Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadnji dan Cropolisa

Mirela Holy: Imunološkom zavodu treba dati monopol na ulje indijske konoplje

cropolis
Foto: Ivan Hrstić
1/5
05.09.2015.
u 10:44

Na zadnjoj panel raspravi festivala politike na Visu sučelili su se panelisti Peđa Grbin, SDP-ov potpredsjednik Sabora, Mirela Holy, čelnica Oraha i Dragan Kovačević, HNS-ovac na čelu JANAF-a

Zadnja panel rasprava Cropolisa, trodnevnog festivala politike na Visu, pretvorila se u okrugli stol na kojem se žustro raspravljalo o tome što sve u Hrvatskoj treba privatizirati, ali i što može i pod kojim uvjetima ostati u državnim, odnosno javnim rukama. Kao i obično, pokazalo se da je različitih mišljenja koliko i Hrvata na okupu.

Na terasi hotela u središtu grada uz moderiranje Ivana Hrstića, kolumnista Večernjeg lista, sučelili su se panelisti Peđa Grbin, SDP-ov potpredsjednik Sabora, Mirela Holy, čelnica Oraha i Dragan Kovačević, HNS-ovac na čelu JANAF-a, no, za visoku tenziju prije svega treba zahvaliti aktivnom sudjelovanju političkog povratnika Radimira Čačića, koji se ovdje uključio iz publike, u kojoj su bili i ostali sudionici Cropolisa, uključujući i aktualnog ministra uprave Arsena Bauka.

Davor Huić iz udruge poreznih obveznika Lipa za početak je naveo istraživanja Maruške Vizek s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu da je efikasnost javnih poduzeća u Hrvatskoj 30 posto manja nego u onima u privatnim rukama, iskorištenost kapitala 8 puta manja, a plaće - 40 posto veće. Na primjedbu moderatora da to možda samo govori o lošim hrvatskim praksama i lošem upravljanju, javio se Čačić, ustvrdivši  da i svjetska iskustva pokazuju na značajan disparitet u istom smjeru, no, da to ne znaći da rezultati ne mogu biti bolji, ali i da kriteriji menadžera privatne tvrtke i onoga koji upravlja strateškim državnim resursima ne moraju nužno biti jednaki.

Lako je za pretpostaviti da je najviše iskrica bilo na relaciji između Čačića i Holy, koji su na ratnoj nozi još otkako je ona bila prisiljena napustiti vladu. Čačić je na svoj način energično opširno izlagao o tome da nema razloga da država u svojem vlasništvu ne zadrži dionice kompanija koje donose dobit, s čime se složio i Dragan Kovačević, rekavši da bi on volio da država bude i jače prisutna u takvim uspešnim važnim tvrtkama, poput Podravke. No, Čačić je naglasio da je pravi problem u upravljanju koje mora biti odijeljeno od politike, spomenuvši pri tom i HEP, što je naišlo na nevjericu dijela prisutnih, budući da je i on zaslužan za val političkih imenovanja.

Na primjedbu moderatora da je jedan od prvih poteza nove vlade bio upravo rušenje tek donesenog dugo očekivanog zakona po kojem se uprave i nadzorni odbori takvih poduzeća mogu birati isključivo na javnim natječajima, te da je upravo HEP zbog takve prakse nastavio biti žrtva, Čačić je odgovorio da je taj zakon zapravo bio smijurija, te da su njime politički dogovori samo bili zamijenjeni ortačkim. Iznio je pri tom austrijska iskustva i opisao kontrolne mehanizme koje tamo postoje kako bi se izbjegli politički i zakulisni dogovori i odabrali menadžeri koji će prije svega donositi rezultate. No, Mirela Holy je na to reagirala da joj je jedno od većih razočaranja dok je bila u vladi bilo kad je vidjela kolika je nespremnost da se uvedu takvi kontrolni mehanizmi kojim bi se osiguralo da do toga ne dođe, umjesto što je takav zakon jednostavno ukinut. Spomenula je pri tom i da je ona htjela provesti zakon kojim bi se u sektoru upravljanja otpadom ukinule koncesije i uvele dozvole, što bi dovelo do pojave konkurencije i tržišnih odnosa umjesto monopola, čime bi se efikasnije riješili hrvatski problemi, no zbog otpora i nespremnosti svojih kolega u tome nije uspjela. No, na koncu rasprave spremno je pozirala  za fotografiranje s Čačićem.

No, strelicu prema njoj u svojoj završnoj riječi odaslao je Peđa Grbin koji je istaknuo koliko je revoltiran time što neki političari kojima su puna usta tržišta - zapravo već u sljedećoj rečenici sebi uskaču u usta. Pri tom je ciljao na izjavu Mirele Holy, koja je nakon što je Dragan Kovačević govorio o tome kako Hrvati za razliku od svih drugih, u svojoj naivnosti ili nečem drugom, ne koriste razne raspoložive načine kojima se na javnim natječajima mogu zaštititi interesi domaćih ponuđača, podsjetila da se i legalizacija ulja indijske konoplje može iskoristiti u tom smislu. Naime, rekla je Holy, zašto se ne bi, naprimjer, pomoglo Imunološkom zavodu i tako da mu se da monopol na tržište uljem indijske konoplje? Na primjedbu moderatora da se davanje monopola na nekome na bilo što na početku XXI stoljeća djeluje u najmanju ruku anakrono i izaziva zebnju, rekla je da ona vjeruje u tržište, ali u ono koje će biti pod strogom kontrolom.

(Cropolis, prvi hrvatski festival politike, u subotu i nedjelju nastavlja se neformalnim druženjem sudionika. Peđa Grbin nije pjevao Thompsona, već Zabranjeno pušenje.)

>> 'Netko tko bježi iz predgrađa Damaska, a ovdje ne vidi perspektivu najviše govori o nama'

Komentara 13

NA
navijeke
13:42 05.09.2015.

Bye bye Mirela... Rekao bih da su joj ove tragikomične izjave labuđi pjev, ali ne mogu. Volim labudove. :)

CH
chemica
12:34 05.09.2015.

Evropska komisija bi objeručke prihvatila uvođenje monopola u jednoj od država članica EU. Gospode bože...Bubne žena i ostade živa.

MA
malena27
12:27 05.09.2015.

Kada mi zatreba konoplju cu saditi i ulje praviti sama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije