Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preduvjet za Državni prostorni plan

Mrak Taritaš predstavila nacrt prijedloga Strategije prostornog razvoja Hrvatske do 2030.

anka mrak
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/7
01.07.2015.
u 13:15

Strategija naglašava i potrebu da Hrvatska postane energetski neovisna – rekla nam je ministrica Mrak-Taritaš

Nacrt prijedloga Strategije prostornog razvoja Hrvatske do 2030. godine, nakon u Splitu i Rijeci, ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš predstavila je danas i u Zagrebu, u Laubi - danas galerijskom prostoru a originalno jahaonici u sklopu vojnog kompleksa austrougarske vojske.

– Najvažniji naglasak strategije je korištenje postojećih resursa. Dakle, ova strategija ne govori o zauzimanju nekih novih prostora, nego o tome da se vratimo već postojećim prostorima koji su u svom razvoju preskočeni, zaboravljeni. To drugim riječima znači: mi smo imali industrijsko doba iza kojeg je u svim dijelovi Hrvatske ostalo puno toga, i sada to treba staviti u funkciju. Dakle, nema potrebe za osvajanjem novom prostora – objasnila je ministrica graditeljstva.

Na primjer, nešto poput Laube?

– Lauba je idealan primjer za to što govorim. Zatim, strategija govori i o novim strateškim orijentacijama Hrvatske, jer u Hrvatskoj više neće biti masivne industrije. Slike Siska su zaboravljene slike. Ali će biti mogućnosti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, jednu vrlo fleksibilnu priču u kojoj danas imate jednu vrstu proizvodnje, a sutra drugu. Strategija naglašava i potrebu da Hrvatska postane energetski neovisna – rekla nam je ministrica Mrak-Taritaš.

Hoće će li ova Strategija, kada bude usvojena, postati obvezujuća za prostorne planove nižih redova?

Ona je preduvjet za Državni prostorni plan, kojeg već radimo. A taj plan će onda biti obvezujući za sve niže prostorne planove – rekla je ministrica graditeljstva.Javna rasprava o nacrtu prijedloga Strategije prostornog razvoja Hrvatske do 2030. godine traje do 14. srpnja, a ministrica Anka Mrak Taritaš saborsku raspravu o Strategiji očekuje odmah nakon 15. rujna, dakle na početku jesenskog zasjedanja Sabora.

>> Za energetsku obnovu škola i vrtića osigurano 50 mil. kuna

Komentara 4

FO
ForeignLegion1987
13:41 01.07.2015.

majko bozja i dragi boze ...spasi,,,hrvatsku od njih

KA
kajinx
14:35 01.07.2015.

Po svemu izgleda da se približuju izbori.

OK
okus
20:02 01.07.2015.

Kaj misli srusit arenu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije