Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"gunja kaže hvala"

Mladež HDZ-a prosvjedovala: Niz je nelogičnosti i nepravde učinjeno na štetu mještana Gunje

gunja
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/12
04.09.2015.
u 13:45

Anka Mrak Taritaš: Mladež HDZ-a ovo koristi u predizborne svrhe

- Gunja je na aparatima i ako se nešto hitno ne napravi bojim se za budućnost sela i mještana, rekao je Antonio Marković, predsjednik Mladeži Općine Gunja koja je danas u Gunji organizirala prosvjed kako bi ministrima u Vladi RH pokazali svoje nezadovoljstvo onime što je napravljeno tijekom obnove. Marković je rekao kako je licemjerno slaviti završetak obnove kada mnogi mještani još uvijek ne mogu da se iz raznih razloga vrate u svoje kuće. Podsjetio je na, kako je rekao, čudne procjene vodnoga vala, spore i nekvalitetne radove kao i činjenicu da za obnovu kuće od 55 kvadrata vlasniku, ako ju je sam obnavljao, isplaćivalo 40.000 kuna dok su građevinske tvrtke za isti taj postao dobivale i po nekoliko stotina tisuća kuna. Ukazao je i na činjenicu da obiteljske kuće nisu obnovljene vlasnicima koji žive negdje drugdje. Nije pomoglo niti to što plaćaju komunalnu naknadu i sve druge račune.

- Sramotno je to što se radi prema mještanima Gunje. Nešto se hitno mora mijenjati, potrebne su i izmjene zakona, istakao je Marković.

Posebno ga smeta činjenica što se u gospodarstvo Gunje nije uložilo ništa, a što dovodi do zatvaranja pogona i otkaza.

- Niti kuna nije uložena u gospodarstvo Gunje. I kod nas je bilo građevinskih tvrtki, a niti jedna nije uključena u obnovu. Imali smo i nekoliko tvornica namještaja ali niti one nisu uključene u obnovu. Da se to napravilo one bi danas radile a ne da se zatvaraju i otpuštaju radnike, rekao je Marković. Tijekom prosvjeda prosvjednici su uzvikivali "nepravda", a nosili su transparente na kojima je pisalo: "tko laže taj i krade", "inati se Slavonijo", "obnovite kuću i mojem susjedu", "i moj slučaj je slučaj", "mrak ponuda - 55 kvadrata stambenoga prostora 877.000 kuna"...

Komentirajući prosvjede koji su je dočekali ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš rekla je kako je ponosna na do sada napravljeno te da svatko ima pravo na prosvjed.

- Mladež HDZ-a ovo koristi u predizborne svrhe. Voljela bih kada bi se svi sjetili slika Gunje prije i za vrijeme poplave i neka je razgledaju danas. Neka se više vjeruje činjenicama i svojim očima, a ne nečijim riječima, rekla je Mrak Taritaš. Ponovila je kako će obnova završiti kada zadnja kuća bude obnovljena kao i da će biti obnovljene sve kuće koje ostvaruju pravo na obnovu. Istaknula je kako je glavnina posla obavljena ali i da je ostalo nešto kuća koje iz raznih razloga nisu odmah ušle u sustav obnove.

- Imamo raznih slučajeva. Bila sam u kući gdje je gospođa bila nezadovoljna kako su postavljene pločice. Meni da je netko tako postavio pločice ja bih bila zadovoljna. U svakom slučaju mi smo ponosni i zadovoljni jer smo vratili smiješak na lice djece, a i ulice i kuće nisu više sive kakve su bile poslije poplave. Zadovoljan učinjenim je i načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić koji je rekao kako će obnova svih obiteljskih kuća u selu završiti do kraja 11 mjeseca.

- Tada će Gunja biti najuređenije selo u Hrvatskoj. Neki su nezadovoljni tempom ali treba znati kako je to bio ogroman posao i da je trebalo samo u Gunji obnoviti 1600 kuća. Nekima kuće nisu obnovljene ali takav je zakon. Vidjet ćemo hoće li se kasnije nešto moći napraviti, rekao je Lucić koji je tijekom svečanosti zaplakao pred gostima kada se prisjećao kako je Gunja izgledala nakon poplave.

- Izgledala je poput Hiroshime. Kada se sve završi biti će kao Peyton, rekao je Lucić. Povodom završetka obnove Općina Gunja će svima koji su na bilo koji način pomogli u obnovi i povratku života uputiti zahvalnice. Danas je upriličena svečanost čije je slogan bio Gunja kaže hvala. Tim povodom Gunju je posjetilo i pet ministara iz Vlade RH (Milanka Opačić, Anka Mrak Taritaš, Tihomir Jakovina; Mirando Mrsić i Vedran Mornar).

>>'Stižu ponude za posao, šalju mi hranu i odjeću'

>>Šesteročlana obitelj iz Gunje živi u jednoj prostoriji

Komentara 42

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
13:59 04.09.2015.

...........treba načelnika pitati koliko i čije novce gubi kockajući se ilegalno u Bošnjacima, čekam samo da izbije i to.........

BA
balic
14:01 04.09.2015.

Nije li i premijer trebao danas biti u Gunji,opet on bjezi od odgovornosti i naroda.?

Avatar hr.granicar
hr.granicar
14:27 04.09.2015.

vlada je namjerno srusila nasip da bi spasila srbiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije