Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manjinska prava

Ministarstvo uprave odluku o ćirilici u Vukovaru prebacilo na Ustavni sud

02.07.2015., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana je redovita sjednica Vlade RH na kojoj je, uz ostalo, donesena odluka o Imunoloskom zavodu. Arsen Bauk.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.09.2015.
u 23:00

Izmjenom Statuta Grada Vukovara nisu uređena prava manjina na uporabu jezika i pisma, smatraju i predstavnici srpske manjine

Ministarstvo uprave zatražilo je od Ustavnog suda da se očituje je li izmjenama Statuta Grada Vukovara Gradsko vijeće provelo odluku tog suda iz kolovoza prošle godine, odnosno osiguralo pravo manjina na službenu uporabu svog jezika i pisma.

Stav Ministarstva je da Gradsko vijeće izmjenom Statuta nije postupilo po nalogu Ustavnog suda, već je odlučilo da će jednom propisati tražena prava, što su i predstavnici srpske manjine u Vukovaru protumačili kao kršenje njihovih prava. O tome su izvijestili Ministarstvo uprave, koje bi, prema Zakonu o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, ocijeni li da je Statut u suprotnosti s Ustavom ili zakonima kojima se uređuju manjinska prava, u roku od osam dana trebalo obustaviti njegovu primjenu, a taj je rok istekao jučer.

Međutim, kako je Ustavni sud lani u kolovozu zabranio da se uporabom prisilnih mjera provodi taj Zakon do donošenja njegovih izmjena, a izmjene još nisu donesene jer su u saborskoj proceduri prošle tek prvo čitanje, Ministarstvo uprave je od Ustavnog suda tražilo i da protumači smatra li se obustava Statuta od primjene prisilnom mjerom koja im je zabranjena. Ministar uprave Arsen Bauk objasnio nam je kako obustava Statuta trenutačno ne bi imala nikakav učinak na povećanje razine prava nacionalnih manjina, a gotovo bi sigurno povećala tenzije.

– Razmotrili smo zahtjev Vijeća srpske manjine, ocijenili da ne postoji osnova za postupanje Ministarstva uprave i o svemu obavijestili Ustavni sud i zamolili za dalje upute – zaključio je ministar Bauk i time cijelu priču oko ćirilice usmjerio na Ustavni sud.

>> 'Novi statut je vrhunac tolerancije kojom Žrtva oprašta četničkom agresoru'

>> Ćirilica u Vukovaru konačno će razdvojiti Hrvate i Srbe

Komentara 31

KI
Kumek iz (HR.Zagorja)
04:47 05.09.2015.

PO Hrvatskim Interesima Cirilici u Hrvatskoj nije mjesto!. Hrvatski Narod je pokazao I dao do znanja da Cirilici u Hrvatskoj nije mjesto!. Pitamo sve Dali Hrvatska vlada slusa svoj Narod ili ne. Gdje je Precjednica Hrvatske da nestane u obranuanu Hrvatskog Naroda koji we bori protiv Hrvatske Vlade koja se nepridrzava Hrvatskih Interesa nego dozvoljava Srbima da sprovode prekrsaje sa Cirilicom koju namjeravaju Siloam nametnuti Hrvatskom Naroda. Dakle uvijek izaberemo u Vladu nesposobni Jude koji nam ruse Hrvatske Interese.. To je dokaz da imao u Vladi sve one koji nisu Za Dom Spremni!.

MS
mare_split
00:44 05.09.2015.

Bijedniče!

DU
Deleted user
23:29 04.09.2015.

Arsenije Bauk, jedan od najsposobnijh mladih komunista. Hrvatska se divi njegovoj pameti i djelima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije