Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plinofikacija rafinerije

Mogu li predsjednica i Lavrov riješiti zagađenje bez BiH i RS

Croatia's President Grabar-Kitarovic talks to Russia's Foreign Minister Lavrov during the 53rd Munich Security Conference in Munich Croatia's President Kolinda Grabar-Kitarovic talks to Russia's Foreign Minister Sergey Lavrov during the 53rd Munich Securi
Foto: Reuters
1/2
21.02.2017.
u 18:28

Na drugoj strani je niz faktora – BiH, RS, rafinerija u Brodu i dva operatora, BH gas i Gas RS. Oni se svi zajedno moraju dogovoriti

Jesu li Hrvatska i Rusija doista našle rješenje za onečišćenje zraka koje uzrokuje ruska rafinerija u Bosanskom Brodu? Ova je vijest u Slavonskom Brodu primljena s dozom opreza, građani koji godinama slušaju razna obećanja skeptični su prema najavama kako dolazi vrijeme kada će nakon osam godina čekanja napokon doći u priliku udahnuti čist zrak.

Kao što je poznato, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavila je kako je s ruskim šefom diplomacije Sergejom Lavrovom dogovorila da će Hrvatska rafineriji dati priključak na plin, a ruski vlasnici ubrzati modernizaciju.

Financije europskih fondova

U očekivanju konkretnih poteza, iz Slavonskog Broda poručuju – strpljenje je pri kraju, a rokova nema. Državni tajnik za energetiku Ante Čikotić kaže kako je plinofikacija rafinerije u hrvatskom interesu i Hrvatska je u tom smislu sa svojim znanjem, kompetencijama i iskustvom spremna pomoći partnerima u BiH.

– Mi ćemo financirati plinovod do točke konekcije, a od BiH očekujemo da u što kraćem roku definira tu točku. To je nužno da bismo uopće mogli krenuti u projektiranje i izradu studije utjecaja na okoliš. Dali smo im neke prijedloge i sada čekamo odgovor njihove strane – kaže Čikotić. On dodaje kako Hrvatska ima dvostruki interes u plinofikaciji jer nije riječ o donaciji, već o komercijalnom projektu.

Kada se potrošač spoji na plin, Plinacro će ubirati naknadu, a benefite transportnog sustava uživat će hrvatsko gospodarstvo. Interkonekcija se, ističe, može financirati iz europskih fondova. Na upit koliko je dogovor o plinofikaciji rafinerije realan s obzirom na to da u njegovu postizanju nisu sudjelovale BiH i Republika Srpska, Čikotić odgovara kako je riječ o složenom procesu.

– Zadovoljan sam što je predsjednica to pitanje stavila na dnevni red, ali Rusija, nažalost, nije jedina strana u postupku. S naše strane je jednostavno. Mi smo Hrvatska, plinski distributer Plinacro je u državnom vlasništvu. Međutim, na drugoj strani imate niz faktora – BiH, RS, Rafineriju u Brodu i njihova dva prijenosna operatora, BH gas i Gas RS. Oni se svi moraju dogovoriti. Rafinerija je samo jedan od sudionika i nije dovoljna samo njezina želja, moramo dobiti i suglasnost ostalih faktora – ističe Čikotić.

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov za Večernji list rekao je kako ruska strana dijeli zabrinutost zbog zagađivanja zraka.

Građanski neposluh

– Jedino optimalno rješenje je plinofikacija ovog područja, što mora biti predmet pregovora predstavnika Hrvatske, BiH i Republike Srpske. Rusija je sa svoje strane spremna preuzeti dodatne mjere za modernizaciju rafinerije s ciljem smanjenja negativnih posljedica njezina rada – rekao je Azimov. U gradu od 60 tisuća stanovnika čekaju se konkretni potezi.

– Sve je to prazna priča. Dok ne vidimo konkretne poteze, radove i potpisivanje ugovora između RS ili BiH i RH, to je samo priča – kaže brodski gradonačelnik Mirko Duspara. U udrugama ističu kako su oni od početka upozoravali kako je riječ o prvenstveno političkom problemu.

– Prošlo je osam godina, mi smo dali svoje rokove i očekujemo da vlade Hrvatske i BiH pokrenu ovaj proces. Bit ćemo strpljivi do travnja, a onda ćemo nastaviti dalje s građanskim neposluhom – rekao je Mladen Sudar iz Građanske inicijative Brođani za Brod. 

>> 'S Lavrovom sam pokrenula pitanje zagađenja iz rafinerije u B. Brodu'

Komentara 6

Avatar Bruno
Bruno
09:24 22.02.2017.

Moze rafineriju vratiti u hrvatske ruke.

KO
kontraš
21:52 21.02.2017.

Ipak mora razgovarsti sa Rusijom ali malo drugačijim tonom😂😂😂

DE
demokršćanin
10:06 22.02.2017.

Svi pričaju o rekonstrukciji rafinerije koja je zaista i potrebna.No pitanje je i kada bi se ona modernizirala što je sa naftom koju prerađuje,jer prerađuje nekvalitetnu naftu koja u tijeku prerade zagađuje atmosferu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije