Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki uspjeh

Mladi hrvatski matematičari osvojili šest medalja na olimpijadi u Austriji

Matematička olimpijada
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/2
28.08.2016.
u 11:30

Učenici su proveli dva dana po pet sati rješavajući zahtjevne zadatke iz raznih područja matematike, jedan dan pojedinačno, a drugi dan cijela ekipa zajedno

Mladi matematičari iz nekoliko hrvatskih srednjih škola s velikim su uspjehom nastupili na upravo završenoj Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Austriji - osvojili su dvije zlatne, jednu srebrnu i tri brončane medalje, a na ekipnom natjecanju osvojili su prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova, izvijestilo je u nedjelju Hrvatsko matematičko društvo.

Hrvatsku su na 10. Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi, koja je održana od 22. do 28. kolovoza u austrijskom gradu Vöcklabrucku, predstavljali učenici 2. razreda Luka Banović i Ivan Sinčić iz riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića te Petar Nizić-Nikolac i Tadej Petar Tukara  iz XV. gimnazije u Zagrebu, kao i učenici trećeg razreda, Lukas Novak iz Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu te Patrik Papac iz Gimnazije Dubrovnik. Voditelji ekipe bili su Stipe Vidak i Petar Bakić.

Na pojedinačnom dijelu natjecanja osvojili su dvije zlatne medalje (Patrik Papac i Petar Nizić-Nikolac), jednu srebrnu (Lukas Novak) i tri brončane (Tadej Petar Tukara, Luka Banović, Ivan Sinčić).

Učenici su proveli  dva dana po pet sati rješavajući zahtjevne zadatke iz raznih područja matematike, jedan dan pojedinačno, a drugi dan cijela ekipa zajedno.

Prva Srednjoeuropska matematička olimpijada održana je 2007. u Austriji i od tada se održava svake godine krajem kolovoza ili početkom rujna. Na njoj sudjeluju učenici iz deset zemalja, Austrije, Češke, Hrvatske, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije i Švicarske. Iduće godine matematička olimpijada održat će se se u Litvi.

>> Otvoreno pismo predsjednici RH: 'Proglasite liječnike strukom od posebnog interesa, njih se ponižava i omalovažava'

Ključne riječi

Komentara 14

AP
apolon
11:59 28.08.2016.

Svaka cast.!

DU
dugi
15:15 28.08.2016.

Bravo decki i cure! A sada vam samo trebaju dati stano ve i penziju u 45 godini i sve je sredjeno. Jer valjda napor mozga vrijedi koliko i napor misica:). Neki u glavama a neki u nogama, a olimpijska medaljaa je medalja, zar ne? Bravo jos jedanput!!!

OS
osica
14:04 28.08.2016.

Bravo, čestitke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije