Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinjavajuće

Mladi u Hrvatskoj najkasnije odlaze od roditelja – u 32.

mladi
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
17.04.2015.
u 19:00

Strani studenti ne mogu vjerovati da u nas u stanu od 60-ak kvadrata žive tri generacije obitelji, kaže Bežovan

Mladi u Hrvatskoj napuštaju roditeljski dom u prosjeku s gotovo 32 godine pa smo po kasnom osamostaljivanju neslavni rekorderi u Europskoj uniji. Pokazuju to podaci Eurostata koji bi trebali zbrinuti naše društveno-političke elite.

Iako spadamo u mediteranske zemlje u kojima prevladava tradicionalan model odgoja u kojem još mnogi roditelji očekuju da će djeca ostati živjeti s njima, stručnjaci upozoravaju da je više od tradicionalnih razloga razlog za ovakve podatke ekonomska situacija. Nakon naših mladih najdulje u roditeljskom domu ostaju Slovaci pa Maltežani i Talijani, dok ga najranije napuštaju Šveđani, koji se u prosjeku osamostaljuju sa 19,6 godina.

– To je ozbiljan problem jednim dijelom uvjetovan tradicijom, a velikim dijelom materijalnom oskudicom. Upravo imam na predavanju studente iz cijelog svijeta kojima je teško objasniti da u nas u stanu od 60-ak kvadrata često žive tri generacije obitelji. To je naša sudbina jer država nikad nije mislila da treba uložiti u stanove za mlade te da je to investicija i budućnost zemlje. Italija nije siromašna, ali u njoj vlada lažni katolički moral u kojoj muška djeca ostaju živjeti s roditeljima pa ih se naziva mamonima – tumači prof. socijalne politike Gojko Bežovan.

Foto: VLm

U zemljama koje su na dnu ljestvice, dodaje, vlada snažan familijarizam u kojem je obitelj zamijenila socijalnu državu.

I sociolog prof. dr. Renato Matić slaže se da mladi najviše odgađaju osamostaljivanje zbog ekonomske situacije u društvu.

– Tradicionalni moment ipak ne bi bio toliko prisutan i ne bi toliko utjecao na ostanak mladih u roditeljskom domu da vide perspektivu i da kod nas postoji vizija društva, odnosno da znaju kako će nakon završenog fakulteta ići na tržište rada i nakon nekoliko mjeseci naći posao. Jasno je da odgađaju osamostaljivanje jer, zašto bi mladi čovjek bez posla išao iz roditeljskog doma u kojem ima barem temeljnu egzistencijalnu sigurnost – kaže Matić. Inače, u svakoj zemlji EU žene ranije napuštaju roditeljski dom od muškaraca, pa u Hrvatskoj u prosjeku odlaze iz njega sa 30,2 godine.

>> Hrvatska ima stanovnika koliko i 1953. godine

Komentara 31

AA
aabbcc
23:06 17.04.2015.

Pa zasto im ne objasnite da je krscanski ostati i pomagati stare roditelje za zivota i eto vas na prvom mjestu.

L0
luena 01
19:39 17.04.2015.

@Malenkost.... Lupetas,kao da ti je bravar postavio bazu za bolju buducnost u onoj truloj jugi... Nitko te ne primorava zivjet u hrvatskoj ,nego gdje si zbrisao,na zapad po kojem svi jugonostalgicari pljuckaju il si u Rusiji...? =:-)) Podsjecas me nana nase susjede koji pljuckaju po Americi a u Americi ih vise od 500.000 ...

ST
stefj
19:29 17.04.2015.

Nije toliko zabrinjavajuće kada mladi odlaze od roditelja, puno više zabrinjava što stručni i sposobni mladi odlaze iz Hrvatske...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije