Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema kraja

Novi slučajevi: Salmonela pronađena na tržnicama u Županji i Zagrebu, čak i u prepeličjim jajima

Prepeličja jaja
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
25.11.2016.
u 19:29

Problemi sa salmonelom odrazili su se već i na pad prodaje mesa u Hrvatskoj, ponegdje i na razini od oko trideset posto.

U svježoj, sirovoj, zamrznutoj piletini, puretini, pačetini, batacima, zabatcima, hamburgerima, ćevapima... lista potvrđenih salmonela u mesu, kao i onih koji se bezobrazno igraju sa zdravljem potrošača, sve je duža. Na farmi prepelica Agro Line, Šurani 1, u Tinjanu utvrđena je prisutnost bakterije Salmonella serovar Typhimurium, priopćilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Ne zna se tko je jaja i kupio

Jaja su pakirana u kutije s po 12 paketa s 12 jaja koje je ta farma stavljala putem istoimene tvrtke na tržište te tvrtke Ovum Zagreb, a kako nijedna od njih nema odobreni ili registrirani objekt za poslovanje hranom, uopće nije poznat put kojim su prepeličja jaja otpremana. Poznato je samo da su po jednu kutiju s ukupno 144 komada jaja dobile trgovine Bille u Opatiji i Puli te da su one u postupku povlačenja.

Ministarstvo poziva sve potrošače i sve trgovačke lance koji imaju sporna jaja u svojim trgovinama da ga odmah povuku s tržišta i izvijeste HR RASFF.

Spar Hrvatska povukao je iz prodaje svježa pureća prsa, s rokom trajanja do 24. studenog 2016., talijanskog proizvođača AIA S.P.A., u kojima je uzorkovanjem u Kauflandu Hrvatska utvrđena Salmonella ser. Kentucky, a prodavao ga je i Spar.

No kako salmonele (ovoga puta Salmonelle Infantis) ima i u domaćim pilićima: u klaonici Domaći pilići Antolković čija se piletina prodavala u istoimenoj mesnici na zagrebačkoj tržnici Špansko te u svježim pilećim prsima u mesnici Županja na županjskoj tržnici, podrijetlom iz Perutnine Ptuj – Pipo Čakovec, čini se da je trenutačno od izbora trgovca vrednija dobra termička obrada sveg kupljenog mesa i jaja. Ne tješi ni to da spornih proizvoda, kojima je istekao rok, više nema na tržištu.

Rotacija inspektora

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tvrdi da kontrole neće stati i da nema nedodirljivih, a zbog manjka kontrola na terenu i što boljih efekata ubuduće će se, najavio je, češće rotirati mjesno nadležni inspektori. – I radi njihove osobne zaštite – ali i zaštite cijelog sustava sigurnosti hrane – rekao je. Problemi sa salmonelom odrazili su se i na pad prodaje mesa u Hrvatskoj, ponegdje i na razini oko 30 posto, kazali su jučer u HGK. Najviše je, očekivano, pala prodaja zamrznute piletine i puretine te se pozivaju inspekcije da i dalje rade svoj posao. Potraje li dulje sadašnja situacija, to bi se, upozoravaju, moglo odraziti i na domaću potrošnju što ne bi bilo dobro.     

>> Uništeno 52,2 tone mesa s isteklim rokom ili bez papira! Evo u kojim trgovačkim lancima su pronađene nepravilnosti

>> Dva nova slučaja: Salmonela pronađena u piletini i puretini

Komentara 20

KA
kažemja
16:09 25.11.2016.

I što sad? Prodan je i nikome ništa! Ako umre , jbg nije imao sreće!!Kakva smješna država.Truju nas godinama i da ono siroče iz Bregane nije unrlo trovali bi nas i dalje!! Sad su oni počeli kao kontrolirati ! Pa što ste dosad radili , mamicu vam !!'''

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:09 25.11.2016.

kupujte domace haha

TH
than
20:43 25.11.2016.

Radi se od muhe slona. Salmonela je bakterija koja je naveliko rasirena u probavnom traktu zivotinja. Tako da je gotovo uvijek mogu pronaci, samo je pitanje koliko ce jedinki istestirati. Pojeli smo je u zivotu tko zna koliko. Zna se kako se priprema hrana. Salmonela je najmanji problem u cijeloj prici. Nitko se ne pita kako ono pile malo za cca mjesec dana naraste onoliko. Jel' itko vidio to pile ? To pile raste tolikom brzinom da perje ne stigne rasti, pa su vecinom bez perja, a snimaju se oni lijepi pilici pred kraj. E pa preko toga unesemo daleko vise hormona i antibiotika nego je dozvoljeno, a nas brine nesto sto se unistava toplinskom obradom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije