Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orahov plan

Moramo osnovati lobistički konzorcij i više se angažirati u Brazilu, Kini i Indiji

Orah
Dalibor Urukalović/PIXSELL
01.08.2014.
u 18:29

Bitno je postati država od reputacije. Mala smo zemlja pa naša politička elita ne smije rušiti reputaciju zemlje u EU, kazala je Beširević

Hrvatska bi mogla postati mala sila kad bi identificira jasne nacionalne interese i dogovorila ih sa županijama i regijama, stvorila političke prioritete, potaknula suradnju svih aktera u društvu, preustrojila osoblje ministarstva prema rastućim tržištima (Brazila, Indije, Kine...), osnovala lobistički konzorcij...

Rješenja su to na kojima se temelji jučer predstavljeni nacrt prijedloga vanjske politike ORaH-a.

– Na pitanje kako se može povećati utjecaj u EU, strategija malih država, što je i Hrvatska, uključuje: lobiranje, medijaciju i reputaciju. Bitno je imati definirane nacionalne interes da bismo ih mogli iznijeti i nametnuti. Zbog teritorijalne određenosti imamo fantastičnu šansu posredovanja na zapadnom Balkanu i na Mediteranu. A kada jednom postanete članica EU, bitno je postati država od reputacije. Kako smo mala država, naša politička elita ne smije rušiti reputaciju naše zemlje u EU – kazala je dr. Nataša Beširević iz ORaH-a.

Savjetnik u ministarstvu vanjskih poslova Davor Pomykalo kazao je da najprije moramo definirati nacionalne, a tek onda vanjskopolitičke prioritete, a naglasak pak treba staviti i na gospodarsku diplomaciju.

>>Hrvatska je za drvo sirovinska izvozna kolonija

Komentara 18

TA
tamanitelj
18:41 01.08.2014.

Orah počeo sa glupostima

DU
Deleted user
18:45 01.08.2014.

Nisu nista bolji od kukurikavaca.........

DU
Deleted user
18:42 01.08.2014.

Ajme meni, a ja mislio oni normalni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije