Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS u VL

Ministrica Zlatar htjela je spriječiti da se zaklada nazove po Zvonku Bušiću jer je 'terorist'

Naslovnica 22.09.
Foto: VL
1/2
21.09.2014.
u 21:52

Dugoočekivana ispovijest Zvonka Bušića može se kupiti na kioscima u izdanju Večernjeg lista pod naslovom “Zdravo oko – sjećanja”.

Nakon dugih priprema, Julienne Bušić složila je memoare svoga supruga Zvonka koji je izgubio život prije nešto više od godinu dana. Dugoočekivana ispovijest Zvonka Bušića može se kupiti na kioscima u izdanju Večernjeg lista pod naslovom “Zdravo oko – sjećanja”. Osim memoara, Julienne je intenzivno radila i na osnivanju zaklade koja će nositi Zvonkovo ime.

:: U prošlom intervjuu Večernjem listu najavili ste osnivanje zaklade Zvonko Bušić Taik. Gdje je zapelo, je li zaklada registrirana?

Da, sada je konačno registrirana i uskoro ćemo moći početi s radom. Naš najuspješniji bivši premijer Nikica Valentić, koji je bio Zvonkov prijatelj, inicirao je osnivanje Zaklade. U glavnom Vijeću su još, osim mene, Dražen Budiša, Josip Đerek i Zvonkova sestra Zdravka Bušić. Cilj nam je nastaviti s projektima koje su Zvonku bili važni: stipendiranje studenata, očuvanje hrvatske baštine, izdavanje knjiga o hrvatskoj povijesti, kulturi, jeziku itd. Svjetski poznati dizajner Boris Ljubičić, koji se isto družio sa Zvonkom, izradio je genijalni koncept za rad Zaklade, koji smo uzeli i za naslov Zvonkovih memoara: Zdravo oko.

:: Zašto Zdravo oko?

Na idejnom rješenju u pozadini su sve kockice mutne, kao da je ljudima samu ideju Hrvatske teško zamisliti. Ali s naočalama ideja postane jasna, dostižna. Kako mi je dizajner Ljubičić rekao, Zvonku nisu bile potrebne naočale jer je Hrvatsku uvijek jasno vidio, u nju vjerovao i za nju živio. Imao je, znači, zdravo oko koje je sve vidjelo, a ne samo neke stvari. Marko Aurelije o tome piše u svojim slavnim Meditacijama: “Zdravo oko treba gledati sve vidljive stvari, a ne govoriti: ‘čeznem za ugodnim’ jer to je stanje bolesna oka.”

:: Davno ste najavili početak rada. Zbog čega je tako dugo trajalo registriranje?

Da, imali smo velikih problema s registriranjem Zaklade. Po zakonima, zaklada se registrira čim se ispune svi uvjeti. To smo napravili i uručili papire 5. svibnja 2014., ali tek smo prošli tjedan dobili potvrdu da je rješenje konačno potpisano, više od 90 dana kasnije, dok je krajnji rok za rješenje 60 dana. Zašto? Očito zbog ideologije za koju ne bi smjelo biti mjesta u zakonodavstvu. Izgleda da je ministrica kulture imala problema s imenom zaklade po Zvonku iako na takvo što nema nikakve ingerencije. Smetalo joj je ime zaklade.

Cijeli intervju pročitajte u izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka!

>> 'Zvonko je zaslužio ulicu u Hrvatskoj i u Posedarju jer je Hrvatskoj dao sve što je imao'

>> Dok sam planirao bijeg iz zatvora, tražio sam nezačepljenu rupu kroz koju ću pobjeći

Foto: VLm

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije