Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnik Mosta

Kristić zatražio obustavu građevinske dozvole za projekt Golf na Srđu

Maro Kristić
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
29.04.2016.
u 16:35

Kristić proziva bivšu Vladu da se ponijela diletantski, a u prilog tome nabraja niz "činjenica".

Saborski zastupnik Maro Kristić (Most) izjavio je danas da će Dubrovčani pretrpjeti katastrofalne posljedice ako Vlada nastavi podržavati projekt Golf na Srđu te zatražio da se obustavi postupak izdavanja građevinske dozvole, obavi inspekcijski nadzor i poništi nezakonito izdana lokacijska dozvola.

– Bivša Vlada je na kraju mandata, tretirajući ovaj projekt prema Zakonu o strateškim investicijskim projektima, izdala lokacijsku dozvolu kao prvi korak u njegovoj realizaciji – rekao je Kristić u Hrvatskom saboru te ustvrdio da spomenuti projekt počiva na nizu nezakonitosti, da se ne radi o projektu športsko-rekreacijskog karaktera, nego o "čistom špekulantskom developerskom projektu".

Kaže da o tome najbolje svjedoči i faznost u izdavanju građevinskih dozvola jer je "namjera investitora isključivo dobiti građevinske dozvole, povećati vrijednost zemljišta i preprodavati ga u fazama".

Kristić proziva bivšu Vladu da se ponijela diletantski, a u prilog tome nabraja nekoliko argumenata.

Lokacijska je dozvola, kaže, izdana iako postoji pravomoćna presuda Visokog upravnog suda da su izmjene prostornog plana sa 100 na 310 hektara nezakonite, a tu presudu Dubrovačko-neretvanska županija i župan nikada nisu izvršili.

Studija utjecaja na okoliš za vrijeme ministra Mihaela Zmajlovića (SDP) bila je nezakonito produljena upravo jer je postojala presuda da se taj projekt mora sa 310 vratiti na 100 hektara, upozorava.

Kristić kaže i da UNESCO već godinama traži izradu novih kriterija kojima će se povećati razina zaštite Dubrovnika i da će se tek na osnovu tih kriterija moći prosuđivati ugrožava li ili ne izgradnja apartmanskog naselje na Srđu "pod krinkom golfa" Dubrovnik kao dio zaštićene svjetske kulturne baštine.

– Zadnji UNESCO-ov monitoring prije nekoliko dana inzistira da se svaka dozvola prije izdavanja dostavi njima na suglasnost pa je stoga i jasna ovolika žurba investitora da se što prije izdaju građevinske dozvole kako UNESCO ne bi saznao za sve nezakonitosti – tvrdi Mostov zastupnik.

Stoga, ako ova Vlada izda građevinske dozvole bez prethodnih usklađenja sa zakonima i presudama i rezultatima UNESCO-ova monitoringa, riskira nanijeti višemilijunsku štetu građanima Dubrovnika, rekao je Kristić.

Upozorio je da je projekt Golf na Srđu u izravnoj vezi s uređenjem Muzeja Domovinskog rata u tvrđavi Imperial na Srđu.

– I to dovoljno govori kakav je bio odnos tadašnje vlasti jer je dignitet Domovinskog rata povjerila u ruke privatnom investitoru i dala mu da između komercijalnih sadržaja noćnih klubova, restorana smjesti Muzej Domovinskog rata – kaže zastupnik.

Gradonačelnika Dubrovnika Andru Vlahušića prozvao je da ne poštuje ugovorne obveze, da je odbio naplatiti penale investitoru zbog neizvršenja dijelova ugovora o koncesiji, da inverzija projekta za koji se traži odobrenje, nema odobrenje konzervatorskog odjela u Dubrovniku itd.

>> Kristić: Smjenama na temelju revizijskih izvješća dovesti najkvalitetnije kadrove

Komentara 14

KR
kris0000
18:15 29.04.2016.

A koliko će Vlada morati platiti penala, iz džepova poreznih obveznika, vlasniku projekta Golf na Srđu ako nakon toliko godina rada i natezanja projekt zaustavi? O tomu gosp. Kristić ne razmišlja. Evo, dočepao se fotelje u Saboru pa zagovara ii ukidanje suvereniteta Republike Hrvatske na način da naše državne službe ne smiju izdati građevinsku dozvolu bez odobrenja vanjskog čimbenika (pa bio to i UNESCO). Gospodine Kristiću, zaboravili ste da se na tu temu u Dubrovniku održao i referendum, a rezulatate svi znamo. Hoćete li uskoro zagovarati i zabranu gradnje golf terena na Ivanjici? Odite saditi i brati mandarine, nemojte sa tako važnoga radnog mjesta skupljati jeftine bodove jer nam je to svima prozirno, a vi biste indirektno pa kasnije direktno opet udarali i kopali po našim džepovima. Sramotno...

DD
ddh
18:29 29.04.2016.

Ovaj je prolupao uostalom kao i svi provincijski pomocnici serifa iz MOST-a. Nisu se trebali prikljucuvati HDZ-u, nego su se trebali udruziti sa kocnicarima svakog moguceg naptretka, odnosno sa kocnicarima svega i svacega, prostacima sa Iblerovog trga ili sa sindikalnom mafijom na celu sa kumovima Novoselom, Ribicem, Matijasevicem i Severom. Jer te hrpe neprijatelja Hrvatske s Iblerovog trga, demagoga i bezkarakternih bezveznjaka iz MOST-a, te profesionalnih lijencina i niskoristi iz sindikata uz podrsku komunistickihmedija, su ti koji su Hrvatsku doveli na rub propasti. I ako ich se pusti jos par mjeseci od Hrvatske nece ostati niti "H". A sve je moguce u drzavi gdje sustavi ne fukcioniraju i gdje udbasi i suradnici KOS-a (Nikad umrlih!) poput Mesica, Josipovica i raznih Pusica kao i Terselickih vode kolo.

KA
kajinx
18:35 29.04.2016.

Kad se jednom izda dozvola, gotova priča! Ovi iz Mosta mi stvarno idu na živce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije