Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'GRANICA OSTAJE OTVORENA'

Slovenci već sutra počinju graditi ogradu duž granice s Hrvatskom

izbjeglice, slovenija
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/7
10.11.2015.
u 20:20

Granica ostaje otvorena, rekao je slovenski premijer

Slovenija će ogradu na granici s Hrvatskom početi graditi već u srijedu ujutro, rekao je to Miran Vuk, načelnik općine Zavrče na istoku Slovenije te objasnio kako će ograda biti visoka 1,80 metara, piše 24ur.

– Ogradu će graditi vojska i civilna zaštita, ali pozivam i građane da nam se pridruže i pomognu – kazao je Vuk.

Ograda će se prvo graditi u pograničnim mjestima u pokrajini Donja Štajerska.

– Odlučili smo da ćemo sljedećih dana na schengenskoj granici, što znači i na granici s Hrvatskom, uvesti tehničke mjere zaštite granice i barijere, što uključuje i ogradu. Prepreke će usmjeravati izbjeglice prema prijelaznim točkama. Granica ostaje otvorena. Razgovarao sam o tome s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, kazao je malo poslije 14 sati slovenski premijer Miro Cerar.

– Ovo su standardne mjere za koje se uvježbavala vojska i policija. Raspršene migrante usmjeravat će prema prijelaznim točkama. Ne mogu vam iznijeti detalje jer su podaci povjerljivi – kazao je Cerar te dodao da će Hrvati i dalje moći transportirati migrante vlakovima.

To je prvi od restriktivnih poteza u prijamu migranata koje je jučer najavila slovenska Vlada, opravdavajući ga najavama o povećanom dotoku izbjeglica tzv. balkanskom rutom te mogućnošću da Njemačka i Austrija uvedu restrikcije na njihov prijam. Ta bi "vrlo vjerojatna situacija" dovela Sloveniju u stanje u kojemu bi teško mogla kontrolirati migrantski val, priopćeno je jučer iz slovenske vlade.

– Zbog očekivanog velikog priljeva izbjeglica i migranata iz Grčke koji se ovih dana kreću balkanskom rutom, zbog zime te ograničenih kapaciteta za smještaj migranata, slovenska je vlada na sjednici pripremila dodatne hitne mjere za svladavanje migracijskih tokova, uključujući i mjere potrebne za zaštitu schengenske granice, a te će mjere prema potrebi početi provoditi idućih dana – priopćili su. Kazali su kako su svjesni svoje odgovornosti za živote ljudi i funkcioniranje države. 

– Na dan ćemo primati toliko migranata koliko možemo. Može se dogoditi da ih u nekim danima bude više. Bitno je da imamo neometan protok. Premijeru Milanoviću rekao sam da uvodimo tehničke barijere za sprečavanje raspršivanja i da ćemo nastaviti surađivati oko prihvata migranata. Obojica smo se složila da je postavljanje barijera znak da mislimo ozbiljno oko zaštite schengenske granice. Milanović je rekao je da će poštovati moje odluke. Nije bilo spornih točaka. I tu je razgovor završio. U specifičnoj je situaciji zbog izbora i puno toga ovisi o tome tko će biti novi premijer, ali zasad je Milanović moj sugovornik – kazao je Cerar. Cerar nije htio decidirano reći koliko će migranata dnevno primati iz Hrvatske.

– Onoliko koliko budemo mogli da ne ugrozimo slobodan protok prema Austriji – kazao je.

– Pri uspostavljanju barijera poštivat ćemo sve propise tako da neće doći do protupravnog djelovanja. Kako između Hrvatske i Slovenije teče arbitražni spor, jako smo pazili da podizanjem ograde ne prejudiciramo granicu na spornim točkama i ne izazivamo napetosti. To sam rekao i premijeru Milanoviću – kazao je Cerar.

>> Slovenski mediji sve dramatičnije upozoravaju na izbjegličku krizu u regiji

>> Sa svakom novom krizom Europa gubi samopouzdanje; izbjeglička 'invazija' otkriva 2 dramatične podjele

Komentara 113

IC
Icke
14:35 10.11.2015.

Cekamo dan kad ce mediji "okrenuti" ploču i poceti pisati bombasticne naslove tipa: da li smo im sve a oni siluju nase zene i pljackaju nas.. vijesti i mediji su samo sredstvo elite koja zeli skuhati novi svjetski rat..

BK
branko-kockica
14:36 10.11.2015.

Sve po planovima 21, A, B, C...Hrvatska ostaje na Balkanu i postaje migrantski pakao.

HE
hr.eu
14:41 10.11.2015.

Očekivano. A 56 mandata za SDP znači i da se toliko građana Hrvatske slaže s time da je Hrvatska "zadnja stanica" prije EU, da bude preplavljena muslimanskim emigratima , da prihvaća logčnim slijedom eksploziju kriminala, silovanja i šerijata. Doći će na svoje i sve udruge, pederi, lezbijke, Teršelićka, Pusić itd. kad ih novi "sugrađani" počnu kamenovati na "gej paradama" a i s druge strane "veliki vjernici katolici" koji su glasali za SDP će skrivati križ na lančići u strahu da im ne odleti glava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije