Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Moguće izmjene nacrta o ustavnim promjenama

sabor
Foto: Patrik Macek/ PIXSELL
17.12.2013.
u 22:00

Iako su saborski odbori za Ustav i zakonodavstvo jučer jednoglasno i bez rasprave u proceduru uputili prijedlog ustavnih promjena koji se nimalo ne razlikuje od u petak izglasanog nacrta, čini se da bi do glasovanja u promjenama Ustava u petak ipak moglo biti izmjena.

Iako su saborski odbori za Ustav i zakonodavstvo jučer jednoglasno i bez rasprave u proceduru uputili prijedlog ustavnih promjena koji se nimalo ne razlikuje od u petak izglasanog nacrta, čini se da bi do glasovanja u promjenama Ustava u petak ipak moglo biti izmjena.

Naime, nakon što je predsjednik RH Ivo Josipović u svojim prijedlozima upozorio na opasnost koja prijeti u predloženom članku 5. Ustava, a kasnije i zastupnici HDZ-a te ustavni stručnjak Branko Smerdel, dio oporbenih zastupnika ipak je počeo propitivati prijedlog da se omogući Saboru da većinom glasova svih zastupnika odluči da se i neki drugi zakoni osim onih o pravima nacionalnih manjina te Ustavnom sudu, donose po postupku određenom za promjenu Ustava.

– Efekt toga može biti opasan jer vladajući arbitrarno mogu odrediti koji će zakoni dobiti ustavni rang – upozorio je bio predsjednik u svojim primjedbama, a Smerdel je za tu odredbu rekao da je protivna načelima ustavnosti i rušenje Ustava. Jadranka Kosor također vjeruje da bi tu odredbu trebalo još preispitati, te naglašava da se još mogu predati amandmani kojima bi se to pitanje sredilo. I šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar priznao je da su još u tijeku konzultacije o tom spornom članku.

Komentara 4

NV
novo vriijeme
22:14 17.12.2013.

Gle koja stručnjakinja nam piše Ustav, završila pravo sa 50 godina nakon 20 godina studiranja.

ST
stric7
22:49 17.12.2013.

...ma zamisli ...sada kad su ostali bez dvotrećinske većine ...i kad su usporeni ...čak i lesar i kosorica imaju upita ...čak i oni primjećuju nelogičnosti ...koje partija pokušava "pod okriljem mraka" ..."uvaljati" u Ustav ... ....ma stvarno su pravi ......stvarno su pravi ...... narodni zastupnici ...dalekovidni za pofičkit

PI
pinkec
08:52 18.12.2013.

Sastali se jad i bijeda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije