Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orešković zadovoljan

'Mungosi' potpisali kolektivni ugovor i prekinuli štrajk

Mungos
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/14
20.07.2016.
u 17:20

Ministar Orepić istaknuo je kako će se granskim kolektivnim ugovorom zaštititi one koji rade konkretan posao, a ne one koji na razne načine žele izvući novce

Potpisivanjem kolektivnog ugovora između Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja te tvrtke Mungos, danas (srijeda) je u Okučanima u nazočnosti premijera Tihomira Oreškovića i ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i formalno završio štrajk tridesetak pirotehničara ove tvrtke, koji traje od 5. srpnja.

Štrajkali su tjedan dana tražeći izmjenu kolektivnog ugovora. Sporazum je postignut nakon sastanka u Ministarstvu unutarnjih poslova.

- Zahvaljujem se i odajem priznanje pirotehničarima koji godinama odgovorno obavljaju iznimno težak i opasan posao i stavljaju život na kocku kako bi razminirali Hrvatsku – rekao je Orešković te najavio kako će Vlada dati potporu i drugim tvrtkama koje se bave razminiranjem.

Predsjednik Novog sindikata i član štrajkačkog odbora Mungosa Mario Iveković potpisani je sporazum ocijenio izuzetno važnim, ne samo za Mungose, već i za djelatnost razminiranja. Nakon potpisivanja je izrazio nadu kako će uskoro biti potpisan i granski kolektivni ugovor za sve pirotehničare koji rade u privatnim tvrtkama, njih oko 600, koji su također zaslužili uvjete koji su dogovoreni za Mungose.

Pirotehničari su se izborili za povećanje plaće s 13 na 15 tisuća kuna bruto te 0,5 posto dodatka na plaću za svaku godinu staža. - Posljednjih petnaest godina često smo bili nezadovoljni i primorani štrajkati. Ovo je prvi put da se netko iz Vlade osvrnuo na naš problem – rekao je Iveković.

On je dodao kako su sindikati pirotehničara do sada imali loše iskustvo s Hrvatskom udrugom poslodavaca iz koje su, kaže, uvijek govorili da im "netko treba dati nekakva jamstva“.

Ministar Orepić istaknuo je kako će se granskim kolektivnim ugovorom zaštititi one koji rade konkretan posao, a ne one koji na razne načine žele izvući novce, te kako će se promijeniti sadašnje stanje u kojem jedan pirotehničar radi, a dvojica ga crpe. 

>> 'Apsurdno da cijena razminiranja jednog kvadratnog metra iznosi 2,90 kuna'

Komentara 1

ZA
zagi568
12:21 21.07.2016.

Bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije