Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi čovjek MOL-a

Može putovati kamo želi: Hernadija Hrvatska više ne može tražiti

15.10.2013. Tiszaujvaros, Madjarska - Madjarski premijer Viktor Orban i predsjednik Uprave MOL-a Zsoltan Hernadi, za kojim je raspisana Interpolova tjeralica, otvorili su novi pogon butadiena u tvornici Tiszai Vegyi Kombinat.  Photo: Boris Scitar/Vecernji
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
24.01.2017.
u 17:25

Predsjednik Županijskog suda tvrdi da je za to odgovoran MUP, a iz MUP-a kažu da je glavni “kočničar” Interpol

Iako je sa Županijskog suda u Zagrebu najavljivano da će početkom godine pred Europskim sudom pravde u Luksemburgu pokrenuti postupak koji bi trebao osigurati da članice EU poštuju europski uhidbeni nalog za prvim čovjekom MOL-a Zsoltom Hernadijem, to se još nije dogodilo, a predsjednik suda Ivan Turudić jučer je izdao priopćenje u kojem tvrdi da je za to odgovoran MUP.

Slučaj presedan

Turudić je, naime, priopćio da Županijski sud još nije odlučio o postavljanju prethodnog pitanja Sudu EU jer europski uhidbeni nalog koji je Županijski sud izdao još u prosincu 2015. “nije pušten u daljnju proceduru”. Tvrdi i da je obavijest o tome Županijski sud dobio tek u siječnju ove godine.

Zašto nalog nije pušten u proceduru i zašto je Županijski sud o tome obaviješten sa zakašnjenjem, pitali smo i u MUP-u, a iz odgovora koji smo dobili proizlazi da je glavni “kočničar” njihova postupanja Interpol. U MUP-u obrazlažu da države izvan schengenskog režima nemaju izravan pristup zajedničkom informacijskom sustavu pa europski uhidbeni nalog mogu proslijediti posredstvom sigurnog telekomunikacijskog sustava Europske pravosudne mreže u kaznenim stvarima, što je u domeni pravosuđa, a ne policije, ili putem Interpola, koji je u studenom odbio obnoviti crvenu međunarodnu tjeralicu za Hernadijem.

Tvrde da su u komunikaciji s Interpolom poduzeli niz tehničkih aktivnosti da bi se tjeralica obnovila i podsjećaju da je odbijanje tjeralice za Hernadijem presedan, s obzirom na to da su Izvršni odbor, a potom i Generalna skupština preglasavanjem odlučili suprotno preporuci Komisije za kontrolu Interpolovih datoteka.

“Ministarstvo unutarnjih poslova u svojim će daljnjim postupanjima koristiti ostale bilateralne i multilateralne kanale komunikacije koji su nam na raspolaganju za ostvarivanje međunarodne policijske suradnje”, poručuju iz MUP-a.

Odluku o raspisivanju novog uhidbenog naloga protiv Hernadija Županijski je sud donio krajem 2015., nakon odluke Interpola da neće ponovno raspisati tjeralicu. Interpolovu odluku tada je komentirao i premijer Andrej Plenković, koji je u izjavi za medije Županijskom sudu sugerirao da zatraži prethodno mišljenje Suda EU.

Nedostupan pravosuđu

Tim se postupkom trebalo stati na kraj postupanjima članica poput Austrije i Njemačke, koje su suspendirale uhidbene naloge hrvatskog pravosuđa pa je Hernadi bez ikakvih problema odlazio na sastanke u te zemlje. Budući da je ranije ukinuta Interpolova tjeralica, a sada na snazi nije ni europski uhidbeni nalog, Hernadi je zasad slobodan čovjek i može nastaviti putovati Europom, iako ga se u Hrvatskoj tereti da je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom dogovorio mito od 10 milijuna eura. Za toliko je, prema optužnici, Sanader MOL-u trebao prepustiti upravljačka prava u Ini koja im ne bi pripadala na temelju stečenog udjela. Upravo je Ivan Turudić 2012. Sanadera za to osudio na osam i pol godina. Njegovu je odluku kasnije potvrdio i Vrhovni sud, no pala je na Ustavnom sudu. Hernadi je cijelo vrijeme ostao nedostupan hrvatskom pravosuđu, a Mađarska je obrazlagala da bi njegov kontakt s hrvatskim istražiteljima bio protivan njihovim nacionalnim interesima.

>> Zašto Europa ignorira naše zahtjeve - od 627 traženih ljudi izručili su nam tek 139

Komentara 5

SU
sudac22
18:25 24.01.2017.

Sve suce u HR razriješiti dužnosti, a one za koje se utvrdi da su primali mito, poslati na doživotnu robiju ili osuditi na smrtnu kaznu.

BF
bf2
18:29 24.01.2017.

glavni krivac za situaciju sa inom je I.S. koji se ruga sa našim "pravosuđem" dok njegova obitelj uživa u svom luksuzu koji je navedeni pošteno "stekao". sve ostalo su samo izlike...ćaća se vraća ;)

Avatar juricamesko
juricamesko
18:16 24.01.2017.

koliko je poznato putovao je i do sada.Austrija i Njemačka ono što se zna.jedini je problem što naše novinare ne izvjesti kad i kuda ide na put.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije