Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odljev mozgova

Mornar: Diplomant nas košta 50.000 eura. Nismo bogati pa da to investiramo u rast Njemačke

Vedran Mornar
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
28.11.2014.
u 15:18

– Riječ je o mojem osobnom mišljenju i mislim da si doista siromašna Hrvatska ne može priuštiti hraniti bogata gospodarstva svijeta svojim kadrovima – dodao je Mornar

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar pojasnio je u Čakovcu svoju izjavu da bi studenti koji odu raditi u inozemstvo trebali vratiti novac uložen u njihovo obrazovanje. Rekao je da je to njegovo mišljenje i da nije bilo govora o tome da se donese takva odluka.

– Obrazovanje košta i skupo je. Državu diplomant košta 50.000 eura. Jesmo li dovoljno bogati da investiramo taj novac u rast njemačke ekonomije? Mislim da nismo. Naravno da nije bila ideja da se to uvede i nije bilo govora o tome da ćemo to napraviti. Bilo bi pošteno u jednom modelu, kad bismo imali uvjete da ljudi ostanu u Hrvatskoj, tako nešto uvesti – rekao je ministar Mornar. Prvostupnici Međimurskog veleučilišta koji su danas promovirani u Čakovcu, ostali su zatečeni najavom.

– Riječ je o mojem osobnom mišljenju i mislim da si doista siromašna Hrvatska ne može priuštiti hraniti bogata gospodarstva svijeta svojim kadrovima – dodao je Mornar. Predsjednik Ivo Josipović, koji je zajedno s ministrom Mornarom bio na otvorenju dograđene Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu, rekao je da je obrazovanje javno dobro.

– Imamo sustav u kojem zaista financiramo bogate zemlje, ali na žalost to je i posljedica toga što kod nas nema dovoljno posla za mlade. Možda je to povod da razmislimo o sustavu koji će više povezati tržišni sustav i obrazovni sustav – rekao je Josipović.

>> 'Mornarove izjave oko plaćanja školovanja su neprihvatljive'

>> Mornar pokrenuo lavinu komentara: 'Dajte ljudima posla pa neće ići van'

Komentara 45

TT
tata.tomy
16:13 28.11.2014.

Najbolje bi bilo zatvoriti hrvatska sveučilišta, pa neka mladi Hrvati studiraju u inozemstvu... tako ne bi bili na trošak države, a nitko im ne bi prigovarao da je investirao u njihovo znanje...

EP
El Patcharan
15:45 28.11.2014.

Istina. Vaše lupetanje u prazno isto debelo koštaju državu. Stoga svaki ministar bez rezultata neka vrati silne pare koje zaradite na kraju mandata.

TH
than
15:51 28.11.2014.

Sto li kod nas ima za kostati na nekim fakultetima 50 000 € 'diplomant'... I onda raznosi novine 1-2 godine za 1600 kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije