Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladen Ivanić:

'Većinski hrvatska područja u BiH spojiti u jednu županiju'

Mladen Ivanić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
04.04.2015.
u 09:52

Kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda, nisam siguran da postoji pozicija za promjenu Daytona, odnosno, za Dayton 2, kaže Ivanić

Okrugli stol na temu "Dayton plus 20" koje je organiziran u sklopu nedavno održanog Večernjakova pečata ponudio je brojna zanimljiva mišljenja i stavove sudonika ovoga događaja. Govornici su bili predsjedavajuči Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, voditelj Misije OESS-a u BiH Jonathan Moore, dekan Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu Šaćir Filandra, te Jakob Finci i Dervo Sejdić.

Vjerojatno najotvorenije izlaganje je imao Mladen Ivanić koji je na ovome događaju, govoreći o položaju Hrvata u BiH predložio formiranje jedne hrvatske županije u Federaciji BiH kroz koju bi bh. Hrvati ostvarivali prava koja su im trenutno ugrožena.

– Kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda, nisam siguran da postoji pozicija za promjenu Daytona, odnosno, za Dayton 2. Mislim da je to prevelik izazov i ne vidim nikoga na međunarodnoj sceni tko bi bio spreman to završiti. Ne vidim ni unutarnji konsenzus u BiH da mi to sami napravimo. Mislim da to rješenje treba tražiti u okviru Daytona, znači unutar Federacije. Ja ću reći grubo, po mome uvjerenju treba doći do koncetracije jedne županije koja dominantno ima hrvatsku većinu, koja bi ostala u Federaciji, koja bi predstavljala jednu vrstu institucije kao garanta koja omogućava Hrvatima da budu jednakopravni i unutar BiH i unutar Federacije. Mislim da to nije prevelik izazov i da to predviđa jednu vrstu konsenzusa–- rekao je Ivanić na Večernjakovom okruglom stolu.

Njega je donekle podržao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u svome izlaganju.

– Kada bi imali jednu županiju, kao što je govorio gosp. Ivanić, ostali novac bi mogli ići u razvoj, osnivanje tvrtki umjesto u administraciju – rekao je Inzko.

Što su sve rekli govornici na Okruglom stolu na temu "Dayton plus 20" moći ćete vidjeti u snimku koji će Prvi.tv objaviti idući tjedan. Sigurno je kako se izlaganja sudionika ovog okruglog stola mogu uzeti kao temelj budućih razgovora o rekontrukciji BiH.

>> Jonathan Moore: U povijesti nije bilo savršenih mirovnih planova

Komentara 20

TI
TinPe28
10:24 04.04.2015.

Zanimljivo što nema ni jednog bošnjačkog političara... Bilo koji hrvatski prijedlog nazivaju državnim udarom ne ulazujući u raspravu

ĆA
ćaćaća
11:29 04.04.2015.

bez jednakopravnosti u budućnosti možemo opet očekivati ratove..

Avatar Tranquillo
Tranquillo
11:09 04.04.2015.

Jako dobro pratim najčitaniji bh portal, pa tako i najpopularnijeg komentatora već godinu dana. Dovoljno je upisati na pretraživač pojam ''supernevjerica'' pa pročitati postove od 01.04. na temu košarkaške utakmice. Nakon toga sve je puno jasnije šta oni spremaju Hrvatimatima u BiH. Ako sam prekršio neko pravilo komentiranja, banirajte me, ali barem pročitajte šta piše, možda se nešto može napraviti, barem napisati nekakav članak o tome, jer ovakav govor mržnje je strašan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije