navigacija Hrvatska 42
KURIKULARNA REFORMA

Ministarstvo reagiralo na Jokićevo priopćenje: Želimo stabilan i neovisan proces naobrazbe

Iz Ministarstva potvrđuju da su 4. siječnja zaprimili i Zaključak Rektorskoga zbora Republike Hrvatske i dopis kojim se očituje na Izvješće Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja

Ministarstvo reagiralo na Jokićevo priopćenje: Želimo stabilan i neovisan proces naobrazbe

Ministar Pavo Barišić

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja reagiralo je danas na priopćenje bivše Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu i njenog predsjednika Borisa Jokića, naglasivši da će se u procesu reforme naobrazbe nastojati, uz uvažavanje svjetonazorskih razlika i pluralizma mišljenja, doći do demokratskoga okvira i zajedništva društva u pogledu na odgoj i obrazovanje, kako bi proces naobrazbe imao stabilnost i ne bi bio ovisan o preferencijama pojedinih političkih i interesnih krugova. 

Članovi bivše Ekspertne radne skupine koji su do lipnja 2016. radili na provođenju cjelovite kurikularne reforme danas su priopćili kako se izvješće Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja u dijelu koji se odnosi na cjelovitu kurikularnu reformu i rad te skupine, ne temelji na objektivno utvrđenim činjenicama te su rad na njegovoj izradi ocijenili neprofesionalnim. Pozvali su ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića da zbog neobjektivnosti i iznesenih neistina sporne dijelove tog izvješća odbaci te ukloni s mrežnih stranica ministarstva. Kako se ističe u priopćenju, riječ je o komentaru na izvješće Povjerenstva objavljeno 4. studenoga 2016. na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se temelji isključivo na onim dijelovima izvješća koji se odnose na cjelovitu kurikularnu reformu, rad ekspertne radne skupine te ostalih tijela u sklopu te skupine, a ograničen je na dio izvješća pod naslovom "Raščlamba Strategije i Akcijskoga plana za provedbu Strategije".

U večerašnjem odgovoru Ministarstvo se zahvalilo Jokiću i članovima bivše Ekspertne radne skupine, koja je djelovala od veljače 2015. do lipnja 2016., na njihovu dopisu od 29. prosinca 2016. te na njihovom komentar izvješća Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja 

Navode da su slijedom toga organizirali 3. siječnja sastanak sa suradnicima i supredsjednicima Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja te ih upoznali sa sadržajem komentara bivše Ekspertne radne skupine.

Iz Ministarstva potvrđuju da su 4. siječnja zaprimili i Zaključak Rektorskoga zbora Republike Hrvatske i dopis kojim se očituje na Izvješće Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja.

O radu na cjelovitoj kurikularnoj reformi Rektorski zbor na sjednici u ak. god. 2016./2017. održanoj 4. prosinca 2016. godine u Mostaru, jednoglasno je prihvatio Izvješće Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja koji je podnijela njegova predsjednica, Dijana Vican.

"Rektorski zbor RH je mišljenja da je u procese i povjerenstva vezano uz reformu obrazovanja potrebno uključiti institucionalno izabrane predstavnike sveučilišta. U cilju uspješnog provođenja cjelovite kurikularne reforme potrebno je izraditi SWOT analizu te napraviti plan u kojem treba jasno precizirati postojeće stanje te njezine ciljeve i očekivanja", navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja također ističu da u svom radu i u provedbi cjelovite reforme naobrazbe prihvaćaju različitost mišljenja i stavova na određena pitanja. Pri tom naglašavaju da su uključivost, pluralizam i međusobno uvažavanje načela rada za koja su se opredijelili Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ističe se u priopćenju.

Iz Ministarstva također navode kako su zahvalni bivšoj Ekspertnoj radnoj skupini, Povjerenstvu za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja te Rektorskom zboru na radu i zanimanju jer, kako kažu, "obrazovanje je prevažna stvar da bi se odluke jednostrano provodile. U skladu s programskim načelima Vlade o pluralnosti i uključivosti, potrebno je za reformu naobrazbe poći od 'preklapajućega konsenzusa', minimalnoga okvira suglasnosti različitih sastavnica društva. Odgoj i naobrazba odnose se na temeljno pravo svakoga pojedinca, ali su u osnovi stvar svih građana i društva u cjelini", navode iz Ministarstva.

Napominju da će u svjetlu navedenoga nastojati, uz dužno uvažavanje svjetonazorskih razlika i pluralizam mišljenja, doći do demokratskoga okvira i zajedništva društva u pogledu na odgoj i obrazovanje. Namjera nam je u idućim koracima uključiti i uvažiti relevantne dionike kako bi važni reformski proces naobrazbe imao dugoročnu stabilnost i kako ne bi bio ovisan o preferencijama pojedinih političkih i interesnih krugova, stoji u priopćenju iz Kabineta ministra znanosti i obrazovanja.

Na navode Borisa Jokića i članova bivše Ekspertne radne skupine (ERS) osvrnula se i rektorica zadarskog sveučilišta i predsjednica Povjerenstva za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja Dijana Vican, koja u pismu ministru Pavu Barišiću ističe kako nitko u Povjerenstvu nije vrijeđao ni omalovažavo rad ERS-a, niti je njihov rad, razmatrao vrednovao ili komentirao na način kako to oni čine u komentarima ispod određenih navoda Izvješća i dodaje da nema potrebe to posebno komentirati. 

>> 'Da provedemo tu reformu škole, na ulicu bi izašlo 200.000 ljudi'

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (3 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

14
Registracija
 • kliker24 kliker24

  09.01.2017 u 21:57h

  Jokiću, pokazao si da si netolerantan i ne dozvoljavaš reći da je puno tvoje reforme loše.., ako je tako , onda nemoj u njoj dalje biti, učini uslugu sebi i učenicima.
  13 87% 2
 • Marko1337 Marko1337

  09.01.2017 u 22:13h

  Jokića i njegovo prosrpsko društvo treba natjerati da daju račune koliko su utrošili i za što i da vrate potrošeni novac
  11 92% 1
 • Mimizo Mimizo

  09.01.2017 u 22:42h

  pa zar ovaj jokić nije dao ostavku hahahaha
  10 91% 1
 • Zemuncevic Zemuncevic

  10.01.2017 u 17:26h

  Jokic i drugovi nam ne mogu raditi nikakve reforme,ni nama ni nasoj djeci !!!!!
  0 0% 0
 • Shaman Shaman

  10.01.2017 u 07:02h

  Slažem se da Jokićeva reforma nije bila dobra iz jednostavnog razloga: bila je predobra. Mojoj djeci će biti lakše ako druga djeca budu zatupljena s postojećim školstvom, jer ja svojoj djeci mogu platiti privatne inozemne škole u kojima se ionako radi slično kao što je Jokić htio. A kad se moja djeca vrate u HR, barem će im biti lakše, imat će priglupe radne snage za minimalac kao u priči, a moja djeca će biti po obrazovanju bez konkurencije. I to me veseli jer sam pravi Hrvat i želim najbolje svojoj djeci i zato dolje Jokić i njegove reforme.
  2 100% 0
 • pinkec pinkec

  10.01.2017 u 04:08h

  Za Boru Jokića, Izvješće Povjerenstva zasnovano na neistinama, ali ne navodi koje su to neistine, i želi da se "sporni tekst" odbaci i ukloni sa mrežnih stranica Ministarstva znanosti i obrazovanja, tako da se ni ne bude moglo vidjeti, šta je to bilo sporno i netočno, u čemu mu "autor HINA" u Večernjem listu, daje prostor i u tome pomaže! Boro odmori se, nemoj se patiti sa kurikularnom reformom, poštedi nas, pročitan si.
  2 67% 1
Pregledaj sve komentare