Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveća kriza Vlade

Most kalkulira i na slučaju Marić testira strpljenje Plenkovića

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
25.04.2017.
u 12:10

O (ne)povjerenju ministru Zdravku Mariću mora se glasati najkasnije do 20. svibnja, svakako prije lokalnih izbora 21. svibnja

Vlada HDZ-a i Mosta u najvećoj je krizi dosadašnje šestomjesečne vlasti nakon što je SDP podnio zahtjev za opozivom ministra financija Zdravka Marića. Povod je krah Agrokora i uvjerenost SDP-a da je ministar Marić morao znati za sve poslovne akrobacije (da ne kažemo malverzacije) u Todorićevom koncernu. O (ne)povjerenju ministru Mariću mora se glasati najkasnije do 20. svibnja, dakle svakako prije lokalnih izbora koji su 21. svibnja.

Most mu se nije obratio

Slučaj Agrokor već je postao dominantna tema lokalnih izbora (Petrov je nedavno podigao i kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića), pa se tako i opoziv ministra Marića prometnuo u slučaj na kojem se bildaju i predizborni mišići. Most radi pritisak i šalje medijske poruke da bi najelegantnije rješenje bilo da se ministar Marić sam povuče iz Vlade. U tom bi se slučaju izbjeglo glasanje o povjerenju, pa Most ne bi morao rušiti HDZ-ova ministra financija (ako bi se na to odlučili), a time moguće i cijelu Vladu.

Osim poruka da Marić sam ode, Most se službeno nije izjasnio hoće li u suprotnom zaista rušiti ministra iz HDZ-ove kvote. O svemu se službeno nisu izjasnili ni u HDZ-u, ali premijer Plenković jučer je poručio da ta priča nije stvar ministara (bio je upitan je li razgovarao s Mostovim ministrima što misle o opozivu Marića), nego je to “budući predmet razgovora između HDZ-a i Mosta”. Čita li se između redaka, premijer prvi put nije objeručke branio ministra Marića (dosad je svaki put ponavljao da je on odličan ministar i da ima njegovo povjerenje), ali to još ne znači ništa. U vodstvu HDZ-a mišljenja su oko Marića podijeljena. Većina sugovornika smatra da nema razloga da Marić ode iz Vlade i da bi ga oni, da su na mjestu Plenkovića, branili do kraja. Jedan dio sugovornika smatra da Marić ne može politički preživjeti priču s Agrokorom, da je politički paraliziran kao ministar financija te drže da bi bilo najbolje da sam ode iz Vlade.

Foto: VLm

Ministar Marić jučer je još bio u SAD-u na godišnjoj Skupštini MMF-a i, dok se danas ne vrati u Hrvatsku, nije htio ništa komentirati. Navodno mu se Most nije obratio sa zahtjevom da se povuče iz Vlade, ali ti će se razgovori ionako voditi na relaciji Andrej Plenković – Božo Petrov. Budući da se Vlada u roku od osam dana mora očitovati o zahtjevu za opoziv ministra financija, to će mišljenje donijeti već na ovotjednoj sjednici Vlade. To će biti prilika i da se očituju Mostovi ministri, premda nije isključeno da trenutačno odbiju njegovu smjenu i cijelu priču prebace u Saboru, gdje se ionako glasa o (ne)povjerenju ministru. Ključno je pitanje postoji li mogućnost da Vlada ponovno padne i da u dvije godine i treći put idemo na parlamentarne izbore? Na to pitanje vjerojatno još ni glavni politički akteri nemaju odgovor, ali činjenica je da su se proteklih dana u HDZ-u čule ideje o izvanrednim izborima jer je, kako tvrde, nemoguće surađivati s Mostom. Bi li se premijer Plenković poput britanske premijerke Therese May odlučio ponovno izaći na birališta kako bi još više ojačao HDZ i možda se riješio Mosta u novoj Vladi? Ili bi bio suočen s optužbama da je i sam srušio svoju Vladu, što je prigovarao Tomislavu Karamarku? Dio sugovornika iz HDZ-a smatra da su i mostovci oportunisti te da će na kraju biti suzdržani kada se bude glasalo o Marićevu opstanku u Vladi, kao što su bili i u slučaju ministra Pave Barišića.

– Mi ćemo svoju odluku donijeti na vrijeme i tada ćemo s njom upoznati i naše partnere. Ne želimo to raditi preko medija – poručio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, koji je više puta izjavio kako Most neće glasati na temelju želje oporbe da nešto zakuha prije lokalnih izbora. Vodit će se, kazao je, isključivo činjenicama i dokazima.

Malo tko se izjašnjava

Odluku hoće li podržati Marića ili će ipak biti za njegovo rušenje još nisu donijeli ni u IDS-u. A zanimljivo je i da su odbili dati svoje potpise za pokretanje opoziva ministra financija, doznajemo u SDP-u.

IDS podržava raspravu, očekuje da se vodi na temelju činjenica i argumenata, da ne bude opterećena lokalnim izborima, jer je situacija u Agrokoru, ponajprije misleći na sve zaposlenike i dobavljače, preozbiljna i zahtjeva vrlo odgovoran pristup – pitijevski su odgovorili iz IDS-a. I dok Most i SDP još razmišljaju što poduzeti SDP sasvim sigurno već može računati na cijeli HNS, ali i svih pet zastupnika HSS-a, Živi zid, a uvjereni su i na zastupnike stranke Promijenimo Hrvatsku. Manjine su i dalje pod upitnikom. U SDP-u ističu da su razgovarali i s njima, ali se još nisu izjasnili što će poduzeti. Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže pak da je njima u SDP-u jasno i da bi s cijelim Mostom Marića bilo teško srušiti, ali da ne vidi kako bi Vlada preživjela u slučaju da jedan od partnera glasa protiv ministra financija.

– U tom bi trenutku svaki premijer trebao podnijeti ostavku. Jer ne vidim kako bi dalje mogli zajedno. Vjerojatno bi to trajalo do prve iduće krivine – kaže Grbin.

>> Mostove ruke ključne za rušenje Zdravka Marića

>> Agrokor nezaobilazna tema i u Washingtonu

Komentara 7

DU
Deleted user
12:44 25.04.2017.

U čemu je problem s ministrom? Možda bi Most malo nesposobnijeg? Ili im je iscurilo vrijeme vladanja pa bi opet na izbore? Ili im nitko nije rekao da su oni na vlasti? Bolje da energiju malo usmjere na važne stvari tipa slovenske diverzije na našu turističku sezonu i tako to.

DK
domagoj.kalnicki
12:30 25.04.2017.

Marićč nije djelatnik agrokora već više od 1,5 godine i otkud bi on trebao znati finese dogovora/nedogovora agrokora sa ruskom bankom. Sve vlade su jako dobro znale o prezaduženosti agrokora kod domaćih banaka kao i to da mu je uglednaa banka odbila kreditirati suludu kupovinu Merkatora. Zbog toga je Todorić sa cjelokupnim poslovanjem prešao u Rusku banku o čemu zna tisuće ljudi koji su u branši. Neka mostovci pitaju svoojeg pseudoekonomistu koji im je prešao u živi zid - zar i on nije znao za prezaduženoist Agrokora. Smiješno. Prezaduženost Agrokora senzacija je samo za jednog psihijatra i dva tri neobrazovana domoljuba.

KS
krseljak.srnova
13:32 25.04.2017.

Marić je najbolji ministar kojeg smo imali.Most je naša najveća nesreća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije