Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTEKAO LEASING

MUP mora vratiti 726 vozila, policajci strahuju da će bez auta ostati uoči sezone

policija
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/3
14.03.2017.
u 07:00

Sindikat policije Hrvatske smatra da od leasinga korist imaju autokuće, a ne MUP

Policija je počela vraćati 726 automobila kojima je istekao operativni leasing, a još se ne zna kada će dobiti nova. Radi se o “šarenim vozilima”, mahom Škodama Octavijama s policijskim obilježjima. Tek ovog mjeseca bit će dovršena isporuka 368 vozila bez policijskih oznaka koje je policija vratila još lani. No zbog pada Vlade postupak obnavljanja voznog parka MUP-a se otegnuo.

Kada će policija dobiti 726 automobila kojima je istekao leasing, teško je prognozirati. Ponude su otvorene, razmatraju se, odluke o najpovoljnijem ponuđaču još nema, no ako ona i bude uskoro donesena, trajanje postupka ovisi o tome hoće li se netko žaliti. Ako se to dogodi, nerealno je očekivati da će policijski vozni park biti popunjen prije rujna. Ne bude li žalbi, vozila bi mogla stići tijekom lipnja. A većina od 726 vozila bit će vraćena ovaj mjesec, ostatak do svibnja.

U nekim dijelovima Hrvatske policajci se pribojavaju da će zbog toga manje policijske postaje jedno vrijeme biti bez “šarenih” vozila. Upozoravaju i da se “ovaj cirkus s vozilima” događa uoči turističke sezone. Sindikat policije Hrvatske bio je lanjskog listopada zatražio od MUP-a analizu stanja policijskog voznog parka navodeći kako informacije s terena govore da je ono loše. Tada su bili napomenuli i da u ožujku istječe leasing za veliki broj vozila, naglasivši da “korist od primjene prakse MUP-a kojom se sva službena vozila nabavljaju putem leasinga, uz ograničenu kilometražu i određeno vrijeme povrata istih, imaju samo autoleasing kuće”.

Iz odgovora pomoćnika ministra Vlahe Orepića proizlazi da je MUP pravodobno započinjao postupke nabave novih vozila pa je za nabavu njih 368 još u kolovozu 2015. bio raspisan javni natječaj, a proceduru nabave 726 policijskih vozila pokrenuli su lanjskog lipnja, no četiri mjeseca kasnije Državni ured za središnju javnu nabavu još nije bio objavio javni natječaj.

– Apeliramo da se postupak što prije okonča, ponajprije radi sigurnosti građana. Kada bi policija kupovala vozila u trajno vlasništvo, ovo se ne bi događalo – kaže predsjednik SPH Dubravko Jagić.

>> One ne praštaju: Marina na motoru lovi prebrze vozače, Jelena zna cijelu Savicu, a Tena je interventna policajka

>> Hrvatski laburisti traže ostavku ministra Orepića zbog nedopustivih sigurnosnih propusta

Komentara 23

IV
Ivan2706
07:31 14.03.2017.

A nisu jadni znali da im ističe ugovor za leasing

DU
Deleted user
07:24 14.03.2017.

Kvartovskog policajca u životu nisam vidio. Možda to više ni ne postoji?

Avatar El Indio
El Indio
07:27 14.03.2017.

Neka idu pjesice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije