navigacija Hrvatska 62
Medicinska marihuana

Mjesečna doza kapsula ulja od kanabisa stajat će najviše 1500 kuna

Konačna cijena još nije definirana, a ovisit će i o ljekarničkoj marži, ali bit će neusporedivo niža od onih na ilegalnom tržištu

Mjesečna doza kapsula ulja od kanabisa stajat će najviše 1500 kuna

Foto: Thinkstock

Želatinozne kapsule od ulja kanabisa, u dozi od po pet miligrama, u ožujku bi se trebale početi prodavati u hrvatskim ljekarnama. Konačna cijena za krajnjeg kupca još nije definirana, ovisit će i o ljekarničkoj marži, no bit će neusporedivo niža od cijena koje se spominju kao prodajne na crnom tržištu. Mjesečna doza smole ili ulja od kanabisa, prema nekim navodima, na crnom tržištu stoji između 15.000 i 20.000 kuna.

– Ako je to točno, to su strašno veliki iznosi prema kojima će pripravak u ljekarnama biti super jeftin. Neće koštati ni desetinu te cijene! Cijena nije formirana, još nemamo troškove prijevoza, a tu je i marža koju na proizvod stavljaju ljekarne, ali okvirno bi to moglo biti oko tisuću, tisuću i pol kuna za mjesečnu dozu. Dakako, isključivo uz recept – navodi dr. Nevenka Kovač, ravnateljica Imunološkog zavoda.

Imunološki zavod u procesu je finiširanja ugovora s kanadskim proizvođačem, koji je prihvatio neke predložene korekcije ugovora. Paralelno s tim radi se na uvoznim dozvolama i ispunjenju svih uvjeta koji su strogi jer riječ je o psihoaktivnoj drogi, pa, primjerice, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) mora potvrditi sigurnost čuvanja supstance. Isprva će se uvoziti manje količine, i to samo uljnog ekstrakta u kapsulama, a ne i THC u kapima ili za inhaliranje.

Medicinska konoplja od listopada je legalna u Hrvatskoj, nakon što je stručno povjerenstvo definiralo pravila prema kojima će oboljelima biti dostupan. Vodili su se isključivo medicinskim dokazima pa će tako uljne kapsule moći dobiti samo oboljeli od multiple skleroze zbog spasticiteta, oboljeli od karcinoma za ublažavanje mučnina pri kemoterapiji i radioterapiji te za bolove, zatim oboljeli od AIDS-a za olakšanje liječenja i povećanje apetita te oboljeli od rijetke dječje bolesti Dravetov sindrom jer im može smanjiti učestalost epileptičnih napada. Iz toga je vidljivo da pripravke na bazi THC-a liječnici ne mogu propisati kao lijek za osnovnu bolest, npr. za izliječenje karcinoma, kao što vjeruju mnogi zagovornici diljem svijeta, već samo za ublažavanje nekih popratnih stanja bolesti.

Predsjednik povjerenstva, dr. Ognjen Brborović s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu, isticao je u više navrata da vjeruje kako će se broj dijagnoza za koje se može propisati liječenje na bazi THC-a odnosno medicinske konoplje povećavati kako za to budu znanstveno potvrđeni dokazi. No do daljnjeg, liječnici ga ne mogu prepisati za druge bolesti. 

>> Lijekovi od konoplje koštaju od 200 do nekoliko tisuća eura

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (5 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

20
Registracija
 • simekapulica simekapulica

  01.02.2016 u 08:19h

  kakva prevara, nešto što bi u kućnom uzgoju koštalo par kuna, vi ćete naplaćivati 1500 kn i argument vam je cijena na crnom tržištu? pa to si doma svatko sam uzgoji uz minimalne troškove, ali farmaceuti vole zarađivati na tuđoj muci!
  11 100% 0
 • Challenger Challenger

  01.02.2016 u 07:49h

  S uljem od kanabisa se ne možeš drogirati! Trebalo bi biti u slobodnoj prodaji!!
  11 85% 2
 • Trnjanec Trnjanec

  01.02.2016 u 08:29h

  To nije točno, cijena na crno je 2000-2500 kn, ovisno o količini.
  9 100% 0
 • vjeko.mutavcic vjeko.mutavcic

  07.02.2016 u 11:09h

  odkad je ulje na crnom trzistu 15 do 20 tisuca kuna?
  0 0% 1
 • tomoice_tomice tomoice_tomice

  01.02.2016 u 13:15h

  Pored bogom dane prirode kod nas za uzgoj mi ćemo to uzvoziti iz - Kanade?? Bravo! Čestitke! Samo naprijed! Tako se to radi!
  2 100% 0
 • novo.novak.7 novo.novak.7

  01.02.2016 u 10:19h

  Mnogi mafijaši su svjesni ljudske tuposti i naivnosti, pa izmišljaju svekolike gluposti, kako bi se obogatili na tuđi račun. Na internetu možete naći kojekakve trave i štošta drugog, za kojima se pridavaju čudotvorni učinci a kako vidimo, rak i dalje kosi, šire se mnoge bolesti i sve je gore stanje zdravlja naroda, što god se više upotrebljavaju razni dodaci prehrani, dijetalni i drugi quazi-proizvodi. Sada se i od marihuane radi veliki biznis a mali čovjek će to sve isfinancirati. Uz to je na djelu najveća pljačka naroda tisućljeća. Naime, cijena nafte na svjetskom tržištu je pala 70 % a cijene proizvoda, ne samo da nisu pale, već se i dalje povećavaju. Cijena goriva je pojeftinila simbolično, što znači, da se kapitalisti neograničeno bogate na naivnosti naroda, koji im sve to dopušta na vlastitu štetu. I kada nafta poskupi, oni su toliko već napunili rezerve, da će se nastaviti bogatiti još desetljeće iza toga.
  1 100% 0
Pregledaj sve komentare