navigacija Hrvatska 6
Hajka

Ministarstvo pravosuđa: Haag nije tražio Lošu, ali radimo izvide

U svom odgovoru na kontroverzan izvještaj AI-ja Ministarstvo kaže da Šeksa spominju “nizašto”

Ministarstvo pravosuđa: Haag nije tražio Lošu, ali radimo izvide

Foto: Slavko Midzor/Pixsell

Optužbe Amnesty Internationala nisu istražene optužbe po kojima bi potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks po zapovjednoj liniji bio suodgovoran za ratne zločine počinjene u Osijeku 1991. godine nemaju nikakve osnove. Tvrde to u Ministarstvu pravosuđa u opsežnu izvještaju kojim se očituju na navode AI-ja.

– U izvješću AI-ja izvedeni su proizvoljni i pogrešni zaključci kada se ustvrdilo da je trebala biti provedena istraga o javno izrečenim optužbama protiv Šeksa za zločine određene međunarodnim pravom – izričiti su u Ministarstvu pravosuđa.

>>Bebić: Na RH vrše pritisak oni koji su podupirali agresiju na nju

Sve u strogoj tajnosti

Dodali su da se iz sudskog spisa protiv Branimira Glavaša i drugih za ratne zločine u Osijeku vidi kako nitko nije optužio Šeksa ni za što. AI-ju se zamjera što su uzeli u obzir presudu Vrhovnog suda kojom je Glavašu smanjena kazna, ali su zanemarili da je u istoj presudi Šeksovo svjedočenje ocijenjeno vjerodostojnim te se navodi kako Šeks nije morao imati spoznaja “o inkriminiranoj djelatnosti zaštitne čete (ilegalnim uhićenjima, zlostavljanjima i likvidacijama srpskih civila) jer se sve odvijalo u strogoj tajnosti”.

– Posve su deplasirane, proizvoljne i lišene bilo kakve osnove tvrdnje u izvješću AI-ja o navodnoj odgovornosti V. Šeksa zbog nepoduzimanja mjera prema pripadnicima oružanih snaga pod njegovim zapovjedništvom ili drugih osoba pod njegovom kontrolom – žestoko je Ministarstvo u obrani Šeksa

Slično se govori i o stavovima AI-ja o umirovljenu admiralu Davoru Domazetu Loši, kojemu se imputira zapovjedna odgovornost za zločine HV-a počinjene u Medačkom džepu. – U odnosu prema Loši provode se izvidi bez obzira na to što je Haag, ustupivši predmet, na jednom od sastanaka kazao kako za njega nije bilo dovoljno dokaza za podizanje optužnice – stoji u očitovanju Ministarstva.

Priča o Loši kompliciranija je i traje već dulje

Posljednji se put o ulozi Domazeta u Medačkom džepu javno govorilo na suđenju Norcu i Ademiju, u lipnju 2008. Svjedočanstva su se razlikovala. Ademi i drugi svjedoci razotkrivali su Lošu kao “produljenu ruku generala Janka Bobetka te da je imao zapovjednu funkciju nad operacijom dok je bila napadačka (povlačenjem HV-a zapovijedao je general P. Stipetić). Naprotiv, M. Norac, kao i Lošo sam, svjedočili su da je admiral imao savjetodavnu ulogu u operaciji, ali ne i zapovjednu. Sudac Marin Mrčela osudio je kao krivca Norca, a oslobodio krivnje Ademija.

Za koga radi AI?

Ministarstvo pravosuđa navodi kako ne odgovara istini ni to da DORH nije otvorio istragu za zločine počinjene u Džepu. Kažu da policija i županijski DORH provode istrage zbog “osnovane sumnje da su pripadnici HV-a zarobili više civila i pripadnika ‘Vojske RSK’, koje su potom usmrtili, te organizirano popljačkali i palili kuće”. D. Domazet Lošo ne bi komentirao svoje novo spominjanje u vezi s operacijom Medački džep. “Ako je Haaški sud rekao da tu nema ništa što bi teretilo mene, onda toga i nema”, rekao je D. Lošo. Podsjeća, međutim na kontroverznu ulogu Amnesty Internationala, aludirajući na njihove više no izravne veze s ministarstvima Velike Britanije. – Ma to mi se događa zbog moje zadnje knjige “Hrvatski domovinski rat 1991. – 1995.”

U toj knjizi, naime, Domazet, izravno govoreći o politici Britanije prema RH, tvrdi da je njihov interes stvaranje nekakve nove Jugoslavije, “koju se ne može uspostaviti ako se prije toga ne dokaže da u ratu nije bilo pobjednika te je 5 godina bjesnio građanski rat”. Znalci kažu da ovdje nema mjesta za teorije urote, no svakako je Lošo knjigom “povrijedio neke svjetske šarlatane, koji, međutim sjede u konkretnim foteljama”. Udarajući istodobno na Šeksa i Lošu oni slijede tzv. princip kumulacije, što ostavlja manje mogućnosti da se RH pripremi na ovakve udare, koji mogu imati i političku pozadinu.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

Registracija
 • disiinspiracijo disiinspiracijo

  18.01.2011 u 19:01h

  ma kakve osnove!? optužnice protiv Šeksa su besmislene...potpune gluposti kojima se bave neki besposličari radi nekih svojih privatnih ciljeva!!
  1 100% 0
 • -obrisani- -obrisani-

  18.01.2011 u 20:35h

  Što nije guska išla u (sarajevsku) maglu .možda bi tam i ostala........ista je ko i Dodig..........sigurno bi se slagali ............................................................................ha ha ha ha
  1 100% 0
 • pins25 pins25

  18.01.2011 u 22:42h

  Da, za volju ne znam kome... Ali neće joj izbrisat ime, ni onda dok je Matoš to pisao, ni sad!
  1 100% 0
 • Mladen Miletić Mladen Miletić

  19.01.2011 u 19:44h

  Ministarstvo pravosuđa: Haag nije tražio Lošu, ali radimo izvide, da bi i njega oslobodili bilo kakove krivice isto kao što smo na brzak i bez puno javnosti srdili spasili ŠEKSA ! Šeks je Hrvatska Hrvatska je Šeks= nevin ! Zna se šta bi Kosor bez muške ruke ?
  0 0% 0
 • glagoljica glagoljica

  19.01.2011 u 16:49h

  Miroslav Tuđman pak piše : Kako bilo da bilo, hrvatskim se braniteljima loše piše. Hrvatska se vlast odriče pravnoga suvereniteta, a Beograd ponovo uspostavlja prijašnje federalne odnose: popisi se rade u Beogradu, presuđuje se i sudi hrvatskim državljanima u Beogradu, a Zagreb se trudi „usklađivati popise“ i privatnim vezama doznati tko je na kojem popisu. Božica Ludosti može biti više nego zadovoljna. Stvari ponovo dolaze na svoje mjesto: ponovo se uspostavljaju federalni odnosi na starim osnovama pa je tako Socijalistička Republika Hrvatska izvojevala pobjedu nad neovisnom i demokratskom državom Hrvatskom.
  0 0% 0
 • glagoljica glagoljica

  19.01.2011 u 16:43h

  ...Nema predaje! Upravo zbog takvoga teškog stanja u kojem se nalazimo danas je važnije djelovati više nego ikad, te je svaki domoljub dužan učiniti najviše što može kako bi izašli iz teškog stanja kako bi naša Hrvatska ozdravila. Ne smijemo dozvoliti da se sruši ono veliko što je hrvatski narod u Domovinskom ratu stvorio, da se potpuno obezvrijedi Domovinski rat i da se kao alternativa ne samo propagira nego i realizira povratak na titizam kao antitezu hrvatstvu i Hrvatskoj državi.
  0 0% 0