Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbrka na Filozofskom

Mogući nasljednici dekana Filozofskog fakulteta

filozofski fakultet
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
01.10.2016.
u 19:55

Nakon umirovljenja aktualnog dekana rektor Boras će imenovati v. d. dekana dok se u redovitom postupku ne izabere novi

Iako su to svi očekivali, rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. Damir Boras jučer nije donio odluku o umirovljenju dekana Filozofskog fakulteta prof. Vlatka Previšića. Umjesto toga sazvao je sjednicu Senata Sveučilišta za ponedjeljak. Tema te sjednice bit će Prijedlog razrješenja situacije na Filozofskom fakultetu na kojoj bi, prema očekivanjima, Senat potvrdio mišljenje ministarstva da dekan Previšić ide u mirovinu. Situaciju bi mogao razriješiti i sam dekan Previšić podnošenjem ostavke, ali u tu mogućnost malo tko vjeruje.

Studentski zbor

Ministarstvo obrazovanja zatražilo je i utvrđivanje je li dekan Previšić od travnja, kada je izmijenjen njegov ugovor o radu, neovlašteno primao plaću.

– Riječ je o nekoliko mjeseci i iznosu od stotinjak tisuća kuna, ali bit je u zakonitosti a ne količini novca – kazali su u Ministarstvu gdje očekuju da će nova akademska godina od ponedjeljka krenuti svojim mirnim tokom i na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Nakon potvrda o umirovljenju dekana Previšića rektor Boras morat će imenovati v.d. dekana Filozofskog fakulteta. U međuvremenu bi se trebali raspisati i izbori za Studentski zbor ili poništiti raspuštanje dosadašnjeg Studentskog zbora koji kroz fakultetsko vijeće, koje trenutačno zbog problema s kvorumom, teško funkcionira, sudjeluje u izboru rektora. Procedura izbora dekana prilično je jednostavna.

Izbor novog dekana

U redovitoj proceduri Fakultetsko vijeće raspisuje postupak za izbor dekana, a kandidati se javljaju preko svojih odsjeka. Kandidati svoje programe predstavljaju Fakultetskom vijeću nakon čega Vijeće odlučuje tko su kandidati. Između više kandidata novog dekana fakultetsko vijeće bira iznadpolovičnom većinom svih članova vijeća. Izbor nakon toga potvrđuje i Senat Zagrebačkog sveučilišta. Tko će biti budući dekan na Filozofskom, teško je reći jer se odnos snaga može promijeniti u posljednji trenutak.

Sada se kao mogući kandidati spominju aktualni prodekani, izvanredni profesori Željko Holjevac i Ivana Franić te profesor Davor Dukić s kroatistike i Marko Tadić s lingvistike.

Spominju se i neka druga imena, međutim, jedan dio profesora s Filozofskog fakulteta kaže kako ta funkcija postaje sve manje poželjna.

Ivana Franić - prodekanica

Izvanredna je profesorica na odsjeku romanistike, rođena je u Dubrovniku 1970. godine, diplomirala je ruski i francuski

Željko Holjevac - prodekan

Izvanredni je profesor na odsjeku za povijest. Rođen je 1973. godine, a prije dolaska na Filozofski radio je u Institutu “Ivo Pilar”

Marko Tadić - profesor na Odsjeku za lingvistiku

Redoviti je profesor, rođen 1963. godine. Diplomirao je 1987. godine, a na Filozofskom fakultetu počeo raditi godinu nakon toga

>> Boras sazvao sjednicu na kojoj bi Senat trebao potvrditi da Previšić odlazi u mirovinu

>> Profesor Ivić: Umirovljenje dekana Previšića prvi korak normalizacije na Filozofskom fakultetu

Komentara 53

Avatar Oberstleutnant
Oberstleutnant
20:41 01.10.2016.

crvena farsa!

OV
ovrhovršitelj
20:57 01.10.2016.

Mislim da je jedini pravi kandidat Hasanbegovic.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
22:16 01.10.2016.

SOROS i otvoreno drustvo ce izabrat..ahahahahhahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije