Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI DAN TRANSPLANTACIJA Četrdesetogodišnji Dražen Zemun iz Križevaca prije točno godinu bio na samom rubu života, hitno je stavljen na listu Eurotranspalnata...

Moj novi život s njemačkim srcem

16.05.2009.
u 15:41

Sigurno ste očekivali nekog slabašnog, a pogledajte me, izgledam ko medo – prva je rečenica koju nam je pri upoznavanju, uz osmijeh, ali i pun energije i životne radosti, uputio četrdesetogodišnji Dražen Zemun iz Križevaca. Ništa, ama baš ništa ne otkriva da je ovaj mladi muškarac prije točno godinu bio na samom rubu života.

Potpora svima koji čekaju

I kod nas sve više darovatelja

Dražen će za tjedan dana, 24. svibnja, proslaviti svoj prvi rođendan u novom razdoblju svoga života koji je dobio zahvaljujući novom organu, novom srcu i naravno donoru 28-godišnjem mladiću koji je nesretnim slučajem poginuo u Njemačkoj.

– Moja je priča jako teška, jako ružna, ali ima sretan kraj – prisjeća se Dražen svojih teških godina.

Promjena preko noći
Život mu se posve promijenio iznenada, neočekivano, doslovno preko noći. Dogodilo se to 1999. godine, u tri sata poslije ponoći, kad mu je na radnom mjestu – a radio je kao prometnik vlakova – “iz čistoga mira”, priča nam Dražen, srce počelo lupati kao ludo.

“Možete li uopće zamisliti kako je to kad vam otkucaji srca dođu na 170? Imate osjećaj da će vam srce iskočiti iz grudi. Bude tako minutu, dvije, pet i onda se smiri. Vjerujte na riječ: strašno!” Dražen je brzo shvatio da mu se sa zdravljem nešto događa, a njegova liječnica odmah ga je poslala u poznatu “Srčanu” u Zagreb, gdje mu je mladi kardiolog otkrio dijagnozu. Dražen je bolovao od kardiomiopatije, virusne upale srčanog mišića.

Liječnici su mu objasnili da mu je srčani mišić zbog toga oslabio, što je vjerojatno bila posljedica viroza.

– Doista sam te godine četiri puta bolovao od gripe, imao sam vrlo visoku temperaturu. No, potpuni šok uslijedio je kad mi je dr. Danijel Planinc, kardiolog u Kliničkoj bolnici “Sestara milosrdnica”, nakon pregleda rekao da ću kad-tad morati na transplantaciju srca! Pomislio sam: pa što mi on to govori?! Imao sam tada samo trideset godina, kod kuće dvoje male djece. Kći Nikolina imala je samo deset, a sin Dean samo šest godina... Dr. Planinc uspješno je održavao rad moga srca uz pomoć lijekova nekoliko godina, a kad sam obolio od upale pluća, cijeli je moj život krenuo nizbrdo.

Uoči Božića 2007. završio sam u bolnici gdje sam bez prekida ležao šest mjeseci i dva dana! U Vinogradskoj sam, okruglo, ležao pet mjeseci. Bio sam u toliko lošem stanju da se iz kreveta nisam mogao dići... Srce mi je bilo jako slabo... Pet mjeseci danonoćno sam u venu primao lijek koji me održavao na životu...

Cijeli organizam je gotovo stao, bio sam na rubu... Teško mi se i sjećati toga vremena – povjerava nam se Dražen te pri tome s velikom zahvalnošću i poštovanjem spominje dr. Planinca i njegov tim, bez kojih ne bi izdržao. I naravno, bez podrške obitelji, supruge Nade koja je svakodnevno bila uz njega.

– Dan koji neću zaboraviti do kraja života bio je 24. svibnja 2008, kad je na sam Svjetski dan transplantiranih, u moju sobu u pet sati poslije podne ušao dr. Planinc i rekao mi: Dražene, spremaj se, našli smo ti srce!


Foto: Arhiva VL

Obećanje djetetu
– Suze su mi navrle. Da, od sreće! Konačno je došao i taj dan. Ne, nisam se bojao operacije. Ponekad sam se bojao da srce neću dočekati.

– Tata, obećaj mi da nećeš umrijeti i da ćeš se vratiti doma – ovim je riječima na transplantaciju Dražena ispratila kći, ali on ni u jednom trenutku nije razmišljao o tome da presađivanje možda neće uspjeti. Kad je nakon transplantacije došao kući, obitelj i prijatelji dočekali su ga s dvije stotine balona u obliku srca i s tortom za rođendansko slavlje.

– Bilo je jako, jako dirljivo.

Dražen je ne samo živ nego se, kaže, i vrlo, vrlo dobro osjeća. U mirovini je, ali živi normalnim životom, zdravo se hrani, a među rijetkim ograničenjima za njega su teški fizički poslovi i veliki fizički napori. Kao i svi drugi pacijenti s presađenim organom, svakodnevmo pije lijekove protiv odbacivanja organa.

A za sve godine u kojima će biti uza svoju obitelj, družiti se sa svojim susjedima i prijateljima, koji su također duboko proživljavali njegovu bolest i povratak u život, duboko je zahvalan i kardiokirurgu dr. Igoru Rudežu u Kliničkoj bolnici Dubrava, ali i nepoznatom njemačkom mladiću, svom donoru.

Mise za novo srce

Treba istaći još jednu činjenicu, još jednu sretnu okolnost. Dražen Zemun uvršten je na listu Eurotransplanta, jer mu je novo srce hitno trebalo.

– Sretan sam da je Hrvatska ravnopravna članica te međunarodne udruge za razmjenu organa, jer pitanje je bih li u suprotnome dočekao presađivanje – rekao je Dražen. Srce mu dobro radi, nada se da će tako i ostati, ali nije opterećen dalekom budućnošću.

– Kaj bude i kak bude, budemo vidli. Ali, zamislite što mi se sve prošle godine poklopilo. Dvadeset i četvrtog svibnja obilježava se Svjetski dan transplantiranih, to je i Dan Majke Božje Pomoćnice, 24. svibnja kumovi su mi posvetili misu u Lourdesu, toga je dana župnik moje župe za mene služio misu, moja mi je punica za 24. svibnja u drugoj župi “dala” misu. I toga sam dana dobio srce! Zar to nije gotovo nevjerojatno? – završava Dražen svoju životnu priču. Optimizam ga ne napušta. On vjeruje u svoju sretnu zvijezdu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije