Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Mostov plan za lustraciju: Otvoriti dokumente Državnog arhiva nastale do 22. prosinca 1990.

naslovnicazg
04.02.2017.
u 00:01

Arhivi u Hrvatskoj moraju biti dostupni svima pod jednakim uvjetima i da nitko ne mora navoditi posebne razloge ili pobude za istraživanje arhiva

Gotovo svake godine u jednom se trenutku otvori rasprava o potrebi potpunog otvaranja državnog arhiva za javnost, a isto je najavljivao i HDZ u predizbornoj kampanji uoči posljednjih parlamentarnih izbora. Neočekivano, na kraju se na taj potez odlučio Most koji rijetko sudjeluje u raspravama o ustašama i partizanima, a koji je ovih dana upravo dovršio izmjene Zakona o državnom arhivu. Kako i zašto se Most odlučio na to, objasnio nam je predsjednik Mosta i predsjednik Sabora Božo Petrov.

Što točno predviđate tim zakonom i koji je vaš motiv za njegovo donošenje?

Arhivi u Hrvatskoj moraju biti dostupni svima pod jednakim uvjetima i da nitko ne mora navoditi posebne razloge ili pobude za istraživanje arhiva. Stručnjaci i povjesničari su ti koji su kompetentni govoriti o temama iz prošlosti, a da bi oni mogli objektivno zaključivati, moramo im omogućiti pristup dokumentima Državnog arhiva te će se ovim zakonom dostupnom učiniti građa nastala prije 22. prosinca 1990. godine.

Naše društvo opterećeno je podjelama koje većinom počivaju na iskrivljenim činjenicama i namjernim podjelama zbog stjecanja političkih bodova. Nadao sam se da će pomirba doći s vremenom i bez potpunog otvaranja te rane. Bez obzira na vlastitu obiteljsku prošlost, bio sam neopterećen zbog odrastanja uza svoje roditelje i ono što sam od njih učio.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Intervju Emil Tedeschi: Želim investirati u Podravku, a oni siju strah od Atlantica

>>Tjitska Đekić: Zbog Michelinove zvjezdice nećemo napumpati cijene

>>Akcija Uskoka: Prepisali rad Tatjane Josipović pa izvukli milijune

>>Ratko Rudić: Vratio sam se kako bismo svrgnuli Srbe

>>Potražite paket: Večernji list plus Living za samo 14 kuna

Komentara 59

BI
bikica7
21:43 03.02.2017.

Petrov,ako objavite komunistčke dosjee treba vas kandidirati za nobelovu nagradu.

OR
Orkan1
22:19 03.02.2017.

O gospodine Bože jeli ovo moguce.Napooookooonnn.Bozo Petrove Bog te blagoslovio!

OX
oxymoron
23:21 03.02.2017.

Oni najvažniji su već sklonjeni ili uništeni ili su u Beogradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije