Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Župani puni kritika

Žestoke reakcije na prijedlog ministrice: 'Žali Bože dva izgubljena sata'

dubravka jurlina alibegović
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
01.07.2016.
u 14:34

Žali Bože dva sata izgubljena na raspravljanja o takvim parcijalnim rješenjima! Ne vidim niti jedan bitan pomak, govori se o pročelniku koji bi trebao zamjenjivati župana, ali nema ni riječi o poreznoj reformi

Burne reakcije hrvatskih župana izazvao je Prijedlog izmjena Zakona o javnoj, lokalnoj i regionalnoj samoupravi koji im je u petak u Osijeku predstavila ministrica Dubravka Jurlina Alibegović. Zbilo se to na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija.

– Žali Bože dva sata izgubljena na raspravljanja o takvim parcijalnim rješenjima! Ne vidim niti jedan bitan pomak, govori se o pročelniku koji bi trebao zamjenjivati župana, ali nema ni riječi o poreznoj reformi koja bi županijama omogućila veća primanja jer nam uzimaju gotovo sve – komentirao je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić. S druge strane, nastavio je, država im iz dana u dan "svaljuje nove obveze, od građevinskih dozvola do nekretnina".

Decentralizacija u punom značenju te riječi, složni su župani, ključ je za efikasnije funkcioniranje lokalne samouprave i nije riječ, ističu, o frazi i floskuli.

– Reforma je stigla u upitnom trenutku, pred izbore. Želimo biti partneri u reformi, ali ministrica treba utvrditi konačno teritorijalni ustroj i provesti ono što reforma i podrazumijeva, a to je decentralizacija funkcija i da se ova država konačno razvlasti jer smo najdecentraliziraniji u Europi – poručio je, pak, Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

Uvjeren je kako se već na raspravi u Osijeku "došlo do saznanja da su županije najstabilnije teritorijalne jedinice i ne treba ih dirati".

– No, ima mogućnosti da budu efikasnije i kvalitetnije. Očekujemo od države da nam da dodatne poslove, ali i dodatne financije kako bismo ih kvalitetno obavljali, a ne da raspravljamo smije li se županom biti dva ili tri puta i treba li smanjiti cenzus plaća sa 20 na 15 posto. Ne tražimo veće ovlasti, već ovlasti da radimo kvalitetnije – poručio je. U školstvu i socijalnoj skrbi, naveo je, "lebde po sredini".

– Država odredi koliko, a mi ne možemo utjecati na na plaće, kolektivna prava radnika, ni na što. Nemamo alate da sami sebi stvaramo prihode, a država određuje lokalnoj samoupravi kako funkcionirati, što je nonsens – zaključio je Pauk.

Da nisu protiv promjena, ponovio je i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

– Ali neki prijedlozi Ministarstva uprave svode se samo na kozmetiku i to je jedna alibi priča. U javnosti je stvorena priča da smo svi mi uhljebi i da nas treba ukinuti. U svim županijama zaposleno je manje od 2000 ljudi, a samo Ministarstvo poljoprivrede ima jednako toliko, ako ne i više zaposlenih – poručio je.

 

Komentara 93

JA
Jack1001
14:44 01.07.2016.

vjerujem da je ova žena vrhunski ekonomski stručnjak i tim područjem se trebala ostati baviti, o upravi nema pojma i sa svojim prijedlozima izaziva ismijavanje i zgražanje, a to je kad netko misli da sve zna što je čest slučaj kod nas, da su joj dali skalpel u ruke ova bi krenula i operirati nekoga.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
16:16 01.07.2016.

Mi smo istinski demokratska zemlja.... kod nas ama baš svatko može dobiti vozačku, baviti se pjevanjem i biti ministar... ali baš svatko

BI
bijeliptic
15:03 01.07.2016.

kakav most ima program nikakav stvarat če ga u hodu. kako u hodu- pa učiti da naučimo--riječi su jednog čovijeka iz metkoviča-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije