Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Lalovac: Prvi put sve komponente BDP-a rastu. Milanović: To su dobre vijesti

Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.09.2015.
u 17:15

– Imamo bolje makroekonomske uvjete nego što smo planirali. Početna projekcija gospodarskog rasta sa 0,5 sada stavlja razinu na 1,1 posto – kazao je ministar Lalovac.

Vlada je s današnje sjednice Saboru predložila rebalans proračuna za 2015. te privremeni tromjesečni proračun za 2016. 

Ministar financija Boris Lalovac predstavio je rebalans proračuna.

– Imamo bolje makroekonomske uvjete nego što smo planirali. Početna projekcija gospodarskog rasta sa 0,5 sada stavlja razinu na 1,1 posto – kazao je ministar na početku sjednice i objasnio da je to razlog za rebalans proračuna. Naglasio je da su veći od planiranog potrošnja kućanstava, državna potrošnja, bruto investicije u fiksni kapital te izvoz i uvoz.

– Prvi put sve komponente BDP-a rastu. I to značajno rastu. Pogotovo u odnosu na planirane. Prihodi su puno pozitivniji nego što smo prvobitno planirali, što znači da smo konzervativno planirali. Novim planom za 2015. planira se povećanje prihoda sa 106,4 na 108,6 milijardi kuna, odnosno za 1,8 milijardi kuna – kazao je Lalovac i objasnio da se oko 1,2 milijarde kuna odnose na povećanje iz poreznih prihoda, a oko 600 do 700 milijuna kuna na vlastite prihode.

"Najznačajnije povećanje prihoda je od PDV-a"

– Najznačajnije povećanje prihoda je od PDV-a, za gotovo 750 milijuna kuna zbog veće potrošnje od očekivane i porezne promjene koju smo napravili te pozitivnije turističke sezone – kazao je ministar i dodao da je povećanje porez na dobit 440 milijuna kuna. Za 650 milijuna kuna povećali su se i prihodi od posebnih poreza i trošarina.

Rashodovna strana se povećava za isti iznos kao i prihodovna. Najvećim dijelom smo izvršili korekcije rashoda za zaposlene u dvama ministarstvima. Za MUP-u su korekcije oko 111 milijuna kuna, a za Ministarstvo znanosti 131 milijun kuna – kazao je Lalovac te dodao je Ministarstvu znanosti odobren novac i za jubilarne nagrade tako da će to Ministarstvo dobiti dodatnih oko 300 milijuna kuna.  

– Kada gledamo cjelokupni deficit, on će ostati na istoj razini, iznosi 12,5 milijardi kuna ili oko 3,8 posto BDP-a – rekao je ministar. – Imamo prvi put zadovoljstvo da neće biti povećan deficit, a da ćemo isporučiti sve usluge – i prema najugroženijima i prema indeksaciji mirovina, što smo i obećali.

– To su dobre vijesti i činjenice. Stvari koje su se zaista dogodile – kazao je premijer Milanović.

"Čak i rast od 1,1 posto mogao bi biti i veći"

– Čak i rast od 1,1 posto mogao bi biti i veći – kazao je Lalovac i naglasio da su bili konzervativni u procjeni, na što je Milanović dodao da "treba oprezno". – Iskorištenost EU fondova je višestruka. Skoro u pola godine došli smo do 3 milijarde kuna, a prošle godine je to bilo 1,2 milijarde kuna – kazao je Lalovac.

– Prošle godine imali smo deficit od 9,6 milijardi kuna, a ove godine je 5,6 milijardi kuna. To je razina kamata koje plaćamo. Primarni deficit smo sveli na nulu. Javne financije doveli smo u razinu primarnog suficita – kazao je Lalovac i dodao da će izvršenje proračuna 2015. "biti pozitivno".

>> Mornar: Nemamo potrebnih 300 milijuna kuna za povećanje plaća učitelja

Komentara 50

Avatar Benedikta
Benedikta
09:22 15.09.2015.

Bitno da ima za kampanju! Mi stvarno moramo osnovati neki nadzorni odbor koji će kontrolirati proračunska sredstva...

Avatar Benedikta
Benedikta
09:20 15.09.2015.

Valda ponovno nema nikakav smjer... Ovo je žalosno.

BA
balic
09:56 15.09.2015.

Kako ce imati kad se razbacaju milijardama koje nemaju ..Koga briga za obrazovanje i mirovinski fond,kad su njihova fotelja u pitanju i jos jedan mandat. :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije