Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
diplomatski gaf

Poručili da se ukidaju vize za Kanadu kojih nema već godinama

pusić foto
27.08.2014.
u 21:37

Vijest je to koju je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova na svom Twitter-profilu.

"Kanada je ukinula vize građanima RH".

Ta je objava Ministarstva vanjskih i europskih poslova u srijedu navečer izazvala veliku pozornost neupućenih i zbunjenost onih koji znaju da su vize za Kanadu ukinute još 2009.

Viza nema – potvrdili su s kanadske strane. Nakon naših upita za objašnjenje, MVEP je dopunio svoju izjavu.

– Bili smo neprecizni. Htjeli smo reći da zahvaljujemo što su nam ukinuli vize, dio 2009., a dio 2012. Ovo je prvi posjet kanadskog ministra vanjskih poslova u šest godina pa smo iskoristili priliku da zahvalimo – pojasnili su iz MVEP-a.

Tako je zbrka s vizama popratila dolazak kanadskog ministra vanjskih poslova Johna Bairda u višednevni posjet Zagrebu. Uz ministricu Vesnu Pusić s kojom se sastao danas poslijepodne, sastaje se i Antom Kotromanovićem, ministrom obrane.

– Kanada i Hrvatska partneri su sličnih stavova i NATO saveznici koji dijele prioritete vanjske politike u vezi sa sigurnošću, napretkom i demokracijom u svijetu – rekao je Baird prije dolaska u Zagreb:

– Ruski napadi na Ukrajinu i zastrašivanja zahtijevaju zajednički odgovor. Kada postoje prisutne i jasne prijetnje međunarodnoj sigurnosti, Kanada, zajedno sa svojim saveznicima, mora jasno odgovoriti. Nakon sastanka s ministricom Pusić s kojom je razgovarao o suradnji na području gospodarstva i energetike, kao i o stanju u susjedstvu te multilateralnim izazovima, Baird je kazao:

– Postoji jedna velika riječ koja se može koristiti za odnose između Hrvatske i Kanade, a to je prilika – prilika za više trgovine, više ulaganja i radnih mjesta i u Hrvatskoj i u Kanadi. S tim u vezi istaknuo je da se Kanada jako raduje skoroj ratifikaciji sporazuma o slobodnoj trgovini s EU-om.

>>Treba li omogućiti bogatim strancima da kupe našu putovnicu?

>>Demograf Anđelko Akrap: Hrvatska će 2050. godine imati samo 3,5 milijuna stanovnika

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije