Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA KNJIGA

Mirando Mrsić: Već se vide pozitivni učinci na tržištu rada

Mirando Mrsić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
01.09.2014.
u 22:30

Mrsić pozvao socijalne partnere da zajedno pripreme provedbene akte za izmijenjeni Zakon o radu, rok šest mjeseci

Već prvih mjesec dana imamo pozitivne efekte na tržištu rada. Promjena Zakona o radu donijela je jednostavnije restrukturiranje i mogućnost da rad na crno postane legalan, kazao je ministar rada Mirando Mrsić na predstavljanju knjige Zakon o radu, u izdanju TIM pressa. Uz sam tekst ZOR-a u knjizi su na više od 400 stranica objavljeni komentari i tumačenja najnovijih promjena koje je napisalo deset stručnjaka za radno pravo.

– Možemo pisati zakone kakve god hoćemo, ali oni neće biti provedivi ako ne odgovaraju životu. Riješili smo dio životnih problema, promjene ne naginju ni lijevo ni desno, nego odgovaraju potrebama tržišta rada. Zakon ne treba promatrati izolirano od situacije u kojoj se zemlja nalazi. Sačuvali smo prava radnika, a poduzetnička će klima biti bolja. Napravili smo što smo mogli, a ne što smo htjeli, kazao je Mrsić i najavio da će pozvati socijalne partnere da zajedno pripreme 19 provedbenih akata.

Novi ZOR pojednostavio je postupak iskazivanja tehnološkog viška, ima promjena i u reguliranju agencijskog rada, radnog vremena, a oba socijalna partnera, sindikati i poslodavci, prigovaraju Vladi da je popustila ovom drugom. Prof. dr. Vlado Puljiz kaže da ne smijemo izgubiti iz vida zbivanja oko nas i ne treba imati iluzije da možemo sami rješavati stvari. Uslužni sektor čini gotovo 80 posto ekonomije SAD-a i ta činjenica bitno utječe na tržište rada. Usluge su područje slabo plaćenog rada, opada značaj nacionalnih država jer postoji više razina odlučivanja. Individualizacija kao najvažniji svjetski proces prenosi se i na rad, životni vijek produljuje se za jedan i pol mjesec na godinu, sve je manje djece, sve više starijih. Docent Viktor Gotovac smatra da posljednjom promjenom nismo učinili dovoljno za izlazak iz krize, ali dijeli stav da zakone treba rjeđe mijenjati i kako ih treba pisati razumljivije.

>> Mirando Mrsić: Nije točno da će radnike sada lakše otpuštati

>> Kunst: Vlada je bezglavo donijela novi Zakon o radu

Komentara 25

L0
luena 01
23:19 01.09.2014.

Yes! vise nisu u statistici nezaposlenih jer nemaju pravo na novcanu pomoc sa burze rada, rade na crno il su otisli u svijet... ovaj Miralem sebe obmanjuje ,nas ne moze..

MA
maaraa
22:53 01.09.2014.

može neki primjer ?

TH
than
23:19 01.09.2014.

Vide, vide... Iz mjeseca u mjesec imamo manji broj zaposlenih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije