Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA RJEŠENJA

Most predstavlja svoj model otkupa dionica Ine. 'Za sve su krivi oni koji su bili vođeni osobnim i stranačkim interesima'

Vukovar, petrov
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
18.01.2017.
u 22:32

Model koji posjeduje Most može povećati javni dug?

Predsjednik Hrvatskog Sabora i čelnik Mosta, Božo Petrov, u emisiji Iza zavjese Tihomira Dujmovića, potvrdio je kako Most posjeduje dodatni model prema kojem bi se dionice Ine od MOL-a otkupile bez prodaje dijela HEP-a.

Trenutno ga analizira zajednička radna skupina, a sastoji se od toga da država svoje dionice da kao obveznice. U tom bi slučaju građani, investicijski fondovi i državna poduzeća od svoje dobiti mogli kupiti te obveznice. No, kako je istaknuo Petrov, još treba vidjeti povećava li taj model javni dug.

Kazao je kako se o svim modelima kupnje Ininih dionica vodi konstruktivna rasprava, a pomaže i činjenica što je premijer Plenković na aktualnom prijepodnevu rekao kako je otvoren prema svim modelima jer je u interesu Vlade da HEP bude regionalni lider u energetici

Također je situaciju s premijerom, još jednom, ocijenio vrlo dobrom, i vjeruje kako problema neće biti sve dok među političkim partnerima postoji povjerenje. 

Petrov je, na pitanje tko je krivac za nastalu situaciju u kojoj se Ina našla, odgovorio kako su krivi svi oni koji su sudjelovali u donošenju odluka koje su bile vođene osobnim i stranačkim interesima. 

- To je i jedan od razloga što smo bili blago rezervirani prema prvotnom modelu otkupa dionica Ine i zazivali promjene Ustava. Da je Most postojao 2002., gospodin Račan na takav način ne bi krenuo u privatizaciju Ine, niti bi se dogodilo da kompletna optička infrastruktura DTK krene prema privatnom tržištu. Dati nekome cjelokupnu infrastrukturu, dati u proces privatizaciju Ine, isti proces pokrenuti za Hrvatske šume i Hrvatske vode, pripreme za privatizaciju HEP-a događaju se već pet do šest godina - o čemu su razmišljali oni koji su u to vrijeme vodili državu - upitao je Petrov.

Osvrnuo se i na bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je procijenio kako će Hrvatska izgubiti arbitražu.

- Tko je Karamarka brifirao da će Hrvatska izgubiti spor? Ne bih izlazio javno da nisam bio isprovociran. Karamarko nije bio u pravu, završio je tako kako je završio jer je bio u sukobu interesa. Žao mi je što je tada pala vlada, ali bolje da je pala vlada nego da je mađarska strana dobila kompletnu Inu - zaključuje Petrov

>> Sindikati traže da se odustane od prodaje HEP-a: 'Onaj tko misli da vrijedi 19 milijardi kuna u teškoj je zabludi'

Komentara 9

SD
sdpesticid
22:54 18.01.2017.

kako političari peru našu imovinu, to ne možeš ni mini wash-om u praoni.

Avatar Moškov
Moškov
23:19 18.01.2017.

ina? hep? baš me briga za ina-u i hep. najbolje prodati oboje pa će biti manje krađa, korupcije, pranja novca, nepotizma, mafijaških organizacija i sl. ako se prodaju ili ne prodaju, hoće li porez biti manji, benzin i struja jeftiniji?i? jeli dukat bio strateško poduzeće? prodan je i jeli pojeftinilo ili poskupilo mlijeko, sir, jogurti itd.? jeli ugrožena nacionalna sigurnost? što prije sve prodate prije ćemo se dokopati normalne države i političara.

DU
dubravkai16
09:19 19.01.2017.

Sve od prve prodaje Ine treba procesuirati od Linića na dalje, ali europski sudovi, a ne ovi naši kriminalni i korumpirani. Ustavne suce također procesuirati zbog nakaradne odluke, ustvari ćemu služi taj sud, on je ionako politički, i nema veze s pravdom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije