Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biblijske vrijednosti

Močilac: Biblija naredbama natprirodnog Huseina veliča osvetu! Boras: To su opomene

boras
Foto: Z1 televizija screenshot
1/2
18.04.2014.
u 12:15

– To su temeljne vrijednosti koje pripadaju svim religijama i onima koji ne vjeruju. Nisu to loše vrijednosti, to su dobre vrijednosti – kazao je Boras.

Profesor Pavle Močilac i novi rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras nastavili su svoju prepirku i u emisiji Zoom na televiziji Z1. Podsjetimo, sve je počelo nakon Borasove izjave kako Sveučilište mora biti mjesto temeljnih biblijskih vrijednosti koje su u Hrvatskoj zanemarene, a na kojima se temelji Europa.  

– To su temeljne vrijednosti koje pripadaju svim religijama i onima koji ne vjeruju. Nisu to loše vrijednosti, to su dobre vrijednosti – kazao je Boras dodavši da Zagrebačko sveučilište neće postati ''ekskluzivni kršćanski klub''.

– To je besmisleno jer ono nikada nije bilo niti će biti usmjereno u tom smjeru – kazao je Boras.

Nakon toga u emisiju se iz Manchestera javio profesor Močilac te čestitao Borasu na izboru na novu funkciju.

– Tvrdnjom da su moralne vrijednosti zapadne civilizacije zapravo kršćanske vrijednosti dolazi do prisvajanja kompletne moralnosti, a one koji su ireligiozni, koji au ateisti, svodi se na moralno inferiorne građane koji se eventualno mogu švercati na tuđim vrijednostima – kazao je na početku Močilac i dodao da se Europa ne temelji ni na kakvim biblijskim, kršćanskim ili bilo kakvim vjerskim vrijednostima, nego na vrijednostima humanizma koji je univerzalan i neovisan o bilo kakvoj religiji.

Močilac je potom replicirao na Borasovu izjavu kako se u Bibliji, u Starom Zavjetu, ne zalaže za osvetu nego je riječ o opomenama čovječanstvu.

– Što se tiče groznih stvari u Bibliji, to nisu nikakve opomene u vezi s time što se treba činiti nego su eksplicitne naredbe od tog nekakvog starozavjetnog boga tiranina, nekakvog natprirodnog Sadama Huseina, kako treba postupiti s grešnicima, bludnicima, prijestupnicima. Naime, Biblija cijelo vrijeme veliča osvetu.

Močilac je zatim poručio Borasu kako je Hrvatska sekularna država, vlasnik sveučilišta je država te da će se, dok je rektor, morati držati tog sekularnog karaktera.

– Na to vas obvezuje Ustav, a privatno budite što god želite – rekao mu je Močilac.

– Gospodin Močilac mi stavlja u usta nešto što ja nisam rekao. A u daljnjim svojim raspravama pravi i logičku pogrešku – dio za cjelinu. Ako neki vjernici smatraju da je tako kao što je rekao, misli da su svi vjernici takvi. Izričito sam rekao da se to odnosi i na agnostike i na nevjernike i na sve i da su to vrijednosti koje i on priznaje pa, ako mi o kao vjernici to svojatamo, zašto mu to smeta. Ne bih dalje o tome, imamo mi i važnijih poslova – odgovorio mu je Boras.

>>Damir Boras: Biblijske vrijednosti su zanemarene, moramo im se vratiti

>>Otvoreno pismo novom rektoru: Koje biblijske vrijednosti želite?

Komentara 19

TA
taknekak
13:01 18.04.2014.

To je taj humanist Močilac, koji je na twiteru napisao, da sve sudionike na konferenciji HDZ-a treba, : "ta gov*a pobiti šmajserom i spaliti" Močilac je pripadnik organizacije Protagora, koja je hrvatska podružnica militantnih ateista Dawkinsovih sljedbenika

HE
hellen3353
13:27 18.04.2014.

...moramo vratiti biblijskim vrijednostima koje su u Hrvatskoj zanemarene, a na kojima se temelji Europa...

ZL
zlako
12:53 18.04.2014.

I ateisti dolaze predf Božji sud ali s praznom i zakržljalom dušom.Nagrada za ništa rada i znanja je patnja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije