Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.09.2014. u 12:00

Ako se Tomašićka, Hrg i Kosor ne pomire s time 
da nešto znače 
tek s HDZ-om, ako budu ucjenjivali, 
ako Karamarko sličnim ucjenama i kupovanju odanosti podlegne u vlastitoj stranci, ako mu je i samom vlast važnija od Hrvatske, bit će to sumrak i Hrvatske i HDZ-a

Kad bi bili iskreni, Ruža Tomašić, Branko Hrg i Darinko Kosor, čelnici HSP-a AS, HSS-a i HSLS-a na pitanje o tome razmišljaju li više o programu koji bi, osvoje li vlast, provodili s koalicijskim partnerom HDZ-om ili o podjeli zastupničkih mjesta u Saboru, fotelja u Vladi i drugdje, zacijelo bi odgovorili – uglavnom o ovome drugome, to jest o dijelu vlasti koji će im pripasti. Premda Kosorov HSLS po snazi ne sliči na Budišin koji je sklopio sporazum s Račanovim SDP-om, podsjetio je na sudbinu crveno-žute koalicije koju je od početka sve dok je trajala obilježavala bitka za vlast. I 1998., kad su u Splitu potpisali suradnju, i na početku 2000., kad su pobijedili na izborima, i poslije, u odnosima Račana i Budiše nikakvu ulogu nije imao nikakav gospodarski ili neki drugi program, presudno je bilo samo nadmetanje u vlastohleplju. To je nadmetanje posebno dramatičnim učinio Budišin poraz na predsjedničkim izborima. Budiša je bio potpuno uvjeren da ga na tim izborima nema tko ugroziti, već se vidio na Pantovčaku, a Račana na podosta nižem zagrebačkom brdu. No pojavio se Mesić i Budišina se konstrukcija srušila.

U Darinku Kosoru, koji vodi posve marginalni HSLS, ima prepotencije koja sliči na Budišinu, a i stranci pridaje značenje koje nema. Osim toga, on je godinama pokazivao sličan animozitet prema HDZ-u kao i Budiša pa ipak, unatoč tome i nakon tolikih sprega u koje je ulazio u politici i u poslovima koji su joj bili blizu, evo ga sada u koaliciji s Karamarkom. Ljevičarski komentatori sa zlobom prenaglašavaju moguće sukobe oko zastupničkih mjesta u Saboru i resora u Vladi u HDZ-ovoj koaliciji, gdje su još od značajnijih stranaka HSP AS i HSS. Te zaključuju kako je zbog “opće političke nezrelosti, bahatosti i grabeža” iluzorno očekivati da će se formirati vlada stručnjaka, kako god bile “dobre nakane predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka”.

Zahvaljujući autoritetu dr. Franje Tuđmana, u svim devedesetim godinama, ili cijelo desetljeće, izuzmemo li Mesićev i Manolićev pokušaj puča u Saboru, u Hrvatskoj nije bilo neke dramatične bitke za vlast ni u vladajućim garniturama ni u najvećim strankama. Nepovredivi su bili Tuđman u HDZ-u i na vlasti, Račan u SDP-u i dugo Budiša u HSLS-u. Od početka 2000. godine do danas sve vlasti i sve velike stranke obilježit će nemilosrdni sukobi do istrebljenja, koji baš nikad nisu bili sukobi oko gospodarskih programa, oko budućnosti i dobra Hrvatske, nego nadmetanja često bolesnih ambicija. Zamislite da su takve stranke i takvi sukobi postojali kad je trebalo odlučivati o hrvatskoj samostalnosti i o oslobođenju zemlje. Niti bismo ikad bili samostalni niti bismo onako trijumfalno pobijedili u ratu. Dok je postojala na vlasti, Budišina i Račanova koalicija nije imala nijedan spokojan dan bez svađa. Sanaderov mandat bit će prekinut i okončan tako da će mu u vrijeme njegove nasljednice biti stavljene lisičine na ruke. A Zoran Milanović na spektakularan će način otjerati svoga neusporedivo najvažnijeg i najradišnijeg, a po mnogima i najuspješnijeg ministra Linića.

Što se pak stranaka tiče, zbog bitke za vlast Budiši će okrenuti leđa svi važniji članovi vodstva HSLS-a, Sanader će u HDZ-u nadjačati Pašalića tek uz pomoć Glavaševih zaštitara, Friščić će gotovo na silu iz HSS-a najuriti Tomčića, Milanović će u SDP-u počistiti sve što mu se opiralo, a sukobom u vlasti s Linićem raskolit će stranku i tako u njoj stvoriti nove napetosti i nesnošljivosti u bitki za stranačku moć s tko zna kakvim ishodom. Ako Tomislav Karamarko bude na izborima koalirao i, poslije mogućeg osvajanja vlasti, kadrove birao ili odbacivao u stilu bitke za vlast, moć i plijen iz posljednjih petnaest godina, i učinci će mu biti kao u to vrijeme. Ako se Tomašićka, Hrg i Kosor ne pomire s time da nešto znače tek s HDZ-om, ako budu ucjenjivali, ako Karamarko sličnim ucjenama i kupovanju odanosti podlegne u vlastitoj stranci, ako mu je i samom vlast važnija od Hrvatske, bit će to sumrak i Hrvatske i HDZ-a.

Komentara 30

Avatar zabadalo5
zabadalo5
14:11 19.09.2014.

Ovo što trenutno proživljavamo sa Zokijem sumrak je svega! U nikad goroj i lošijoj situaciji Hrvatska nije bila! Ovo je vlast kakvu hrvatski narod nije zaslužio i treba je hitno mijenjati!

AN
anabanana1812
12:47 19.09.2014.

tko može ako on ne može :D

SV
sveznamdrugi
12:10 19.09.2014.

Koliko god se dežurni pljuvači trudili ocrniti Tomislava on će sigurno povući prave poteze. Svaki potez u zadnje dvije godine mu je bio na mjestu počevši od izbora za Euro parlament kad je za nositelja liste stavio Plenkovića pa do odabira Kolinde Grabar Kitarović za predsjedničkog kandidata. Ako tako bude odabirao ministre za Hrvatsku ima nade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije