Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVRIJEME

Morske pijavice opustošile Crveni otok

16.07.2002.
u 00:00

* Srušeno više od 90 posto stabala na Crvenom otoku, Maškunu i Šturagu

ROVINJ - Rovinjani su jučer cijeli dan zbrajali štete i uklanjali posljedice katastrofalnog nevremena koje se u nedjeljno predvečerje obrušilo s mora i opustošilo Crveni otok, Maškun, Šturago i Zlatni rt, poplavilo mnoge stanove i poslovne prostore u gradu, te srušilo stotine starih borova. Najveće štete izazvale su morske pijavice koje su zahvatile Crveni otok, porušile stotine stabala, odnijele dio krova na velikom hotelu Sol Club Istra, zbog čega je pod vodom bilo 20-ak soba na trećem katu. U hotelu je bilo oko 900 gostiju. Na sreću, nitko nije stradao premda su stabla padala na okolne objekte, stari dvorac i crkvu. U gradskoj luci i marini na Crvenom otoku potopljen je velik broj barki i jedna jedrilica.

Jučer poslije podne Crveni otok obišao je župan Ivan Jakovčić.

- Nevjerojatno je što je nevrijeme učinilo na ovom prekrasnom otoku. Želim zahvaliti svima koji su brzo reagirali i pomogli da ne dođe do još većih šteta, pa i ljudskih žrtava. Došao sam zajedno s pročelnikom za turizam Veljkom Ostojićem iskazati solidarnost s Jadranturistom i njegovim većinskim vlasnikom Tvornicom duhana Rovinj, no žao mi je što s njima nismo razgovarali ovdje na otoku. Spremni smo pomoći u sanaciji štete kako bi se turistička sezona u Rovinju nesmetano nastavila.

Jučer poslije podne oglasili su se i predstavnici Adria Resortsa i TDR-a. Istaknuto je da je većina od 914 gostiju hotela Istra prisebno reagirala i samo su dvije obitelji napustile djelomice uništen hotel, čija je sanacija već počela. Gosti iz 20-ak poplavljenih soba prebačeni su u Sol Adriatic i druge hotele, a sanacija hotela na Crvenom otoku i ostalih ključnih objekata trebala bi biti završena do kraja tjedna. Međutim, trebat će godine da se obnovi stara borova šuma koju je još potkraj 19. stoljeća zasadio vlasnik Crvenog otoka barun Hüteroth.

Gostima na Crvenom otoku Jadranturist osigurao je besplatan prijevoz do grada i drugih plaža, a Rovinjani su zamoljeni da ne dolaze na kupanje na Crveni otok jer Hrvatske šume uklanjaju porušena stabla.

Ivan Lokmer, zadužen za razvoj i investicije u TDR-u, ističe da se štete tek procjenjuju, ali da će biti goleme jer je oluja srušila više od 90 posto stabala na Crvenom otoku, Maškunu i Šturagu. Već su uspostavljeni kontakti sa Šumarskim fakultetu u Zagrebu kako bi na jesen počela obnova porušenih nasada.

Čelnici Jadranturista, pak, poručuju da će Crveni otok i ovako opustošen spremno dočekati smjenu turista idućeg vikenda.

Franjo Žeravica

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije