Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOV OBZOR

Mobbing cvate u krizi: Lani u Hrvatskoj pet presuda

mobbing
Arhiv VL
09.06.2012.
u 11:00

Šokantan je slučaj jednog trgovačkog lanca gdje djelatnici nisu smjeli uza se na radnom mjestu imati niti bočicu kupljene vode već su mogli piti jedino u garderobi gdje je pijenje strogo nadzirano i mjereno

Od stotinu zlostavljanih na radnom mjestu samo se dvoje odluči na sudsku tužbu zbog straha od otkaza. Presude su još rjeđe, a jedna od rijetkih u čijem je slučaju pravomoćno presuđeno zbog uznemiravanja na radnom mjestu bivša je djelatnica riječkog HEP-a Hildegarda Superina, koja je za Obzor ispričala sve muke koje je proživjela na radnom mjestu.

Prošle je godine u Hrvatskoj ukupno doneseno samo pet presuda u slučajevima mobbinga, ali u Udruzi Mobbing ističu kako im se svaki dan javi pet-šest žrtava kojima pomažu savjetima, terapijom osnaživanja i medijacijom s polodavcem.

– S ljudima koji su u izuzetno teškom stanju sklopimo sporazum da neće dići ruku na sebe dok smo u postupku kojim im pomažemo – kaže šefica Udruge Jadranka Apostolovski, navodeći neke od najdrastičnijih primjera iz hrvatskih tvrtki s kojima se susrela. Šokantan je tako slučaj jednog trgovačkog lanca gdje djelatnici nisu smjeli uza se na radnom mjestu imati niti bočicu kupljene vode već su mogli piti jedino u garderobi gdje je pijenje strogo nadzirano i mjereno. Šokantno je i da temelja za tužbu nije našla prijava mlade liječnice kojoj je specijalizacija uvjetovana seksom na operacijskom stolu.

Cijeli članak pročitajte u Večernjakovom Obzoru.

Ključne riječi

Komentara 4

BO
boston
13:34 09.06.2012.

Lijecnici specijalizacija uvjetovana sexom ??? Mislio sam da se takvi uvjeti postavljaju samo u maloprodaji, proizvodnji, bankarstvu, manjim i vecim javnim i privatnim poduzecima, skolstvu, bankarstvu, ugostiteljstvu i turizmu....

LA
larala
17:10 09.06.2012.

mobing ne cvate u krizi vec u hrvatskoj, isto tako samo pet presuda je zapravo sramotno kad se jako dobro zna da se u lijepoj našoj mobing provodi pod normalno i,iskreno trebali bi se zapitati dal postoji poslodavac koji svom radniku nije rekao ako neceš ti ima tisucu drugih, kad treba odrađivati neplacene prekovremene, kad se pita za godišnji itd....al, to naravno naše politicare nije briga, bitno da se želi smanjiti radnicka prava i privuci što više stranih investitora da nastave praksu ovog trgovackog lanca

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
16:43 10.06.2012.

Koji trgovački lanac ? Zar se i zlostavljači sada štite... ? Pa da tako je, oni daju reklame u novine njih se ne smije prokazati, iako su već i pravomoćno osuđeni. Malo se piše o zlostavljanju u trgovačkim lancima bašš zato što oni naručuju najviše reklama u novinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije