Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nacionalni park

Mladi Englezi milijunti su posjetitelji Plitvičkih jezera

plitvička jezera
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/6
02.09.2015.
u 14:07

Edward Glansford, 24-godišnjak iz North Yorkshirea u Engleskoj nemalo se iznenadio kada ga je ravnateljica Nacionalnog parka Natalija Božičević pozvala da prije obilaska Plitvica dođe na razgovor

Čak 18 dana ranije nego prošle godine u  Nacionalni park Plitvička jezera ušao je milijunti posjetitelj. Edward Glansford, mladi 24-godišnjak iz North Yorkshirea u Engleskoj nemalo se iznenadio kada ga je ravnateljica Nacionalnog parka Natalija Božičević, nakon što je kupio ulaznicu za sebe i tri godine mlađu djevojku Jamie Wilford, pozvala da prije obilaska Plitvica, dođe na razgovor. Kada su im pojasnili kako su milijunti posjetitelji u Nacionalnom parku ove godine, bili su ugodno iznenađeni.

- To što smo milijuntog posjetitelja ove godine dobili čak 18 dana ranije, govori u prilog tome da imamo sve više posjetitelja, 16 posto više nego lani do sada. U kolovozu smo imali najviše Njemaca i Talijana, zatim su tu Japanci i Koreanci. I ove godine uređujemo infrastrukturu kako bi gostima posjet bio što sigurniju i kvalitetniji - kazala je N. Božičević. Gosti iz Engleske nešto su rjeđi, pa je jubilarni posjetitelj gostiju iz toga kraja tim zanimljiviji.

- Nismo očekivali da netko bilježi posjećenost. U Hrvatskoj smo prvi puta i bit ćemo ovdje nekoliko dana. Nakon Zagreba, došli smo na Plitvice jer smo na internetu vidjeli sve podatke o tom prekrasnom mjestu koje je najposjećenije u Hrvatskoj. Idemo još u Split i Dubrovnik - kazao je Edward, inače monter grijanja i klime, dok Jamie studira za učiteljicu.

Dobili su četiri besplatne ulaznice za sve nacionalne parkove u Hrvatskoj koje mogu iskoristiti do kraja iduće godine, te suvenire Plitvica koje su im uručili ravnateljica N. Božičević i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović koji je tom prilikom rekao da je ministarstvo uložilo više od 400 milijuna kuna u posjetiteljsku infrastrukturu po nacionalnim parkovima kako bi gosti još više uživali i u sigurnijim uvjetima.

- Nacionalni park Plitvička jezera dobili su novi prostorni plan kojim su predviđeni novi ulazi u park, nove staze i šetnice, kako bismo rasteretili najatraktivnije loakcije u nacionalnom parku. Uređuju se zgrade i objekte koji nisu u funkciji, grade nove multimedijske prostore, a radimo i tehničku domentaciju kako bismo mogli povećati kategorizaciju i kvalitetu smještajnih kapaciteta u hotelima koji sada imaju tri zvjezdice. Veća kvaliteta značit će i više cijene - dodao je Zmajlović.

Tom prilikom renđerima u Nacionalnom parku podijeljene su i prve značke. Njih deset, koliko ih radi kao čuvari parka i prirode na Plitvicama i koji brinu o posjetiteljima, dobili su posebne značke čuvara prirode koje vrijede za sve nacionalne parkove. Najatraktivniju zančku s brojem 007 dobila je čuvarica prirode Katica Poljak koja na Plitvicama radi gotovo 15 godina.

>> Donosimo istinu o ličkom hamburgeru!

Komentara 5

JA
Jasamtotalnopoludio
14:43 02.09.2015.

👍👏👏👏👏👏👏

DU
Deleted user
15:47 03.09.2015.

A ovaj naš tutlek na slici... pa fakat strašno... hahahahha... Ovaj mlađahni Englez, i još ovak obučen, izgleda k'o žešći intelektualac u odnosu na ovog našeg sirotog...

DU
Deleted user
22:12 02.09.2015.

zmajlovic, pravo licko ime? svasta!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije