Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Most inzistira na zakonu

Lex Agrokor, radikalno promijenjen, sutra u Vladi? 'U tijeku je utrka s vremenom'

Ivica Todorić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
30.03.2017.
u 19:52

Traje utrka s vremenom jer u slučaju da veći dio vjerovnika aktivira zadužnice moguće je da situacija izmakne kontroli, objašnjava Most

Zakon koji bi državi ubuduće omogućio da reagira u slučajevima u kojima prijeti propast privatnih kompanija od strateškog interesa za državu, kolokvijalno nazvan lex Agrokor, pred ministrima bi se mogao naći već na sutrašnjoj sjednici Vlade, a procijeni li se da je potrebno hitno reagirati, postoji mogućnost da se Sabor sastane i preko vikenda kako bi izglasao i raspravio taj zakon, doznaje se u parlamentu.

Posljednja usuglašavanja o zakonu, na kojem se radi mjesec dana, trajala su danas cijeli dan, a izvori iz Mosta kažu da je konačna verzija radikalno promijenjena u odnosu na onu koja je objavljena u medijima. Ističu kako su na zakonu partneri u Vladi radili zajednički, kroz ministarstva gospodarstva i pravosuđa.

U Mostu ističu da ostaju pri ultimativnom stavu da Ivica Todorić mora izići iz upravljačkih i vlasničkih struktura, a bude li potrebno, Todoriću će se oduzimati i privatno vlasništvo kako bi se podmirivali dugovi.

U tijeku je utrka s vremenom jer u slučaju da veći dio vjerovnika aktivira zadužnice moguće je da situacija izmakne kontroli te da Hrvatska zbog veličine i važnosti Agrokora otkliže u novu gospodarsku krizu – objašnjavaju u Mostu. U toj stranci smatraju da bi se koncern Agrokor tijekom jednogodišnjeg restrukturiranja trebao razdijeliti na više tvrtki.

– Ne trebamo jednu megalomansku tvrtku, nego više malih, ali jakih domaćih tvrtki, čime bi se postigla i zdrava tržišna utakmica – objašnjavaju nam u Mostu.

Kažu kako je logika da se zakonom i restrukturiranjem u roku od godinu dana dobije vrijeme, pa ako i dođe do stečaja, tvrtke bi se stigle pripremiti na to i učinak na gospodarstvo ne bi bio tako strašan kakav bi bio kada bi se to dogodilo sada. A najcrnji scenarij značio bi kolaps gospodarstva, čak do 170 tisuća zaposlenih, propast brojnih tvrtki, daljnje iseljavanje, a kako su banke najveći vjerovnici, vjerojatno i rast kamata.

S obzirom na to da se najavljuje brzo izglasavanje zakona u Saboru, Mostu i HDZ-u predstoji umirivanje svojih zastupnika, od kojih su se neki proteklih dana i javno protivili zakonu kakav je predstavljen javnosti. Najglasniji među njima, mostovac Tomislav Panenić, boji se da bi predloženi zakon mogao u nepovoljan položaj dovesti dobavljače i druge vjerovnike.

Iako danas nisu precizirali u kojem je smjeru zakon promijenjen u odnosu na početni, iz Mosta su se ovih dana mogli čuti zahtjevi da se skrati rok restrukturiranja, da se promijene uvjeti pod kojima bi tvrtke ulazile u takav postupak te da se umjesto jednog povjerenika na čelo kompanije privremeno imenuje višečlano povjerenstvo.     

>> Plenković prozvao SDP zbog Agrokora: Svima bi trebalo biti u interesu smirivanje situacije

Komentara 49

DU
Deleted user
18:40 30.03.2017.

Naravno Most bi Agrokor dal Braunsberger Holdingu.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
23:35 30.03.2017.

Medijska agresija na Todorica izaziva pad akcija.. proizvodi se umjetna kriza.. iza svega vonj Grizzlyija, Branka Roglica , Mesicevog uvoznog lobyja Pravosudje dorh mup drzi njihova udruga most - sve ovo treba objaviti sad pred izbore.

Avatar juricamesko
juricamesko
19:05 30.03.2017.

tragično je koliko se u Mostu i u oporbi trude napraviti Agrokoru iz dana u dan što veću štetu ne shvaćajući ukoliko dođe do kraha Agrokora da će najmanju štetu u svemu imati Ivica Todorić,a najveću ukupno hrvatsko gospodarstvo počevšii od radnika,dobavljača pa sve do državoga i lokalnih proračuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije