Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMET I POLITIKA

Minuta šutnje - nova politizacija sporta

07.05.2003.
u 00:00

Proteklog vikenda uoči svih utakmica prve Hrvatske nogometne lige održana je minuta šutnje u počast preminulom generalu Janku Bobetku.

- Kao povjernik natjecanja Hrvatske nogometne lige poslao sam naputak svim klubovima da uoči utakmica posljednjeg kola održe minutu šutnje za preminulog generala. O tome sam odlučio samoincijativno, a kao povjerenik Lige na to imam pravo - kazao je Ante Martinac, povjerenik Hrvatske nogometne lige.

- Jasno je da je riječ o politizaciji sporta - komentirao je pomoćnik za šport u Ministarstvu prosvjete i športa Stjepan Puhak te dodao: Nije to pijetet prema generalu, to se radi za živuće.

U Vinkovcima je, primjerice, i samo pitanje o ispravnosti odluke o održavanju minute šutnje prije utakmice između Cibalije i Hajduka izazvalo nezadovoljstvo. Prije susreta službene osobe telefonom su kontaktirale u Zagreb. Čim je minuta šutnje održana, znači da ju je netko i odobrio, rekao je sugovornik iz čelništva Cibalije.

Mr. Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, rekao je:

- To s HOO-om nema nikakve veze niti nas je itko u svezi s tim slučajem kontaktirao. Kako nije riječ o međunarodnom sportskom događaju, pravo da o tome odlučuju imaju savezi koji organiziraju to natjecanje.

Smrt zaslužnih građana obilježava se često minutom šutnje na različitim javnim manifestacijama. Kada je o obilježavanju u državnim institucijama riječ, obično je potrebno konzultirati one koji su za to mjerodavni prije nego se dogovori protokol i način obilježavanja i odavanja počasti. Posebnih odredaba o tome kada se, kako i kome odaju počasti na sportskim terenima očito nema i čini se da bi u tom dijelu neke stvari trebalo mijenjati kako bi se izbjegle neželjene konotacije.

Naime, naš sugovornik iz Ministarstva prosvjete i sporta tvrdi da je riječ o pokušaju politizacije, dok onaj iz Hrvatskog nogometnog saveza tvrdi da Bobetko zaslužuje tu vrstu počasti i da je povjerenik imao pravo donijeti tu odluku. To što to nije napravljeno i u slučaju nekih drugih važnih hrvatskih građana, recimo Vlade Gotovca, smatra propustom i tvrdi da ne bi trebalo nastaviti s takvim propustima. Oni pak koji taj potez drže politizacijom smatraju da je diskrecijsko pravo jedne osobe sporno i da upravo tome služi: da, ovisno o povodu i željama pojedinca ili interesne grupe, može i zbivanja na stadionima pretvoriti u manifestaciju politike. Upravo bi zato bilo dobro da u svojim internim aktima sportske udruge i njihova tijela jasno naznače koja je to razina zaslužnih hrvatskih građana ili sportskih radnika kojima se na takav način odaje počast.

T. Puljić, I. Kustura, T. Ničota, J. Popović, I. Buntić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije