Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li sporan susret sa šefom SOA-e?

Most: Petrov nije razgovarao o akcijama sa šefom SOA-e. HDZ: On ne zna čime se Lozančić bavi

Božo Petrov i Tomislav Karamarko
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
07.02.2016.
u 19:24

U Mostu kažu da je Lozančić ispričao Petrovu svoju stranu priče, u HDZ-u smatraju da Petrov želi stvoriti poziciju za instaliranje svog čovjeka na čelo SOA-e

Premijer Tihomir Orešković ovaj će tjedan odlučiti hoće li supotpisati smjenu šefa SOA-e Dragana Lozančića. Nestranački predsjednik Vlade prvi se put nalazi u situaciji u kojoj je odluka isključivo na njemu jer premijer i predsjednica odlučuju o imenovanju i smjeni ravnatelja tajne službe, a HDZ i Most, dvije opcije koje podržavaju premijera, o toj smjeni imaju suprotna stajališta. Istodobno se rađa sukob na relaciji HDZ – Most jer se Božo Petrov protivi Lozančićevoj smjeni, a Tomislav Karamarko, kažu naši izvori, smjenu podržava. Osim što se u HDZ-u čude Petrovljevu istrčavanju s podrškom Lozančiću, zajedno s Pantovčakom spočitavaju mu odlazak u SOA-u k ravnatelju Lozančiću.

U Mostu pak odbacuju bilo kakve optužbe da je Petrov s Lozančićem razgovarao o akcijama koje SOA provodi. Budući da Petrov iz škrtih objašnjenja zašto bi Lozančić trebao pasti i dalje nije vidio prave argumente, odlučio je s njime razgovarati. Lozančić mu je, kažu naši izvori bliski Petrovu, ispričao svoju stranu priče, a usput su razgovarali o trenutačnom stanju u SOA-i te njezinoj budućnosti, na što kao potpredsjednik Vlade prema zakonu Petrov ima i pravo. 

Nikakve bivše ni trenutačne akcije nisu bile tema razgovora, kaže nam naš izvor. U Mostu cijelu priču o Lozančićevoj smjeni, bez dogovora s premijerom, ali i podmetanja na račun Petrova vide kao koordiniranu akciju kojom se želi narušiti utjecaj premijera Oreškovića na odluke Vlade.

U HDZ-u pak smatraju da Petrov nema drugih motiva za obranu Lozančića osim što si, kažu nam naši izvori, želi stvoriti poziciju za instaliranje svog čovjeka na čelo tajne službe. – Petrov lupa i nema pojma čime se Lozančić zajedno s Milanovićem bavio – komentirao je naš izvor iz vrha HDZ-a. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodatno je “pritisnula” Oreškovića, pa i dovela ga u neugodnu situaciju kada mu je u petak usred novinske konferencije poslala potpisani zahtjev za smjenom. Kako će se premijer u ovoj neugodnoj situaciji postaviti, ostaje za vidjeti.

Komentara 160

DR
drugPlenky
19:38 07.02.2016.

Kako onda zna da nema razloga za smjenu, halo psihijatija

TO
torcidaš
20:29 07.02.2016.

Predsjednica nikoga ne pritisce, ona je potpisala smjenu na sto ima pravo i dala premijeru vrijeme da isti ucini. Nije mu zapovjedila moras tada i tada, moze i za mjesec dana njegova stvar.

MR
Mrgika
19:39 07.02.2016.

ZA imenovanje ranatelja SOA-e potrebna su dva potpisa Predsjednice i premijera. Čim je izgubio jedan potpis, a Kolinda Grabar Kitarović potpisala je smjenu Dragana Lozančića, tog trenutka on prestaje biti ravnatelj tajne službe. Osiguranje u SOA-i trebalo mu zabraniti ulazlaz u zgradu. Tako je bilo u slučaju Podbevšek kad je Mesić uskratio potpis Sanaderovom kandidatu za šefa tajne službe. Božo Petrov, iako je potpredsjednik Vlade, nije član Vijeća za nacionalnu sigurnost, a kao članu Vlade RH nisu mu dostupni rezultatati rada sigurnosno- obavještajnih agencija, pa se postavlja pitanje u kojem svojstvu je obavio razgovor sa Lozančićem. Korisnici rezultata rada SOA- e i VSOA- e su Predsjednica RH, predsjednik Vlade RH i izvješća se dostavljaju UVNS- u. Ostalim članovima Vlade izvješća se distavljaju kada se saznanja odnose na njihove resore, a nacelniku GS kada se saznanja odnose na vojsku. Ako je točna informacija da je Lozančić primio Petrova u sjedistu SOA- e to je do sada nezabiljezen skandal da jedan visoki član Vlade ide na noge ravnatelju SOA- e gdje ga ravnatelj brifira o mjeri tajnog prikupljanja podataka kojom je obuhvaćena Predsjednica RH. Dolazak neovlaštene osobe u sjedište SOA-e, i razgovor o klasificiranim podacima, pa makar se radilo i o potpredsjedniku Vlade, samo po sebi dovoljno je za smjenu ravnatelja tajne službe. Mjera tajnog prikupljanja označavaju se najvećim stupnjem tajnosti. Lozančić ni u kom slučaju nije smijo upoznati Petrova sa rezultatima te mjere, podaci koji su prikupljeni primjenom mjere a ne odnose se na podatke za koje je mjera odobrena trebalo ih je izdvojiti i zapisnicki uništiti pa sa takvim podacima Lozančić nije smio upoznavati Petrova. Petrov ne prolazi sigurnosnu provjeru vec potpisuje izjavu koju priprema UVNS – informacijska sigurnost da ce cuvati klasificirane podatke koje sazna kroz obnasanje svoje duznosti, nezna se da li je Petrov potpisao takvu izjavu. Odluka o razrješenju ravnatelja SOA- e i predstojnika UVNS- a znači da su automatski izgubili potpis Predsjednice RH kojim su dobili povjerenje. Sukladno navedenom danom Odluke o razrješenju, ravnatelj i ppredstojnik ne smiju donositi i potpisivati nikakve akte, a posebno ne operativne dokumente kojim se nalaze postupanje prema građanima. Božo Petrov to je morao znati. Ovako, želeći se petljati u sve ispao je totalni amater, prekršio zakon i pokazao veliku sumnju u zakonitu odluku Predsjednice. M.Marković/Foto:FaH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije