Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugotrajna recesija

MMF: Plaće su vam previsoke HNB: Nije istina

Christine Lagard Boris Vujčić
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/2
19.05.2014.
u 23:15

Međunarodni monetarni fond za uvođenje poreza na imovinu. Suprotno od Bruxellesa, MMF je za dulje razdoblje konsolidacije

Hrvatska treba uvesti suvremeni porez na imovinu i reorganizirati javne financije na nižim razinama, objavio je MMF nakon provedenih redovnih konzultacija. Prvu rečenicu svog izvještaja započeli su konstatacijom da u Hrvatskoj i dalje vlada neuobičajeno dugotrajna recesija, koja će se nastaviti i u ovoj godini padom od gotovo jedan posto.

Vladi stoga sugeriraju da za trajnu fiskalnu konsolidaciju razmotre mjere i na prihodnoj i na rashodnoj strani proračuna, uključujući i porez na imovinu.

Veće pričuve

“Budući da tradicionalne reakcije fiskalne i monetarne politike nisu ostvarive, restrukturiranje duga privatnog sektora i mjere za privlačenje inozemnih ulaganja pružaju najbolje izglede za oživljavanje rasta”, navodi MMF, koji i u najnovijem izvještaju izdvaja predstečajne nagodbe kao dobar smjer za restrukturiranje privatnog duga. Kad je riječ o brzini fiskalne prilagodbe, zastupaju blaži stav od Europske komisije, koja je nedavno natjerala hrvatsku Vladu da dodatno smanji deficit za 1,3 milijarde kuna.

Foto: Jelena Vuković

Grafika: Jelena Vuković

“S obzirom na dugotrajnu slabost gospodarstva, primjereno je produljiti fiskalnu prilagodbu i početi s mjerama koje imaju najmanje negativne posljedice za potražnju”, ističe MMF. U najnovijem izvještaju iskrsnula su i dva nova momenta. Iako su devizne rezerve države premašile 12,5 milijardi eura, MMF predlaže da se one još povećaju pozivajući se na standardna mjerila.

Također, u širem dokumentu pojavljuje se analiza prema kojoj je realni efektni tečaj kune precijenjen 10 posto kada se nominalni tečaj uspoređuje s plaćama i produktivnosti. MMF je usporedio hrvatske plaće i produktivnost s plaćama još 16 država i zaključio da je ravnotežni tečaj precijenjen 10 posto, odnosno da su naše plaće prevelike. U analizu su uključene zemlje s jugoistoka Europe (bivše jugoslavenske republike, Rumunjska, Bugarska, Ukrajina, Kazahstan, Rusija, Mađarska...).

Hrvatska narodna banka izrazila je rezerve prema rezultatu zbog izbora država s kojima nas je usporedio MMF te su jučer u razgovoru s novinarima ponudili svoju analizu. Koristeći istu metodologiju, oni su Hrvatsku i tečaj uspoređivali sa stanjem u zemljama srednje i jugoistočne Europe te nekim starim članicama EU kao što su Italija, Španjolska, Portugal te zaključili da je tečaj realan.

Štete od deprecijacije

– Spominjanje precijenjenosti tečaja iznenađenje je i za nas, samim tim što MMF daje podršku našoj monetarnoj politici. Zato smo odmah izrazili određene rezerve i svojom analizom pokazali da plaće uglavnom prate produktivnost. Ovo nije prvi put da se sučeljavamo o nekim istraživanjima.

Od analize MMF-ovih analitičara ogradio se i izvršni odbor direktora MMF-a opaskom da je procjena nesigurna – rekao je viceguverner Vedran Šošić.

HNB je poručio da bi čak i umjerena deprecijacija tečaja prouzročila znatne negativne efekte. Ne očekuju da će sporna analiza MMF-a utjecati na uspjeh najavljenog izdanja državnih obveznica i ponavljaju da su za povećanje konkurentnosti prijeko potrebne fiskalne i strukturne promjene.

Komentara 53

DU
Deleted user
07:45 20.05.2014.

Znači zbog recesije ljudi slabo troše, jer nemaju para. I onda bi oni to riješili novim porezom koji bi ljudima uzeo još dodatno i tako riješili recesiju? I to nekome ima smisla?

Avatar comandante
comandante
07:36 20.05.2014.

Hrvatska treba uvesti suvremeni porez na imovinu, kakva je ovo nebuloza??? kakav je taj suvremeni porez?? sve suvremene i nesuvremene poreze imamo, nama trebaju radna mjesta i da ove poplave pokupe hrpu gamadi sto se nakupila po saboru,županijskim i gradskim upravama

Avatar neuhljebljeni
neuhljebljeni
08:53 20.05.2014.

Ovog se puta moram složiti s MMF-om. Plaće saborskih zastupnika, župana, podžupana, ministara, zamjenika ministara, premijera, predsjednika i cijelog roja savjetnika doista jesu previsoke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije