Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar u Varaždinu

Mirando Mrsić: Treba još vremena da novi ZOR zaživi, no pomaci se već vide

Mirando Mrsić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/10
19.09.2014.
u 13:41

Nakon savjetovanja na Fakultetu organizacije i informatike produžio je u Županijsku palaču, gdje je prisustvovao sastanku predstavnika gospodarsko-socijalnih vijeća četiri sjeverozapadne županije.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u petak je u Varaždinu sudjelovao na savjetovanju o novom Zakonu o radu.

- Još uvijek je rano za zaključke, Zakon treba biti u primjeni puno duže da bi imali pravi uvid u ono što će polučiti. No, sasvim je sigurno da će unaprijediti radne odnose. S druge strane on ima ulogu da čuva radnike. Što se tiče otpremnina i otkaznih rokova stvari su ostale iste, no omogućili smo da poslodavci posluju jednostavnije i mogu radno vrijeme organizirati na drugačiji način. Uveli smo dva nova instituta i već vidimo pomake. Riječ je o radu kod dva poslodavca, da je moguće raditi u punom radnom vremenu kod jednog, a potom do 8 sati tjedno i kod drugog. I drugo, ako tvrtka nema posla radnici mogu raditi u drugoj, ukoliko su one povezane. Imamo podatke da je to zaživjelo. Od Zakona očekujemo lakše poslovanje i restrukturiranje poduzeća i očuvanje radnih mjesta i za to treba duži period - izjavio je Mrsić.

Nakon savjetovanja na Fakultetu organizacije i informatike produžio je u Županijsku palaču, gdje je prisustvovao sastanku predstavnika gospodarsko-socijalnih vijeća četiri sjeverozapadne županije. - Gospodarsko-socijalna vijeća na razini županija bitan su dio socijalnog dijaloga. Cilj nam je da taj dijalog unaprijedimo. Imamo raznih primjera, od vrlo dobrog rada do onih s kojima nismo zadovoljni - kazao je. No suočen s općenitom problematikom neefikasnosti GSV-a dodao je kako treba uspostaviti bolju vezu županijskih GSV-a s državnim.

- Zaključci koji dolaze od županijskih GSV-a trebaju se provesti ili da na njih makar stigne odgovor, pa makar i negativan, a ne, kao što se događalo, da nema nikakvog odgovora - kazao je te se složio da bi valjalo vidjeti može li GSV biti išta više od pukog savjetodavnog tijela.

>> Mrsić: Novim zakonom smanjit ćemo nelegalni i neprijavljeni rad

Komentara 2

NV
novo vriijeme
16:02 19.09.2014.

Pomaci stotina radnika prema birou rada se vide.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:00 19.09.2014.

...pomaci u njegovoj glavi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije