Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori

MOL tvrdi da želi dogovor, Vlada traži dokumente

18.09.2013., Zagreb - U Visokoj ulici u Drzavnoj rezidenciji sastali su se ministar Ivan Vrdoljak, Mladen Pejnovic, Csanyi Sandor i Zoltan Aldott radi pregovora Vlade RH i MOL-a oko INA-e. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
23.04.2014.
u 12:15

Unatoč glasinama, MOL još uvijek ne definira želi li prodati Inu

Pregovori Vlada-MOL nastavljaju se 29. travnja, potvrdilo je Večernjem listu više izvora bliskih pregovaračkim timovima. Obje su strane "ukopane u rovove" i ne odmiču se od stavova. Na siječanjskom sastanku strateški partneri dogovorili su da će ekspertni timovi Vlade i MOL-a na temelju podataka i analiza odlučiti kako definirati odnose. Hrvatska strana tvrdi da do danas nije dobila uvid u dokumente iako je to tražila i od MOL-a i od Ine.

– Na dva pisama poslana iz Ministarstva gospodarstva nisu odgovorili – tvrdi nam izvor. S druge strane MOL još uvijek ne definira želi li prodati Inu ili ostaje u njoj. Iako su krenule glasine da bi MOL mogao najaviti kako ipak prodaje svoj udjel u Ini pitanje mogu li ih potvrditi iz MOL-a stiže diplomatski odgovor.

– Naša je strategija uvijek bila čista i nije se promijenila. Još uvijek nam je cilj postići dogovor koji bi doveo do podizanja vrijednosti Ine. Ipak, prodaja udjela u Ini je valjana opcija. Nije tajna da smo razočarani brzinom pregovora – poruka je koju su poslali iz MOL-a. Tako Mađari kažu da su nezadovoljni brzinom pregovora, a hrvatski pregovarači da su Mađari ti koji ih otežu i pokušavaju rasplinuti jer, kako kažu, kupuju vrijeme do pravomoćne presude Ivi Sanaderu, jer im optužba za mito otežava pregovaračku poziciju. I dok se dva partnera međusobno optužuju, dioničari MOL-a gube na vrijednosti svoje tvrtke.

Dionica MOL-a izgubila je na vrijednosti 20,43 posto od početka pregovora, a pada unatoč najavama da će se udjel u Ini prodati trećoj tvrtki. U tri mjeseca, koliko pregovarači nisu sjeli za stol, MOL je najavio prodaju Ine, otvorio Data room ulagačima, ruske tvrtke Gazproma i Rosnjeft posjetile su Zagreb, a američki dužnosnik zadužen za energetiku, Amos Hochstein održao je sastanke i u Zagrebu i u Budimpešti. Država je preuzela distribuciju plina i prepustila je HEP-u, a uprava Ine napala je Vladu zbog toga.

>> MOL: Premijer nije predao dokumente tajne službe, već običnu analizu

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:02 23.04.2014.

Poslednja vlada,od koje je premijer u zatvoru,su nas dobro unistili,bas cjeli sustav,to je cak i od zlocina jace i vece,takvu tvrtku dati nekome u vecinsko vlasnistvo, unistiti i prodati,pa ja mislim da je malo takvi vlada na svjetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije