Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikat željezničara

'Mjerama ušteda nećete spasiti HŽ Cargo'

hž cargo
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
31.01.2014.
u 09:16

- S mjerama uštede koje će se raditi samo kroz smanjenje broja radnika i smanjivanje njihovih prava HŽ Cargo neće spasiti

 - Izjave koje pozivaju na stečaj s likvidacijom za nas su neprihvatljive, poručuju Sindikat željezničara Hrvatske nakon izjave ministra Siniše Hajdaša Dončića o nastavku restrukturiranja HŽ.

 - Neprihvatljivo je svaljivanje krivice za stanje u HŽ Cargu na leđa radnika. Osim toga, smatramo da tvrtka s 3482 radnika zaslužuje ulaganje maksimalnog zajedničkog truda u izbjegavanje „stečaja s likvidacijom“. Naši radnici i njihove obitelji zaslužuju da pronađemo drugo rješenje, da zajedno napravimo plan i pretvorimo HŽ Cargo u firmu kakva i treba biti. Sindikat željezničara Hrvatske je spreman na dogovor s ciljem spašavanja i opstanka HŽ Carga, poručuju iz Sindikata.

 - Razumijemo da je za postizanje tog cilja neizbježno smanjenje troška radnika. Ali također tvrdimo da se s mjerama uštede koje će se raditi samo kroz smanjenje broja radnika i smanjivanje njihovih prava HŽ Cargo neće spasiti. Smatramo da je potrebno napraviti kvalitetan plan u kojem će se jasno definirati ciljevi, mjere i rokovi. Za spašavanje HŽ Carga predlažemo kao temelj jasan, obvezujući sporazum koji mora sadržavati sljedeće mjere i odgovornost te rokove za provedbu istih: - zadržavanje ugovorenog prijevoza - hitno ulaganje u vozni park - definiranje potrebnog broja radnika temeljem radnih procesa u cilju - osiguravanje sredstava za redovito poslovanje - osiguravanje sredstva za zbrinjavanje radnika putem otpremnina i putem - utvrđivanje mjere uštede na svim razinama poslovanja - unapređivanje i jačanje funkcije prodaje s ciljem osiguravanja novog rada. Smatramo da je ovo jedini put kojim možemo osigurati spašavanje HŽ Carga pri čemu vjerujemo u zajedničko donošenje mjera i prihvaćanje odgovornosti za provođenje istih. Nadamo se da će se naši prijedlozi razmotriti i prihvatiti te da se neće ponoviti već viđeno neplansko trošenje novca bez postizanja cilja. Odgovornost je na svima nama i svi ćemo morati pogledati radnicima i njihovim obiteljima u oči i reći im kakva ih sudbina čeka. izvršenje dosada ugovorenih prijevoza željezničkog fonda, javljaju iz Sindikata.

>> Tko je nesuđeni kupac HŽ Carga? Pogledajte snimku uhićenja!

Komentara 6

Avatar Plantago
Plantago
09:49 31.01.2014.

Dečki, prošlo vrijeme poltikantstva... Nema više dosipavanja novaca iz državnog proračuna... Žao mi je, brojke su protiv vas: - prihod HŽ Carga 23 tisuće eura po zaposlenom - prihod Rail Cargo Austria je 256 tisuća eura po zaposlenom Tu nekajnekaj ne štima. Povećajte promet, smanjite broj zaposlenih, nema druge!

Avatar Jorge
Jorge
11:37 31.01.2014.

@marko Hajdončić se ne treba uspoređivati s Kalmetom, ali treba odogovarti što je netko dobio podatke na pladnju, a za to nije platio niti lipe. BTW Nova dionica autoceste košta kao i pod HDZ-ovom vlašću, ali o tome nećeš čitati...

Avatar Jorge
Jorge
10:52 31.01.2014.

Nitko se nije dotakao odgovornosti ministra što je netko ušao u dubinsko snimanje poslovanja nacionalne firme bez ikakavih obveza, penala za propali posao. Vidimo da je taj netko, osumnjičen da je za slične podatke plaćao - pametnomu dosta. A vjerojatnotno su pripremu natječaja masno platili kakvoj konzultantskoj firmi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije