Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA ZDRAVSTVA

Mrsić: Vladine mjere štetne i opasne, znače zdravlje za bogate

Mirando Mrsić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
25.05.2016.
u 16:03

"Ovo je bitka svih građana, ne dopustimo da u Hrvatskoj zdravstveni sustav bude samo za bogate, nego za sve"

Bivši SDP-ov ministar, saborski zastupnik Mirando Mrsić, napao je danas Vladinu nakanu da po hitnom postupku, izmjenama dvaju zakona, smanji postojeći standard zdravstvene zaštite i uvede veće financijsko participiranje građana, poručivši da to pojednostavljeno znači "tko može platiti, taj se može liječiti".

Mrsić građanima poručuje da su Vladine mjere u zdravstvu "štetne i opasne" po javni zdravstveni sustav, odnosno da im je cilj smanjenje prava građana, konkretno prava na zdravlje i prava da se svi mogu liječiti, neovisno mogu li platiti.  Građane je pozvao da podrže SDP u bitci za javno zdravstvo, da se zajednički izbore za očuvanje solidarnog, svima dostupnog zdravstva.

– Ovo je bitka svih građana, ne dopustimo da u Hrvatskoj zdravstveni sustav bude samo za bogate, a ne za sve – poručio je Mrsić iz središnjice SDP-a.

Vladinu nakanu da poveća iznos participacije za bolničko liječenje i uvede naknadu za pregled u hitnom bolničkom prijemu, vidi kao potvrdu teze da aktualna Vlada nije Vlada građana, nego financijskog kapitala i poslodavaca. Vlada HDZ-a i satelita Mosta i stranke Milana Bandića poslala je Saboru dva zakona čija je temeljna odrednica "zdravlje za bogate", naglašava bivši ministar.

Vlada, kaže, zaboravlja da hrvatski građani imaju manje plaće nego u EU, da ima onih koji rade, a ne primaju plaće, da njezine mjere pogađaju umirovljenike, nezaposlene.  Mrsić u podizanju participacije za bolničko liječenje s dvije na tri tisuće kuna ne vidi puno smisla, osim, kaže, da se time djeluje "psihološki, odnosno da se uplaši građane da plaćaju dopunsko osiguranje", vjerojatno kod privatnika.  Tumači i kako su Vladine mjere usmjerene samo na financijsku konsolidaciju sustava, da neće poboljšati, nego, dapače, smanjiti zdravstvenu uslugu, a teret konsolidacije snosit će građani.

Mrsić je vrlo šturo komentirao optužbe na račun HDZ-ova zastupnika i kandidata za Ustavnog suca Davorina Mlakara vezano za aferu Hypo banka. Nemam informacija, kad budu dostupne, odlučit ćemo kako ćemo se postaviti, odgovorio je novinarima.

SDP-ova interpelacija o Karamarku šansa je Mostu da ostvari obećanja iz izborne kampanje, a to je da privatno ne može biti iznad nacionalnoga, rekao je Mrsić na navode da Mostova Ružica Vukovac tvrdi da će većina Mostovih zastupnika glasovati za opoziv prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

Komentara 8

KI
killthesnake
16:32 25.05.2016.

Sada kada je u oporbi kenjari okolo , što je radio dok je bio na vlasti ..... Ništaaaa!

AK
akronim
16:47 25.05.2016.

Gospodine Mrsić, zar niste svjesni da ste vi bili "štetni i opasni"

Avatar Dork
Dork
17:41 25.05.2016.

Gdje SDP samo pronalazi ovakve papke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije