Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poticajna stanogradnja

Mrak Taritaš: Na POS-ove stanove plaćat će se niže kamate

anka
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/9
28.01.2015.
u 08:30

Na smanjenje kamate smo se odlučili i zbog PDV-a na građevinskom zemljište, kazala je Mrak Taritaš

U emisiji 'A sada Vlada' Hrvatskog radija gostuje ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Osvrnula se na projekt poticajne stanogradnje te kako će na njega utjecati rast švicarskog franka.

 - Izmjene zakona uključuju smanjenje kamata za one u sustavu POS-a. Kredit se otplaćuje na dva načina - prvo komercijalnoj banci pa onda državi. Kamate tijekom počeka će biti 1 posto, a poslije 3 posto. Na smanjenje kamate smo se odlučili i zbog PDV-a na građevinskom zemljište, kazala je ministrica i dodala kako za POS postoji veliki interes u velikim gradovima te gradovima na obali.

Mrak Taritaš kazala je kako će sada u zakonu biti odredbe da država može graditi i za najam, a ne samo za prodaju.

 - Prošle godine je završen proces pregovora s bankama. U našim glavama mijenja se silna potreba za vlasništvom nad nekretninom. Građani su spremni promijeniti način razmišljanja, kazala je i dodala kako su bankama pokušali pronaći rješenje za neprodane stanove.

Istaknula je i kako Sopnica Jelkovec nije bila dobra lokacija za POS-ove stanove.

 - Tržište stanova koji se iznajmljuju mora se regulirati kako za najmoprimce tako i za vlasnike stanova koji se iznajmljuju, rekla je Mrak Taritaš.

Komentirala je i uvođenje e-dozvola.

 - Svi su se priključili, no neki bi htjeli dobiti još malo vremena. Do kraja 2015. godine svi će se naviknuti na e-dozvole i svi će raditi u njoj, a mi radimo konstantne edukacije. Tu više neće biti sive zone, kazala je Mrak Taritaš.

Istaknula je kako je zadovoljno provođenjem legalizacije.

 - Od 800.000 zahtjeva riješenih zahtjeva je 40 posto što je izuzetno dobro, kazala je ministrica i dodala kako se zahvaljujući legalizacijama zaposlio veliki broj mladih ljudi.

 - Glavnina predmeta riješit će se do kraja 2015. godine, a sljedeće godine rješavat će se kompliciraniji slučajevi, rekla je Mrak Taritaš.

Kazala je i kako u veljači kreću nova rušenja. 

Istaknula je kako je oko 1.100 kuća u poplavljenom području obnovljeno, a do ljeta bi trebale biti dovršene sve. 

Tijekom popodneva ministrica je posjetila gradilište POS stanova u zagrebačkom Zapruđu.

>> 'Obnova kuća u županjskoj Posavini koštat će između 500 i 600 milijuna kuna'

Komentara 10

MA
masterYoda
08:17 28.01.2015.

Da li itko zna čime se ti ljudi bave po cijele dane? Osim sto primaju plaće.

Avatar comparator
comparator
08:27 28.01.2015.

Uvođenje kmice u trošenje naše love izlazi iz samog imena ove nazovi drugarice.Da su kojim slučajem htjeli pomoći građanima slabijeg imovnog stanja trebali su im omogućiti posao . Ne njima je draže te ljude mititi nekim navodno povoljnijim stanovima. Prozirna pokvarena i podla politika na tragu Čaćića i tih koji svoje poslovne poduhvate i loše poslovne rezultate pokrivaju porezom .

LA
Lavica7
08:24 28.01.2015.

To su trebali napravit 90-te sa stanarskim pravima, ali ne... Tad su se trebale otkupit vile I stancine na dobrim lokacijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije