Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravoslavni Uskrs

Mitropolit Porfirije osudio mržnju i pozvao na ljubav

Mitropolit Porfirije Perić predvodio arhijerejsku Liturgiju na svetkovinu pravoslavnog Uskrsa
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/14
01.05.2016.
u 12:11

'Za nas ne postoje neprijatelji, postoje oni koji nas smatraju svojom smetnjom i svojim neprijateljima, ali takvo osjećanje nije ništa drugo nego odbijanje onoga dara kojega Gospodin svima nama nudi, a to je sloboda u Bogu i sloboda u Kristu, sloboda koja znači ljubav', rekao je mitropolit Porfirije

Pravoslavni vjernici danas slave Uskrs po julijanskom kalendaru, a u zagrebačkoj crkvi sv. Preobraženja Gospodnjeg, svečanu arhijerejsku liturgiju predvodio je mitropolit zagrebačko­ljubljanski Porfirije Perić, koji je rekao kako nas je "Isus uskrsnućem oslobodio za vječni život, ne da biramo i da činimo što hoćemo". ­

Ne slobodom izbora, ne slobodom koja sliči na slobodu biranja u supermarketu, gdje možemo uzeti što hoćemo, ali prijeti opasnost i često biva da smo suštinski, bez obzira što smo izabrali, uzeli i čime se nahranili u dubini svoje duše i svoga bića potpuno usamljeni. Krist nas je oslobodio slobodom za zajednicu s njim koji je život, logos i smisao našega postojanja. Oslobodio nas je slobodom iz koje izvire svaka druga sloboda, slobodom u kojoj nema straha, u kojoj možemo reći: "Gdje ti je smrti žalac?" Ta sloboda je početak i temelj i izraz Kristove ljubavi prema nama ­ rekao je mitropolit Porfirije, dodavši da se sve može smjestiti u jednu riječ, a to je ­ ljubav. ­

Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

Tko je taj koji nas može spriječiti da volimo Boga, tko je taj tko nas može spriječiti i na koji način može to učiniti da volimo ikonu Božju, tj. da volimo braću našu i sestre naše. A to su svi ljudi, svaki čovjek koji hodi po zemlji. Zato je najdublji grijeh i najveća tragedija to da se ljudi mrze, da se mi mrzimo međusobno. Ta tragedija toliko je duboko ukorijenila se u naše živote, u naša bića i srce, da mrzimo jedni druge, brat na brata, muž na ženu, otac na sina i što onda više reći.

Što znači i sama riječ neprijatelj? To je suvišna riječ u kršćanskom rječniku svjetlosti, radosti i uskrsnuća Kristovog. Za nas ne postoje neprijatelji, postoje oni koji nas smatraju svojom smetnjom i svojim neprijateljima, ali takvo osjećanje nije ništa drugo nego odbijanje onoga dara kojega Gospodin svima nama nudi, a to je sloboda u Bogu i sloboda u Kristu, sloboda koja znači ljubav, a kroz tu ljubav mi se preobražavamo i postajemo novi čovjek, novi ljudi, izlazimo iz svake svoje tame. Svaki mali nesporazum i svaka mala mržnja, netrpeljivost, nije ništa drugo nego obitavanje u malom prostoru tame, a onda kada se opredijelimo da živimo protiv drugih, mi živimo protiv Boga, živeći protiv Boga, živimo protiv sebe.

U današnjoj radost, kada je svaka riječ suvišna, nema toga tko nas može spriječiti da volimo ljude i svijet, da volimo Boga, a voleći njega ulazimo u slobodu koja nadilazi svaki strah ­ poručio je mitropolit Porfirije i dodao da "ljubav strah izgoni"! ­

Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL

Ljubav prema uskrslom Kristu izgoni svaki strah, frustraciju i mrak, izgoni svaku negativnu misao, a kamo li sprječava svaku ružnu riječ i zlodjelo. Radujmo se danas jer smrt je pobijeđena.

Radujmo se svi i oni koji su se trudili i oni koji se nisu trudili, i oni koji su postili i oni koji nisu postili. Radujmo se iako smo na početku, sredini ili na kraju naše duhovne ljestvice, radujmo se jer je Gospodin već prodro u svaku poru našeg života, u naše srce u same dubine našeg postojanja i učinio ga smislenim, radosnim, da bude punoća­ rekao je mitropolit Porfirije, dodavši da su različitosti darovi od Boga, kako među ljudima tako i među narodima te svim vjernicima čestitao Uskrs tradicionalnom čestitkom "Hristos vaskrse"!

>> Orešković uputio čestitku vjernicima koji Uskrs slave prema julijanskom kalendaru

Komentara 54

Avatar 123456
123456
13:06 01.05.2016.

Mitropolit Porfirije osudio mržnju i pozvao na ljubav ------------------------------------------------------------------------------- Jel to isto rekel dok su njegovi četnici klali Vukovar?!

DA
dario2612
13:46 01.05.2016.

sretan Uskrs svim članovima SDP-a

ĆA
ćaćaća
13:25 01.05.2016.

nakon što je blagoslivljao tenkove u agresiji srbije ne bih i hrvatsku sad se sjetio pozivati na mir i ljubav..preočito da su srpski svećenici predvodnici srpske politike..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije