Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stigao iz Španjolske

MUP kupio helikopter za spašavanje života

'03.10.2013., Zagreb - U zrakoplovnoj bazi Lucko, ravnateljstvo policije preuzelo je helikopter Eurocopter EC135 SN 689 koji ce sluziti za nadzor prometa i prijevoz osoba stradalih u prometnim nesreca
'Igor Kralj/PIXSELL'
03.10.2013.
u 22:50

Helikopter će biti stacioniran u bazi Zrakoplovne jedinice Lučko, a služit će za nadziranje prometa i državne granice, prijevoz stradalih u prometnim nesrećama...

Višenamjenski helikopter Eurocopter EC-135 koji je MUP za 50 milijuna kuna kupio od španjolske tvrtke Eurocopter predstavljen je u Zrakoplovnoj bazi Lučko.

– Moram reći da je ovo poseban dan za nas jer je ovo prvi put u posljednjih trideset godina da kupujemo helikopter za policiju – rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić na predstavljanju.

Stići će još jedan

Helikopter će biti stacioniran u bazi Zrakoplovne jedinice Lučko, a služit će za nadziranje prometa i državne granice, prijevoz stradalih u prometnim nesrećama, a pri spašavanju na teškim terenima bit će korišten u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja. Helikopterom će upravljati piloti Specijalne policije i Zrakoplovne jedinice Lučko, a u cijenu ugovora uračunana je i edukacija pilota i mehaničara. Taj je tip lakog višenamjenskog dvomotornog civilnog helikoptera iznimno popularan u policijskim letećim odjelima širom svijeta.

Budući da zbog dužine granica Hrvatske i opsežnog broja djelatnosti u kojima će se helikopter koristiti postoji potreba za još jednom letjelicom tog tipa, ministar Ranko Ostojić jučer je potpisao ugovor o kupnji još jednog takvog helikoptera.

– Drugi helikopter doći će nas ukupno 37 milijuna kuna, a jedan ovakav novi dođe oko 10 milijuna eura, tako da smo mi kupili dva za cijenu jednog – istaknuo je ministar policije.

Rasterećenje vojske

Kupnjom tih helikoptera dijelom bi se trebali rasteretiti vojni helikopteri, a i korak je to bliže europskim propisima prema kojima se vojni helikopteri ne bi trebali koristiti u civilnim poslovima. Nakon preuzimanja helikoptera, ministar zdravlja Rajko Ostojić uručio je ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću 43 automatska vanjska defibrilatora koji se koriste u slučajevima iznenadne srčane smrti.

Komentara 1

SA
sablja810
09:17 05.04.2015.

Za spasavanje da.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije