Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mužev posao u Ini

Šimić: Dalić nije u sukobu interesa. Peđa Grbin: Jest!

13.03.2015, Pula - U medjunarodnim vodama sjevernog Jadrana, na samoj pomorskoj granici Hrvatske i Italije, nalazi se i jedna od najvecih plinskih platformi u tom podrucju. Plinska platforma Annamaria A udaljena je 455 km od Pule, a na njoj INA i AGIP eks
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
28.10.2016.
u 11:15

Potpredsjednica Vlade je u najbližem odnosu s osobom u upravi strateške državne tvrtke, odnosu koji bi trebalo izbjegavati, obrazlaže Grbin

U kuloarima ekonomskih konferencija, okruglih stolova i predavanja koji su se ovoga tjedna održavali u Zagrebu tema razgovora bila je samo jedna: nije li nova ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić u osobnom sukobu s interesima Republike Hrvatske u Ini, strateškoj, najvažnijoj i napola državnoj hrvatskoj kompaniji?

Slučaj Karamarko

Naime, ministričin suprug Niko Dalić još od veljače 2011. član je uprave Ine, jedan od šestorice najviših rukovoditelja hrvatske naftne kompanije konsolidirane u mađarsku naftnu kompaniju MOL. Martina Dalić, premda energetika i Ina neposredno nisu u njezinu resoru, kao potpredsjednica Vlade na čelu je Vladine Koordinacije za gospodarstvo i nesumnjivo je državna dužnosnica zadužena i „nadležna“ za Inu. Tako se najprije u stručnim krugovima, a zatim i u javnosti i politici nametnulo pitanje neće li privatni, obiteljski interesi ministrice Dalić vezani uz radno mjesto njezina supruga neizbježno utjecati na njezine prosudbe i odluke o Ini.

Tema je tim osjetljivija jer je prethodna Vlada Tima Oreškovića izgubila povjerenje Sabora nakon što je otkriveno da je supruga njezina potpredsjednika Tomislava Karamarka posredno imala poslovne interese vezane za mađarski MOL.

Niko Dalić, premda je u Ininu upravu ušao u „hrvatskoj kvoti“, kao direktor dužan je poštovati i provoditi odluke koje donosi njegovo poduzeće. Primjerice, ako Ina iz kompanijskih razloga odustane od nekog posla, ili neki postojeći reorganizira, što bi hrvatska javnost mogla doživjeti kao suprotno nacionalnim interesima, Niko Dalić morat će takvu odluku provoditi ili će trpjeti loše posljedice. Pitanje je kako će se u tom slučaju postaviti i što će odlučiti potpredsjednica Vlade, hoće li ljudski podržati supruga ili će braniti stav za koji će se smatrati da je u javnom interesu bez obzira na moguće posljedice za njezina supruga? Hoće li pomoći suprugu da sačuva status, karijeru i za hrvatske prilike golemu plaću ili će donositi odluke koje bi to mogle ugroziti?

Baš zato da bi se u političkom životu preduhitrila i sama njihova pojava, Hrvatska je donijela zakon o sprečavanju nastanka takvih situacija. Po zakonu, „sukob interesa postoji posebice kada privatni interes dužnosnika utječe, kada se osnovano može smatrati da utječe ili kada može utjecati na njegovu nepristranost u obavljanju javne dužnosti“. A situacija u kojoj se našla Martina Dalić čini se da posve odgovara toj definiciji.

Prva reakcija je došla iz manjinskog člana koalicije na vlasti, iz Mosta.

„Ako je slučaj da je supružnik unutar uprave jedne od tvrtki, onda bi se trebala izuzeti“, rekao je o slučaju Dalić predsjednik Sabora Božo Petrov. Ministrica je to odmah odbacila: „Ja ne mogu identificirati od čega bih se ja to trebala izuzeti“, rekla je u TV emisiji Otvoreno u srijedu navečer, „s obzirom na to da je upravo na inzistiranje Mosta cjelokupni sektor energetike prenesen u domenu Ministarstva zaštite okoliša koje vodi Mostov kolega Dobrović“.

Jučer, u četvrtak, Most je podupro taj stav ministrice Dalić.

Rok za usklađivanje

„Što se tiče Mosta“, rekao nam je Mostov saborski zastupnik Miroslav Šimić, „energetika kao resor pod Ministarstvom je okoliša i ministra Dobrovića, i iz te perspektive treba gledati i na poziciju ministrice Dalić. Što se nas tiče, u ovom trenutku naša je procjena da ne postoji sukob interesa. No, ako bi se događale neke dvojbene situacije, bilo bi dobro da se ministrica konzultira s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa“.

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, međutim, smatra „da se radi o neugodnoj situaciji u kojoj je potpredsjednica Vlade i osoba na čelu Vladine Koordinacije za gospodarstvu u najbližem odnosu s osobom u upravi strateške državne tvrtke, odnosu koji bi trebalo izbjegavati“.

A kako Zakon o sprečavanju sukoba interesa dužnosnicima daje rok da usklade svoje ponašanje s odredbama Zakona, Peđa Grbin „se nada da će gospođa Dalić i njezin suprug dužnosti koje obnašaju uskladiti s tim propisom“.

>> Ministarstvo: Smjenama u Narodnim novinama nije povrijeđen Zakon o sprječavanju sukoba interesa

Komentara 16

DA
davnor
11:31 28.10.2016.

Isti slučajevi različiti pristupi.Očito karamarko i dalićka nemaju isti tretman.

Avatar kravata
kravata
11:38 28.10.2016.

Kako sad karamarka ste zivog pokopali a dalicka je u sukobu intresa po stranackoj liniji izdala hdz i bila za josipovica a sada ima drugo mjesto u vladi a sutra ako treba sjedit ce na istoj stolici mozda pokraj marasa.

DR
drugPlenky
11:30 28.10.2016.

Ma nema šanse da je u sukobu interesa ako to kaže MOST, oni su sveta vodica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije