Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA INICIJATIVA

Maro Kristić iz Mosta predlaže da se zbog turizma omogući i plaćanje u eurima

Rovinj
Foto: Pixsell
1/5
23.03.2017.
u 12:08

Zbog nemogućnosti plaćanja u eurima brojni turisti zbog procedura i gužvi, ali i kratkoće njihovog boravka i specifičnosti njihovih putovanja na primjer gosti iz kruzera nemaju vremena za čekanje ispred mjenjačnice jer je vrijeme boravka na kopnu ograničeno – tvrdi Kristić

Mostov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika i saborski zastupnik Maro Kristić predložio je danas u Saboru nakon stanke koju je zatražio da se uvede mogućnost plaćanja u eurima u Hrvatskoj. To bi, tvrdi, utjecalo na povećanje prihoda i konkurentnosti u turističkom i ugostiteljskom sektoru.

- Zbog nemogućnosti plaćanja u eurima brojni turisti zbog procedura i gužvi, ali i kratkoće njihovog boravka i specifičnosti njihovih putovanja na primjer gosti iz kruzera nemaju vremena za čekanje ispred mjenjačnice jer je vrijeme boravka na kopnu ograničeno – tvrdi Kristić.

Tijekom turističke sezone, dodaje, mnogi gosti odustaju od konzumacija i kupnje suvenira čime se gube milijuni eura koji se mogu uprihoditi.

- Procjene zaista govore o milijunima eura. Uvođenje ove mjere traži određene izmjene članka 15. Zakona o deviznom poslovanju i dobru komunikaciju, izmjenu određenih propisa u nadležnosti Hrvatske narodne banke. Dakle, da se ne bi govorilo da je ovo potpuno nešto novo, dakle ova mjera u Hrvatskoj postoji na temelju suglasnosti HNB-a iz 2011. godine, tada je ona dana na prijedlog Hrvatske obrtničke komore i na temelju takvog odobrenja HOK-a ugostitelji odnosno obrtnici mogu iznimno, ako ne rade banke i mjenjačnice primiti stranu valutu koju trebaju u roku od tri dana deponirati na svoj devizni račun. Za ovakvu suglasnost većina hrvatskih ugostitelja niti ne zna, ne odnosi se na sve poslovne subjekte i dalje govori o nemogućnosti primanja strane valute odnosno mogućnosti primanja strane valute samo u iznimnim situacijama, stoga ona je potpuno neprimjenjiva – objašnjava Kristić. Smatra da bi uvođenjem mogućnosti plaćanja u eurima uz detaljna i jasna ograničenja u pogledu iznosa i drugih važnih elemenata imali izniman učinak i utjecaj na povećanje prihoda poslovnih subjekata u turističkom, ugostiteljskom i trgovačkom sektoru.

- I koristim priliku da s ove govornice pozivam vas kolege i strukovne cehove u ugostiteljstvu, turizmu i trgovini da se obrate da daju neke svoje prijedloge kako bi eventualno uobličili jedan dobar zakonski prijedlog koji bi donio neke željene učinke u smislu povećanja prihoda i konkurentnosti ovih sektora – zaključio je Maro Kristić.

 

>>Božo Petrov otkrio u kojem je trenutku država spremna reagirati u slučaju Agrokora

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar fijolica
fijolica
13:18 23.03.2017.

Opet se nekome klanjamo. Zašto ne promijene eure u kune prije putovanja? Zašto ne plaćaju Viza karticama? To sve isto i mi činimo kad idemo van i nikome u stranim državama ne pada na pamet da omogući plaćanje u kunama (ili u bilo kojoj valuti koja nije službeno sredstvo plaćanja u toj zemlji). Dokle god se tako ponašamo, ne možemo očekivati da će nas itko cijeniti.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
12:09 23.03.2017.

Evo ih opet, nema dana da oni nešto ne predlože, a učinak jedna velika nula, na ovakav način i baba joka može komotno sjedit u vladi, od jednog pozitivnog pokreta koji je obećavao pretvorili su se u ništa, razočaravajuće.

IC
ICCO
14:14 23.03.2017.

Ovaj prijedlog dunde Mare je sramotno dodvoravanje ugostiteljima i poziv na neprijavljivanje prometa u srcu sezone a o nemogucnosti fiskalizacije da i ne govorimo. Jeftino politikansto MOSTa s primjesom protudržavnih interesa i zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije