Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Registarske oznake

Pogledajte MUP-ove prijedloge oznaka na autima za svih 128 gradova!

Registarske oznake
Foto: VL
1/7
31.03.2015.
u 12:43

Uz dosadašnje 34 uvele bi se i 94 nove oznake. Predviđeno je da nove pločice budu u uporabi od 1. srpnja.

Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo je prijedlog oznaka gradova na registarskim pločicama po kojem bi od 1. srpnja – kada je predviđeno da će u uporabi biti nove pločice – svih 128 gradova u Hrvatskoj imalo svoju slovnu oznaku.

Još 94 oznake

Tako bi se uz dosadašnje 34 uvele i 94 nove oznake. Prema prijedlogu MUP-a oznaka najmanjeg grada – Komiže – bila bi KM, Klanjec bi dobio znaku KL, a slova BI značila bi da je automobil registriran u Biogradu na moru. Knin će opet imati svoju registarsku oznaku – KN. Svi gradonačelnici imaju rok da se do 7. travnja izjasne jesu li zadovoljni predloženom oznakom. Ako nisu suglasni, trebaju do tog datuma dostaviti svoj prijedlog. Juraj Srebačić, gradonačelnik Donje Stubice, učinit će to već danas:

– Prijedlog je da mi imamo oznaku DO. A to ne znači baš ništa. Donja što? Ili možda Doboj? Bolje je onda da nam ostane sadašnja oznaka KR – kaže gradonačelnik. U gradu su raspravljali o ovoj temi i usuglasili se da će tražiti da Donja Stubica ima registarsku oznaku SC.

– Ta slova mogu označavati Stubicu. ST nismo mogli tražiti jer je to oznaka Splita – objašnjava Srebačić.

S predloženim rješenjem nezadovoljnih ima još.

– Smatram da je dobra odluka da svaki grad ima svoju oznaku jer je i to jedna vrsta promidžbe grada, ali nikako se ne bih složio s tim da ona za Orahovicu bude OH. U bivšoj državi to je bila oznaka Ohrida. Ta dva slova nemaju nikakve veze s našim gradom. Nama je jedino prihvatljivo rješenje OR – kaže Josip Nemec, gradonačelnik slavonskog grada Orahovice. Ali, slova koja on spominje već su zauzeta – oznaka OR rezervirana je za grad u Zagorju – Oroslavje.

– Ne bi bilo dobro da mi imamo slova OE. Dosad nismo imali vlastiti oznaku i svaka druga osim OR za nas bi bila neprepoznatljiva – odgovara mu gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa.

Foto: VL

"Napominjemo da u slučaju preklapanja mogućih oznaka gradova s istim početnim slovima prednost imaju gradovi s većim brojem registriranih vozila", obrazlaže kako postupiti u ovakvim situacija pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak u dopisu koji je poslan gradonačelnicima.

Na naše pitanje koji su gradovi do sada prigovorili na predložena rješenja, u MUP-u nisu htjeli odgovoriti. Čekaju, kažu, da prikupe sve reakcije. Bez odgovora je ostalo i pitanje koje će registarske oznake ubuduće imati općinska središta koja se nalaze u blizini gradova koji do sada nisu imali oznaku. Hoće li oni zadržati postojeću oznaku ili će imati registraciju prvog većeg grada do sebe koji će oznaku tek dobiti. Na primjer, općinsko središte Gornja Stubica od grada Donje Stubice je udaljeno je oko pet kilometara. U ovom trenutku nitko ne zna hoće li Gornja Stubica imati oznaku DO, SC ili KR.

Stižu pravilnici

– Sve će biti regulirano pravilnicima koji će biti doneseni nakon što ministar odluči koja će od tri nagrađena rješenja izgleda registarskih pločica biti konačno – poručuju iz MUP-a uz napomenu da građani neće morati mijenjati tablice nakon 1. srpnja.

Josip Budimir, glavni gospodarski strateg HSLS-a, smatra da u Hrvatskoj ima previše gradova pa neke treba ukinuti, a ne im uvoditi registarske oznake.

Da nije komično, bilo bi tragično. Izgleda da ne znamo kako potrošiti novac – komentirao je Budimir.

>> Nova zabava za narod – registarske oznake s grbom ili bez njega

>> Pitali smo vas koje vam se registracije najviše sviđaju. Evo kako ste glasali!

>> Ovo su tri nagrađena rješenja dizajna registarskih pločica

Komentara 202

LO
lojtra1
12:49 31.03.2015.

Želimo i nadalje Hrvatski grb na tablicama!!

DU
Deleted user
12:51 31.03.2015.

Gospodo iz MUP-a gdje Vam je grb RH???

RA
Rak
13:04 31.03.2015.

ružne tablice. nakaradna riješenja. opet neki posebni stručnjaci i dizajneri na djelu. neprihvatljivo da se hrvatki grb miče po čemu smo po svijetu već prepoznatljivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije