Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reagirala struka

Ministarstvo kulture odustaje od plana da se muzejima omogući bavljenje gospodarskom djelatnošću

Berislav Šipuš
Foto: Patrik Macek/PIXSEL
06.05.2015.
u 18:19

Podsjetimo, prvim prijedlogom zakona nikako nije bila zadovoljna struka, pa se peticijom koju je potpisalo 400 stručnjaka zatražilo da se u izradu zakona uključi i stručna javnost

Ministarstvo kulture odustalo je plana da se muzejima omogući bavljenje gospodarskom djelatnošću te proširivanja popisa stručnih muzejskih zvanja zvanjima voditelja marketinga i voditelja odnosa s javnošću, objasnio je danas na Odboru za kulturu ministar kulture Berislav Šipuš te najavio da će do kraja tjedna konačni prijedlog novog Zakona o muzejima uputiti u javnu raspravu.

Podsjetimo, prvim prijedlogom zakona nikako nije bila zadovoljna struka, pa se peticijom koju je potpisalo 400 stručnjaka zatražilo da se u izradu zakona uključi i stručna javnost, a Šipuš je danas naglasio da se do ovog nacrta došlo upravo zajedničkim radom sa stručnjacima.

- Umjesto bavljenja gospodarskom djelatnošću zakonom će se propisati da muzeji, uz osnovnu, mogu obavljati i druge djelatnosti u skladu s posebnim propisima i statutima, pri čemu će se uvesti posebna ograničenja kako se ne bi ugrozili standardi muzejske djelatnosti. Vjerujem da je tako otklonjena bojazan da bi muzejska građa mogla postati predmetom nekontrolirane prodaje – objasnio je Šipuš. Zakonom se mijenja i način imenovanja članova muzejskog vijeća, pa će ih sada imenovati ministar kulture na temelju javnog poziva. Od ovrha se izuzima muzejska građa i dokumentacija u vlasništvu stranih muzeja i država, a uvode se i sankcije za neuredno upisivanje građe u muzejske knjige.

Sudionici tematske sjednice Odbora za kulturu nemaju ništa protiv, kažu, da se muzejima u potpunosti zabrani gospodarska djelatnost, ali naglašavaju da su protiv komercijalizacije muzeja. Predlažu i uvođenje obveze prema kojoj muzeji svu dobit ulažu u razvoj osnovne djelatnosti.

>> Ministarstvo poslalo ugovor koji se 'izgubio'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije